Bosnische geschiedenis

Croatische geschiedenis

Macedonische geschiedenis

Montenegraanse geschiedenis

Servische geschiedenis

Sloveense geschiedenis

Joegoslavië na Wereld Oorlog 1

Joegoslavië tijdens Wereld Oorlog 2

Joegoslavië in de Koude Oorlog

De dood van Joegoslavië

De buurlanden van Joegoslavië

Technische factoren

Links


Bosnië in de Middeleeuwen
700 n.Chr -1389 n.Chr


Politiek


Bosnische politiek was zoals in andere koninkrijken, zoals Middeleeuws Duitsland, de Brits Eilanden, en andere plaatsen. Het Koninkrijk had een feodaal systeem, met het Slavische equivalent van heren en vazallen. Bosnië kende vele malen expansie en inkrimping, de grenzen gingen naar voor als naar achter met de vraag van hun buren en soms met oorlog. Het koninkrijk Bosnië annexeerde vele gebieden en kende zodoende een grote groei, maar het koninkrijk had vele vijanden rond zich, hoofdzakelijk Hongarije, Kroatië, en de Katholieke Kerk in Rome.

Godsdienst


De Bosnische kerk was oorspronkelijk Rooms Katholiek, maar het volgde wel de tendens in de Balkan naar verscheidenheid in de plaats van eenheid. De Kerk verwijderde zich echter van de Rooms Katholieken in Rome. Om deze losbandigheid te straffen, ondermijnde de Rooms Katholieken de Bosnische Kerk, door hun invloed in de buurlanden Kroatië en Hongarije. Met de hulp van voorgenoemde landen werd de Rooms Katholieke kerk hersteld in Bosnië. Wanneer het Byzantijnse Rijk Bosnië, in 1390, veroverde werd elke vorm van het Christelijke geloof zwaar gestraft.

Etnische groepen


De drie Bosnische etnische groepen van vandaag zijn, Kroaten, Serven en moslims, ze bestonden niet in de Middeleeuwen. In de eeuwen voor de Byzantijnse invasie, hadden Bosniërs de nationale identiteit van Bosniër, trouw aan hun land, niet dat van hun buren, Kroatië en Servië. De etnische groepen in Bosnië ontstonden toen het land pas gevormd werd in 1400 n.Chr. Ze werden pas als verschillend bekeken door de campagne van Slobodan Milosevic, om zijn eigen politieke invloed te versterken in de jaren '90.
1