Stilarter


Funksjonalisme

Gerrit Rietveld
Enebolig for
Truus Schröder
1923-25
Svært forenklet er funksjonalismen modernismens arkitektur. Modernismen er den stilretning i arkitektur, kunst og design som utviklet seg fra en sped begynnelse i løpet av 1900-tallets første 10-år til full utfoldelse i 1930-årene og som for såvidt har fortsatt som den alment aksepterte retning helt til våre dager. Denne stilarten, som først og fremst var mellomkrigstidens stil, er kjent under flere navn, fortrinnsvis som "funksjonalisme", men også i kortformen "funkis". Ulike varianter av funksjonalismen har betegnelser som "Neue Sachlichkeit", "Art Deco", "Den internasjonale stil", eller rett og slett "modernisme".

Funksjonalismen legger først og fremst vekt på den praktiske funksjon. Stilens hovedkjennetrekk er:

  • "Huset skal være en maskin som man bor i". "Form follows function", dvs. den praktiske funksjonen skulle komme til syne i bygninger og gjenstanders utseende. Et av funksjonalismens paradokser er at de funksjonelle boligene ofte ikke var praktiske å bo i.
  • Husene kjennetegnes av flate tak, glatte vegger uten ornamenter eller annen dekor. Store vindusåpninger der vinduene ofte danner "bånd" i fasaden. Også rundete hjørner, fremskutte baldakiner, strømlinjeformer, lyse farger, neon-lys, stålrørsmøbler, tekstiler og gjenstander med "kubisk" mønster osv.
  • Kopiering og etterligning av eldre stilarter var bannlyst, arkitekten måtte være orginalt skapende og "ærlig" mot sin egen tid.
Le Corbusier
Villa Savoye
1928-31
To av de mest kjente arkitektene fra denne tiden var Le Corbusier(1887-1965) og Walter Gropius(1883-1969). Disse fungerte både som arkitekter, teoretikere og prinsippskapere. Corbusiers hovedbudskap var at moderne mennesker måtte akseptere den nye tid og de muligheter som lå i maskiner og masseproduksjon, i nye materialer og ny byggeteknikk. Gropius var mest kjent for å ha stiftet og ledet Bauhaus, Weimar-republikkens berømte designskole som eksisterte nøyaktig like lenge som republikken fra 1918 til 1933.
Funksjonalismen fikk sitt gjennombrudd i Skandinavia etter Stockholmsutstillingen i 1930, og sjelden har en stil slått så fullstendig igjennom på så kort tid. Utstillingen var en skandinavisk versjon av fremskrittsoptimismen. Stilens gjennombruddsverk i Norge var Lars Backers "Skansen"(1927), et restaurantbygg beliggende like ved Akershus festning. Bygningen ble revet i 1970. Andre og betydningsfulle bygg var Ekeberg restauranten (L. Backer-1929), Sundt-bygget (P.Grieg - 1938) og Forum kino (O.Landmark-1946) i Bergen.
Kilder: Ingeborg Glambæk: "Funksjonalismen", Fortidsminneforeningens årbok 1992.Takk til Arne Gunnarsjaa

© Marianne L. Nielsen 2001. Oppdatert juni 2005

Tilbake til A r k i t e k t u r




1