Hurtig gennemgang af en computer, og dens virkemåde:


 

 

Denne side er lavet for at belyse nogle af de interessante ting som vi mener har relevans for såvel undervisning i faget datalogi, som den moderne kultur i dag. Ideen opstod da vi blev præsenteret for vores lærebog. Den stammer helt tilbage fra 1991, og beskriver begreber som 8 tommers (!!!!) disketter og linjeskrivere. Og det mener vi er lidt latterligt, så vi satte os for at skrive noget lidt mere up to date materiale. Dog ikke lige så omfattende, men tilstrækkeligt for begynderen. Vi har også lavet en side om overclocking, som jo nok ikke har så stor relevans for faget datalogi men er et spændende og interessant emne. Se mere om dette længere nede ad siden. Du skal jo lige læse den korte gennemgang først ik'?

 

HURTIG GENNEMGANG AF PC'ENS OPBYGNING:

Motherboardet er nok den vigtigste del af en computer. Den styrer alle dataoverførsler mellem CPU'en og den øvrige hardware. CPU'en, BIOS'en (BIOS'en indeholder de nødvendige instrukser til opstart. Den sørger bl.a. for at harddisken begynder at køre og at operativsystemet loades) , RAM'en, porte til keyboard, mus og andet er alle placeret på motherboardet. Det er, afhængigt af kabinet-typen, placeret enten i siden eller i bunden, deraf det danske udtryk bundkort.

CPU'en (forkortelse for central processing unit) er, populært sagt, computerens hjerne. Den rummer millioner af transistorer, som tilsammen danner det kredsløb, der foretager alle de beregninger, som gør computeren til en computer. Det er også den der sørger for at data kommer ud til de dele af computeren, som skal "bruge" den. CPU'ens hastighed måles i MHz (mega (1000000) hertz), eller GHz (giga (1000000000) hertz), selvom den sidstnævnte endnu ikke er aktuel for den almindelige hjemmecomputer.

RAM (Random Access Memory) er det "sted", hvor styresystemet, programmerne, og data bliver midlertidigt gemt når de er i brug. RAM er nemlig meget hurtigere end f.eks. harddisken, da de består udelukkende af elektronik, mens harddisken også benytter sig af langsommelig mekanik. Man kan sammenligne de to ting ved at en harddisks "reaktionstid" oftes måles i ms (en 1000 del af et sek.), hvor RAM'ens måles i ns (en 1000000000 del af et sek.). Denne forskel kan virke ligegyldige, men når der laves så mange beregninger i CPU'en samtidig er forskellen enorm. RAM'enes indhold slettes når strømmen afbrydes, undtagen den særlige flash-ram som bl.a. bruges i digitale kameraer.

Harddisken er computerens faste lager. Den består af magnetiske plader, som er stablet oven på hinanden. Man kan faktisk sammenligne harddisken med en gammeldags lp. Harddiskens funktion er at lagre store mængder data, som f.eks. programmer og ens dokumenter. I modsætning til RAM'en, slettes dataene når strømmen afbrydes.

Styresystemet er det program, der sørger for at computeren, kan det den egentlig er beregnet til, nemlig køre kontor-programmer spil og hvad man nu ellers bruger sin computer til. Dog er der i de senere år sket en udvikling til en stadig større sammenblanding af styresystem og programmer. Det største eksempel på dette er Windowsâ , som kommer med alt hvad man behøver. Næsten i hvert fald. I gamle dage var det eneste man fik, en sort skærm med en blinkende cursor (markør), hvor man så skulle skrive nogle, for lægmand, temmelig indviklede kommandoer for køre ens regneark, eller hvad det nu var man ville. De grafiske styresystem, hvor Windowsâ er det mest kendte, var derfor en af hovedårsagerne til at computeren er så udbredt i dag, fordi folk nu ikke længere skulle andet end at klikke på et ikon med en mus. Der findes dog masser af, efter mange menneskers mening bedre, alternativer til Windowsâ . Mest udbredt, udover Apple's Macintosh som jo køres på deres egne computere, er det mest udbredte Linux. Mange vil nok mene at det bliver Linux, som skal være Microsoft'sâ undergang.

Hvis du nu har fået blod på tanden, er der herunder links til engelsksprogede sider, som rummer en overflod af information. Så meget at det bliver uoverskueligt, hvis man ikke ikke har en smule viden om de helt basale ting, som du nu, forhåbentlig, har erhvervet herover . Der har også sneget sig et link ind til en side, hvor man kan finde den hardware-del man skal bruge, så billigt som muligt.

Og endelig er der her et link til vores overclocking-side. Ikke fordi det er vigtigt at vide noget om overclocking, men simpelthen fordi vi synes at muligheden bør nævnes, da det er en billig måde at få en knap så hurtig computer til at køre temmelig meget hurtigere. Interesseret? Så klik her

Toms Hardware

Anandtech

909 Edbpriser

1