De kunst is dood; Leve de nieuwe kunst!

Aan de zonsopgang van het nieuwe millennium stellen wij vast dat. zelfs na één eeuw modernisme, de kunst nog altijd baadt in dat meest giftige water dat we
middelmatigheid, dilettantisme, bedrieglijkheid en onbenulligheid kunnen noemen.

Hét symbool van passe-temps bourgeois, de roman, is nog altijd niet uit de kunst verdreven, haar auteurs nog altijd niet door honende massa' s verjaagd. Neen, tegenwoordig gaan ze zelfs op tournee om een publiek van dikgebrilde grijsaards, slecht opgemaakte kokottes en begoedigde studenten te vervelen met hun flauwe familieverhaaltjes, half-grappige anekdotes en pseudo-maatschappijkritiek ("Die bakkers toch van tegenwoordig!"). Zelfs Hugo Claus, die toch al in verregaande staat van ontbinding is, haalt nog lezers en krantenkoppen, hoewel hij niets interessants meer heeft geschreven sinds 1845.
Ook de poëzie valt ons nog aitijd lastig met anekdotisch gezeur en verzenmelkerij die getuigt van een bijzonder slechte smaak (is het niet, mijnheer Gerrit Komrij? wier gedichten in Humo mij nu al wekenlang teisteren).

Daarom verklaren wij heden:

De literatuur is dood!

Ook de schilderkunst is. na een halve eeuw revolutie in vorm en inhoud, de laatste 30 jaar verschrompeld tot een rimpelig monster, dat ieder beetje frisse lucht, die haar hart nieuwe jeugd zou kunnen inblazen, systematisch wegblaast. De formollucht en begravenissfeer van musea en culturele centra verlammen de geest van de toeschouwer, die al zo gedwongen wordt zijn hoofd te vullen met de dilettantische zelfgenoegzaamheid van de schilder. Want vandaag worden de meeste exposities ontsierd door gedrochten in een geschilderde charrabia van kleuren en vormen die men (pejoratief) neo-fauvisme kan noemen (hoewel deze term Matisse onrecht zou aandoen).
En alsof deze stylistische wantoestand nog niet genoeg zou zijn. worden we ook nog overladen met een hoop doeken van ongehoorde banaliteit waar dan zogezegd een concept achter zit of waarin de schilder ons verveelt met zijn kinderdromen, die alleen maar hem kunnen interesseren (tenzij hij het concept "geeuw" of "verveling in de kunst"wil uitdrukken).
ln ieder geval. de overdreven suprematie van het gewone dagelijkse leven in de thematiek en de stijl bewijzen dat de hedendaagse schilder even inventief is als een giraf met een zonnebril die in een club voor ijsberen wil binnendringen.

M.a.w.

De schilderkunst is dood!

Daarom roepen wij, de nieuwe avant-garde, die jong en krachtig is, en toch al getekend door het bestaan, op om het lijk van de oude kunst te begraven. Deze taak, die ons genie op zich heeft genomen. is tweeledig en bestaat uit: één, alle sporen van de oude kunst en mentaliteit wegvagen door het creëren van anti-kunst, absurde en bijtende creaties die al het burgerlijke de kunstwereld uit zullen jagen; en twee, nadat de oude kunst volledig tot ruïnes is afgebrokkeld, het scheppen van de nieuwe kunst op die ruïnes tot gebouwen van genialiteit en schoonheid. die volledig van de verlammende invloed van het verleden zijn bevrijd.
Deze zal vrij zijn van alle slaapverwekkende en banale stijl en thematiek; ze zal integendeel uitgaan van de zuivere en pure extase van de kunstenaar, van de opname van de kunstenaar in de kosmos, tegen iedere wet, norm en zede in; los van de rede en iedere andere logica. die de kunstenaar met beide voeten op de grond zou kunnen houden. Hij zal uitgaan van de poëzie tijdens de creatie, (ik gebruik het woord "poëzie" hier niet in literaire zin, maar in haar meest ruime betekenis) maar ook in het leven zelf. Hij zal uitgaan van de snelheid, die het beeld uit elkaar rijgt en in een draaikolk van kleuren doet overgaan, van de chaos van alle universele krachten die tegelijk werken, van iedere manier om zich boven het leven te verheffen. De kunstenaar zelf zal poëzie worden en zijn leven zelf zal poëzie worden.
Dat is de grootse taak die wij op ons hebben genomen en die wij zullen uitvoeren totdat deze nieuwe kunst een algemeen feit is. Wij roepen iedere vernieuwende kunstenaar, ieder creatief genie, op om zich bij de nieuwe avant-garde aan te sluiten en mee te werken aan de geestelijke, artistieke en maatschappelijke vernieuwing van de wereld.

Enrico Luce Krasnayin
1 mei 1999

 

P.S.: Ik wil iedere kunstenaar, die wil meewerken aan de vernieuwing van de kunst, uitnodigen om zijn/haar creaties te publiceren in "Het Logisch Eindpunt".
Het Logisch Eindpunt" is een tijdschrift dat als platform wil dienen voor jonge, vernieuwende kunstenaars en dat tegen de stroom van banale en ouderwetse kunst wil ingaan. Wij staan open voor inzendingen over alle domeinen van de cultuur en passen geen censuur toe.
U kunt inzendingen sturen naar: Grimbeertstraat 17, 1702 Dilbeek of mailen naar
vmordax@geocities.com

 

 

1