OKUL BAŞARISI ’ndan HAYAT BAŞARISI ’na
YAZAR : Doç. Dr. İlhan KASATURA
YAYINEVİ : Altın kitaplar yayınevi
KİTABIN METODU: Araştırma yazısı. Okul başarısı ve devamındaki sosyal hayattaki başarıları araştırmak üzere yapılmış bir anket ve değerlendirmelerinden meydana gelmiş. Konuların arasında adayların konu ile ilgili yazmış olduğu hayat hikayelerini içeren mektuplar yayınlanmış. Kitabın genelinde akıcı bir üslup kullanılmış.
Kitap 255 sayfadan oluşuyor. Sonunda anket yayınlanmış. Yarısına kadar anket sonuçları ile tespit edilen sorunlara ve yazarın görüşlerine yer vermiştir. Yarıdan sonra ise kitap daha çekici hale geliyor. Okuldaki ve hayattaki başarı yada başarısızlık nedenlerini yazar anlatıyor. Örneklerle çözüm yollarını gösteriyor. Değişik metotlardan bahsediyor.
İÇERDİĞİ ÖNEMLİ NOKTALAR
:KİTABIN ÜSTÜN YÖNLERİ :
sorunlar tespit edilebilmiş.
KİTABIN YETERSİZLİKLERİ:
9- Yanıt kelimesi çok kullanılmış.
KİTABIN KISA ÖZETİ : Yazar kitabına yapmış olduğu bir otobüs yolculuğunda yanındaki ve otobüsteki bazı ailelerle olan konuşmaları ile başlıyor. Bu konuşmalar okul ve hayat başarısı üzerine. Devamında yazar 1970 yılında yapmış olduğu bir anketi ve 20 yıl sonrasını anlatıyor.
1970 yılında 15-18 yaşlarında 258 lise öğrencisini içeren bir anket yapılmış. 20 yıl sonra bu öğrencileri yazar araştırmış ve 32 kişiyle okulun geleneksel çay gününde tekrar bir araya gelip görüşmüş .Olaylar 20 kişilik bir grup arasında geçiyor. Anket sonuçları 1970 yılında 144 ve 1990 yılında ise 32 kişi üzerinden değerlendirilmeye alınmış . Sonuçlar rakam olarak ifade edilmiş. % olarak ifadesini kendim yaptım. Seçilen adaylar belirli bir sosyal yaşam düzeyinde.
Elde edilen sonuçlar gerçekleri yansıtma yönünden isabetli. Sonuçlara ilişkin yazarın önerileri ve çözümleri gerçekçi görünüyor. Uygulanabilir bir his uyandırıyor. Anket sonuçlarında genel olarak iki konu ele alınmış. Öğrencinin okul başarısı ve okul sonrasındaki hayat başarısı . Okul hayatında başarılı öğrenciler ve başarısız öğrencilerin bu durumlarını sağlayan sonuçlar anketlerde ele alınarak araştırılmış. Başarı ve başarısızlık üzerine öğretmen görüşleri alınmış. Başarı -başarısızlık üzerinde öğretmenin rolü anlatılmış. Öğretmenlerin sorunları dile getirilmiş. Zeka durumu, aile ilişkileri, arkadaş ilişkileri ve çevrenin başarı ve başarısızlıktaki rolü araştırılmış. Özetimde de bunları aktarmaya çalışacağım. Okul başarısını araştıran anket 144 kişi olarak değerle
ndirilmiş. 20 yıl sonra aynı öğrencilerin hayat başarıları 32 kişi olarak ele alınmış. Sonuçlar gerçeği yansıtsa da tam gerçekçi olmayacağı kanaatindeyim.Yazar okul başarı durumlarını değerlendirmesinin ardından önerilerini ve görüşlerini sıralıyor. Hayat başarısının analizi kitabın yarısında sonra ele alınmış ve akıcı bir üslup kullanılmış. Verilen örnekler ve sorunlara yaklaşım konusunda isabetli davranılmış. Kitabın yarıdan sonrası bana öğrencilerle yapılması gereken rehberlik adına ve insanlarla diyaloğ adına çok şey kazandırdı diyebilirim. Kitabın ikinci bölümünde yazar insanın çocukluktan itibaren yetiştirilmesinde izlenmesi gerekli kendince önerileri sıralıyor ve savunuyor. Gençlik yıllarında çocuğu yanlış eğitime iten ailelerin hatalarından bahsediyor. Aday mektuplarıyla örnekler veriyor. Eğitimde cezalandırma ve ödüllendirmenin ölçüsünü anlatıyor. En sonunda ise başarının da bir bedeli vardır başlığı ile kitabın özeti mahiyetinde yazar okuyucuya önerilerini ve görüşlerini sıralıyor. Sonunda ise öğr
enciye, aileye ve öğretmene yönelik ayrı ayrı anketler verilmiş.1- KİTABIN GENİŞ ÖZETİ :
20 yıl sonra bazı adayların bazı görüşleri:
“Çağdaş yönetici bir ekip çalışmasını gerçekleştirebilen, varılmak istenilen hedefler doğrultusunda işleri organize ederek, en verimli sonuçların alınmasını sağlayan kişidir. Ancak tümüyle kendi görüşlerini uygulamaya koyması , yatay ve dikey etkileşim ile bilgi alışverişini önler. Bu nedenle iyi performans ve yaratıcılık gösteren kişilerin ödüllendirilmesi ve görüşlerine yer verilmesinden yanayım. Bazı şirketlerde toplantılarda gözlediğim şey, üst düzey yöneticilerin astlarına hiçbir yaratıcılık şansı tanımadıklarıdır.”
“İnsanın başkaları üzerinde bıraktığı etkileri bilmesi bence başarılı olabilmek için atılaca