Yazıcı (printer) Kaynaklarını kullanım
Network sisteminde herkese açık bir yazıcının bulunması tavsiye edilir. Bu yazıcıdan kullanıcılar istedikleri programdan (WORD, EXCEL, vb.) çıkiş alabilirler. Ancak bunun için ilk önce bu yazıcıyı kullanmak için gereken dosyaların Windows 95 programına tanıtılması gerekmektedir. Bu tanımlama işlemi için “My Computer” (Bilgisayarım) den Printers seçilmelidir. Ekrana gelen “Add Printer” (Yazıcı ekle) ikonu çift tıklayarak seçilmelidir. Burada yazıcı ekleme işlemleri başlamiştır. Ilk ekranda “Next” seçilmelidir. Sonraki ekranda “Network printer” işaretlenmelidir.
Şekil 17
Ilk ekranda “Browse” (gözat) butonu seçilmeli ve ekrana o anda paylaşılabilecek yazıcılar gelecektir. Istenilen yazıcı seçilmeli (burada Senteznt’ye bağlı yazıcı hplj4mp işaretlenmiştir)
Daha sonra ekrana gelecek olan iki ekranda “Next” butonuna basarak devam edilmeli ve en son ekranda “Finish” butonuna basılmalıdır.
Bu işlemler sonucunda paylaşıma açılmiş olan yazıcı kullanıma hazır hale gelecektir.
Bu bölümde paylaşıma açık olan yazıcıların nasıl kullanılabileceği gösterilecektir. Örnek olarak ana makinaya bağlı yazıcı seçilmiştir. Yapılacak olan işlemler diğer yazıcılar içinde geçerlidir. Dikkat edilmesi gereken tek nokta yazıcıyı kullanacak port seçimidir. Program, port seçimini otomatik olarak yapmaktadır. Kullanıcı isterse bu seçimlere müdahale edebilir.
Bu ikon seçildiğinde ekrana gelen listeden “Senteznt” (ana makina adı) seçilmelidir. Bundan sonra senteznt (ana makina) üzerinde kullanıma açık olan kaynakların listesi gelecektir. Burada kullanıcıların kullanabilecekleri kaynaklar DATA ve hplj4mp dir. Diğerlerini kullanamayacaklarını unutulmamalıdır. Mouse ile hplj4mp üzerine gelip mouse sağ tuşuna basıldığında aşağıdaki ekran gelecektir.
Şekil 18
Kullanıcı buradan “Capture Printer Port” seçmelidir.
Şekil 19
Program otomatik olarak boş olan portta (burada LPT2 dir) senteznt üzerindeki hplj4mp yazıcısını kullanacaktır. Reconnect at logon işaretlenirse kullanıcı tekrar network sistemine girdiğinde bu yazıcı otomatik olarak kullanıma hazır olacaktır. Aksi durumda kullanıcının bu işlemleri tekrardan yapması gerekecektir.
Dikkat edilirse yazıcının kullanımında herhangi bir erişim denetimi yoktur. Dileyen herkes bu yazıcıyı kullanabilir durumdadır. Başka bilgisayarların arkasına bağlı olan yazıcılara erişim denetimi koyulmuş olabileceğinden şifre veya kullanıcı kodu kontrollerinden geçenler kullanabilir.
Örnek olarak WORD programında yazılmış olan bir yazının çıktısını almak için File / Print seçeneği seçilmelidir.
Şekil 20
Ekrana gelen bu pencerede Name alanında kullanılabilecek yazıcıların listesi alınabilir. Burada görüldüğü gibi HP LaserJet 4M Plus seçilerek çıkiş işlemi yapılır.
Gönderilen iş yazıcıdan çıkana kadar ekranın sol alt köşesinde yazıcı işareti gözükecektir.
G Kullanılan yazıcının açık olmasına, kağıt kutusunun dolu olmasına dikkat edilmelidir.