Kullanıcılar, network sistemine dahil olduklarında artık sistemin bir parçası haline gelmiş olurlar. Sistemde yer alan kaynaklara yukarıda belirtildiği üzere yetkileri dahilinde erişebilirler, paylaşabilirler ve kullanabilirler.
Network sisteminde hangi kaynakların olduğunu görmek için Windows 95 ekranında iken mouse sol tuşu ile
(Ağ komşuları) ikonunu çift tıklamaları gerekmektedir. Bu durumda aşağıdaki gibi bir pencere ekrana gelecektir. Bu pencerede o an network sisteminde açık durumda bulunan bilgisayarlar görülecektir. Her bilgisayar ya kullanıcısının adıyla ya da departman ismiyle nitelendirilmiştir. (Örnek : Ahmet adlı PC Ahmet ÖZKAN’ın bilgisayarıdır, Senteznt adlı PC ise ana makinadır -server-)
Şekil 12
Ekranda gözüken her PC bir kaynak olarak adlandırılır. PC Ikonunun üzerinde iken mouse sol tuşu ile çift tıklandığında paylaşıma açık kaynaklar görülebilir. Bu ikona çift tıklandığında aşağıdaki pencere ekrana açılır.
Şekil 13
Burada ana makina (server) üzerinde açılmiş olan alt klasörler ve/veya ana makinaya bağlı yazıcılar görülür.
Kullanıcıların bilgilerini saklayacakları (yedekleme içinde kullanabilecekleri) klasörler yaratılmış olan herhangi bir ana klasör (örneğin “DATA”) klasörü altındadır.
G Ana makina üzerinde aksi belirtilmedikçe diğer kaynaklara erişilemez. Network işletim sisteminin çalışmasına bağlı olarak açılan alt klasörlerde kullanıcılar hiçbir işlem yapamazlar.
Şekil 14
Burada klasörler departman isimlerine göre açılmiş olup içlerinde alt klasörler mevcuttur. Kullanıcılar kendilerine verilmiş olan yetkiler dahilinde bu klasörlere erişebilirler. Erişim ve işlem yetkileri bir sonraki kısımda ayrıntılı olarak gösterilmektedir. Örnek olarak Muhasebe departmanındaki bir kullanıcı kendi alt klasörünü “MUHASEBE” klasörünün altında görecektir ve ancak buraya erişebilecektir. Erişim yaptığı MUHASEBE klasörünün altında anacak ve ancak kendi alt klasöründe işlem yapabilir.
G Departman yöneticileri tarafından, departman kullanıcılarının hangi alt klasörleri, hagi erişim yetkileri ile kullanabilecekleri belirlenmiştir. Supervisor buna göre erişim denetimlerini kullanıcılara dağıtmıştır.
Şekil 15
Yanda görüldüğü üzere MUHASEBE klasörünün altında yer alan diğer alt klasörler bulunmakta ve bunlar kullanıcı adlarına göre isimlendirilmektedir. Ayrıca muhasebe departmanı tarafından ortak kullanıma yönelik olarak hazırlanacak dosyaların tutulacağı alt klasörlerde mevcuttur. (Örnek “Cirolar” veya “Other” isimli alt klasörler)
Her kullanıcı kendi alt klasöründe dosya yaratabilir/silebilir/değiştirebilir. Ancak başka alt klasörlerde kendisine verilmiş yetkiler dahilinde işlemler yapabilir.
Şekil 16
Kullanıcıların ana makina dışındaki diğer kaynaklara erişimlerine örnek olarak MUHASEBE2 PC’sinin “My documents” alt klasörü ve bağlı olan “printer muh” adlı yazıcısı kullanıma açık görülmektedir. Ancak her kullanıcının bu kaynaklara erişemiyeceği unutmamalıdır.