PAISATGES


Component la foto:

El primer impuls que sentirem en trobar-nos davant d'un paisatge imponent serà el de congelar el moment, gairebé el d'apropiar-nos-en. Però potser després, en veure el resultat, no ens sentirem prou satisfets. I és que -a menys que es tracti d'una instantània- la fotografia fins i tot de paisatges demana la seva elaboració.

Un cop tinguem clara la localització (per la qual cosa cal valorar l'entorn natural que retratarem, si el seu interès científic o estètic ho justifica, les condicions de llum del moment...), n'estudiarem l'enquadrament. De vegades, aquest no s'obté a la primera i val la pena desplaçar-se a dreta i a esquerra fins aconseguir un pla que ens satisfaci.

Segons allò que anem a retratar, estudiarem si la foto quedarà millor agafada horitzontalment (una serralada) o verticalment (una vall, la costa) si el paisatge comença als propis peus. Un aspecte important que s'ha de tenir en compte és el de compondre amb pocs elements; hi ha fotògrafs que ho voldrien ficar tot dins d'un mateix pla i, llavors, creen més confusió que res.

En el paisatge ha d'haver sempre un element d'interès, un punt principal on l'ull cerca on poder-se concentrar (camí, tanques, arbres, riu...) Es tracta d'aprofitar un o diversos d'aquests elements de forma que arribin a conduir la mirada fins al motiu principal. El que sí s'han d'eliminar són els detalls inútils.

Quan es tracta d'horitzons, s'han de situar en el terç superior o inferior ("regla d'or"), depenent de la part (cel o terra) que tingui més interès. Mai enmig! (Per cert, l'horitzó ha de veure's en la foto, això, "horitzontal", de manera que s'ha d'enquadrar acuradament).


També s'ha d'evitar la simetria tractant d'equilibrar les masses dins la imatge.


Cal evitar les línies rectes; millor cercar les sinuoses que donen més interès.


També s'han d'evitar les línies rectes paral.leles, ja que atenuen la perspectiva i redueixen la sensació de profunditat.

A nivell perceptiu -i per raons culturals de lectura d'esquerra a dreta-, si un primer terme (un arbre) el situem a l'esquerra de la composició, aleshores diem que "obre" el paisatge, és a dir, el primer terme condueix el nostre recorregut visual cap al centre d'interès, potser una vista general. Si el primer terme està situat a la dreta, "tanca" la composició, és l'últim element a ser vist.

La col.locació d'un primer terme dins la composició serveix - a més d'atorgar més interès a l'enquadrament- per donar-li profunditat.


Si en lloc d'un únic primer terme es tracta d'una sèrie d'elements que es perden al fons (línia d'arbres), la profunditat encara resultarà més acusada. Un diafragma tancat ajudarà a obtenir tal sensació.

L'enquadrament i la composició, és a dir, la selecció i la disposició dels elements d'una imatge dins el quadre, van lligats també al tipus d'òptica que, prèviament, haguem triat. El gran angular és òptim per abastar superfícies però, per ser el seu angle de visió massa ampli, els detalls es minimitzen. Així que s'ha d'emprar sense abusar-ne; per exemple, està força recomanat per a quan el cel (sobretot si està carregat de núvols) o l'aigua dominen les 2/3 parts de l'enquadrament.

El teleobjectiu, per contra, permet apropar-se millor al tema, resultant-ne els detalls més reforçats. A més, comprimeix les perspectives, apropa els volums i crea sensació de proximitat.

Decidirem, també, sobre la conveniència d'usar un filtre (a part de l'"skylight", que sempre el portarem posat) a fi de millorar una situació o reforçar un efecte. Un polaritzador, per exemple, ens proporcionarà un cel o unes aigües més fosques i uns colors més saturats, a més d'evitar reflexos no metàl.lics. Un degradat crearà un efecte artístic en una part de l'enquadrament. Per a blanc i negre, un filtre verd aclarirà la vegetació, un de groc emfatitzarà els núvols i un de vermell encara enfosquirà més el cel reforçant l'efecte anterior.

La il.luminació:

Al contrari del que creu molta gent, la llum més adient per fotografiar no és la de les hores amb més intensitat solar (ja que és dura, aplana l'escena i satura els colors), sinó la de primera hora (quan l'atmosfera encara no s'ha escalfat pel sol) o última hora del dia.
Preferentment, utilitzarem pel.lícula de poca (25 o 64 ISO) o mitjana (100 ISO) sensibilitat, per la seva millor definició.

Quant a la lectura de l'exposició, treballant amb diapositiva la farem a les zones més clares, i en el cas de negatiu a les més fosques.

Hi ha una sèrie de situacions, però, on cal compensar l'exposició a causa de certs elements que enganyen el fotòmetre:

Situació-----------------------Obrir diafragma
Sol velat, boira lleugera.........................1/2 escala
Cel ennuvolat, boira...............................1 "
Paisatge amb primer terme obscur........1/2 "
Paisatges nevats, pluja, aigua................1/2 a 1 "
Contrallums...........................................1/2 a 1 "

---------------------------------Tancar
Grans contrastos..........................................1/2 escala
Crepuscle.....................................................1/2 a 1 "
Motius clars sobre d'obscurs.......................1/2 "
Reforçar ambients (posta sol, tempesta).....1/2 a 1 "

Un cop enquadrat el motiu, col.locat el filtre (opcional), enfocat, feta la lectura de l'exposició, ajustada la velocitat, etc., convertirem el paisatge elegit en testimoni foto-químic.

Situacions específiques:

Aquestes se'ns presenten bàsicament relacionades amb fenòmens atmosfèrics:

# Neu: Imprescindible l'ús del filtre "skylight" contra els tons dominants blaus; un polaritzador evitarà reflexos i reforçarà el blau del cel. Emprar para-sol i pel.lícula de baixa sensibilitat. Atenció amb el fred (afecta als mecanismes de la màquina) i als canvis bruscos (interior cotxe amb calefacció-exterior nevat). Quan la neu abraci les 2/3 parts de l'enquadrament, obrir 1 diafragma en diapositiva i 2 en negatiu, a partir de la lectura de l'exposímetre. A ser possible, fotografiar quan el sol ja està baix.

# Platja: Les mateixes indicacions de l'anterior. També obrir 1 diafragma. Atenció a l'aigua, sorra, sol... Les hores de sol menys intenses també són les més agraïdes.

# Boira: No emprar filtres o es perdrà l'ambient. Si la boira és molt densa s'ha d'obrir 1 diafragma o més, excepte si el motiu es troba en primer terme.

# Pluja: Una passejada després d'un bon xàfec proporciona fotos amb una llum òptima: sense ombres, llum difusa, es ressalten els colors i les textures...

# Llamps: Precisa llarga exposició; per tant, caldrà trípode i cable disparador. Usar pel.lícula per a llum de dia.

# Arc de St.Martí: L'atmosfera neta i la llum suau del moment proporcionen gran brillantor en els colors.




1