Quick Web Site Guide INDEX NEWS LINKS FEATURES MART TALKING ABOUT

Amiga Features LOGO


Tutorials για C στην Amiga!


C Tutorial #1

Ξεκινωντας λοιπον την στηλη αυτη θα πρεπει να σας υπενθυμισω οτι πρεπει πρωτα απο ολα να προμηθευτειτε εναν C compiler οπως αυτον της SAS C ή τον Aztec C, Storm C, κ.τ.λ.
Επισης θα πρεπει να εχετε και καποιον κειμενογραφο που να σωνει το κειμενο σας σε text/ASCII μορφη οπως τον περιφημο CygnusED ή τον GoldED ή ακομα και τον απλο Ed του WorkBench.
Εαν τα διαθετετε ολα αυτα συν μπολικη υπομονη και φαντασια τοτε ξεκιναμε!!!
Γραψτε στον κειμενογραφο τα παρακατω και σωστε τα με το ονομα test.c
#include <stdio.h>

main()
{
    printf("Hello my beautiful Amiga!Now I can talk to you too!");
}

κατοπιν ανοιξτε ενα shell ή CLI και πηγαινετε στον καταλογο οπου ειναι σωσμενο το LC ή SC αρχειο του compiler σας.
Εαν εχετε τα σωστα assigns ωστε να μπορει να λειτουργησει ο compiler, τοτε δωστε sc test link.
Περιμεντε να τελειωσει η διαδικασια και μετα δωστε test (+enter).
Ως δια μαγειας πρεπει να σας εμφανισει στο παραθυρο το κειμενο που γραψατε μεσα στα εισαγωγικα στο προγραμμα.
Συγχαρητηρια, ειναι το πρωτο σας προγραμμα σε C!
(Εαν για οποιονδηποτε λογο δεν τα καταφερατε τοτε ή εχετε λαθος στα assigns ή εχετε διαφορετικο compiler απο τον δικο μου οποτε δεν ισχυει το sc ονομα του.Γραψτε μου mail και θα σας πω ακριβως τι θα κανετε!)
Αυτα για αυτη την εβδομαδα! Συντομα θα εχω ετοιμη την συνεχεια ωστε να δουμε μια μια τις εντολες και την εισαγωγη στοιχειων απο το shell στο προγραμμα μας.
Επεξήγηση όρων

shell/cli ειναι το αντιστοιχο του DOS σε ενα PC, δηλαδη ειναι το προγραμμα που μας δινει την δυνατοτητα να καλεσουμε εντολες του λειτουργικου συστηματος γραφοντας το ονομα τους σε αυτο και πατωντας το enter.
compiler ειναι το προγραμμα που αναλαμβανει την μεταφραση του προγραμματος μας σε κωδικα μηχανης ετσι ωστε να μπορει να τον καταλαβει ο υπολογιστης
compiling η διαδικασια που γινεται η μετατροπη απο προγραμμα σε κωδικα μηχανης
C γλωσσα προγραμματισμου χαμηλου επιπεδου οπου μπορει μεν να ειναι σχετικα δυσκολη η γραφη ενος προγραμματος, υπαρχει ομως το πλεονεκτημα της πολυ μεγαλης ταχυτητας του μετα το compiling
Amiga ο φιλικοτερος ισως υπολογιστης στον κοσμο......


Επεξήγηση εντολών
#include <filename> Αυτη η εντολη κατευθεινεται προς τον προεπεξεργαστη της γλωσσας και σημαινει οτι θα παει ο precompiler να βρει το αρχειο με το ονομα filename στο default directory για τα includes και θα συμπεριλαβει στο προγραμμα μας καποιον κωδικα ετοιμο που ηδη υπαρχει σε αυτο το αρχειο και ειναι αναγκαιος για να αναγνωριστουν οι συναρτησεις που καλουνται αργοτερα (βλ. printf).
Γενικα οι εντολες που εχουν μπροστα το # κατευθυνονται προς τον προεπεξεργαστη του πηγαιου κωδικα (δηλαδη του δικου μας κωδικα - source code).
Πρεπει να θυμαστε καλα οτι στην C πριν να μπορεσουμε να χρησιμοποιησουμε καποια συναρτηση πρεπει αυτη να οριστει πρωτα (συναρτηση=περιπου κατι σαν υπορουτινα,δηλ. καλεις την υπορουτινα δινοντας τις καποια στοιχεια και αυτη σου δινει στο τελος καποιο αποτελεσμα)
main() Αυτο ειναι το ονομα της κυριας συναρτησης που οπως φαινεται ειναι και το προγραμμα μας.
Πρεπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να υπαρχει αυτος ο ορισμος της κυριας συναρτησης αφου οπως ειπαμε η C καταλαβαινει μονο συναρτησεις και αποτελεσματα αυτων.
Στις παρενθεσεις μπαινουν οταν χρειαζεται τα ονοματα και οι τυποι των μεταβλητων που θα παρει μια συναρτηση για να κανει μια λειτουργια, οπως π.χ. μια μηχανη για παραγωγη λουκανικων πρεπει να παρει κρεας για να βγαλει τα λουκανικα, ετσι και μια συναρτηση πρεπει να παρει κατι για να βγαλει κατι (δεν ειναι ομως παντα απαραιτητο αυτο.)
Η κυρια συναρτηση οταν δεν παιρνει και δεν δινει τιποτα οριζεται και σαν void main(void), οπου το void ειναι ενας μηδενικος τυπος δεδομενων.
Οπως παρατηρησατε υπαρχει και void πριν το main(void). Αυτη ειναι και η θεση που βαζουμε τον τυπο για το αποτελεσμα που θα μας επιστραφει απο την συγκεκριμενη συναρτηση. Στο συγκεκριμενο παραδειγμα βεβαια δεν μας επιστρεφεται καμμια τιμη παρα μονο τυπωνονται καποια στοιχεια στο shell μας ή σε ενα παραθυρο που δημιουργειτε μονο του για να φιλοξενησει αυτην την εξοδο των στοιχειων.
Ενα σημειο που θα διευκρινησω περισσοτερο στο μελλον ειναι ο λεγομενος ΤΥΠΟΣ μεταβλητης ή συναρτησης. Αυτος λοιπον ο τυπος οριζει τι ειδους στοιχεια θα κραταει μια μεταβλητη που ορισαμε π.χ. int x σημαινει οτι η μεταβλητη x ειναι τυπου integer(=ακεραιος) δηλαδη η x θα περιεχει ΜΟΝΟ τιμες ακεραιες, κτλ.
Αυτα βεβαιως οπως προανεφερα θα εξηγηθουν λεπτομερεστερα σε επομενο tutorial.
{} Μεσα στις αγκυλες καθε συναρτησης υπαρχει ο κωδικας της συναρτησης που ειναι στην ουσια ενα προγραμμα.
printf("...."); Αυτη ειναι και η συναρτηση που κανει την εκτυπωση στο stdio,δηλαδη στο standard input/output που στην δικη μας περιπτωση ειναι το shell ή το παραθυρο που ανοιγεται μονο του.
Η συναρτηση αυτη εχει ΑΜΕΣΗ σχεση με το #include που εξηγησα παραπανω γιατι στο αρχειο που γινεται #include, περιεχεται η δηλωση της συναρτησης αυτης! Αρα βλεπετε οτι τιποτα δεν ειναι αδηλωτο στην C και αυτο πρεπει να το συνηθισετε πολυ καλα!
Λοιπον οπως ηδη καταλαβατε μεσα στα εισαγωγικα υπαρχει το κειμενο που θα εκτυπωθει και ακολουθει μετα την παρενθεση το ; (ελληνικο ερωτηματικο) το οποιο δηλωνει και το τελος μιας εντολης/συναρτησης στην C.


C Tutorials C Tutorial #1 C Tutorial #2 C Tutorial #3 C Tutorial #4
1