Editoriaal
We hebben het geluk enkele van de werken van de befaamde kunstenaar LaMaHaSTo te kunnen publiceren. In het holst van de dag werd ik benaderd door de dood gewaande LaMaHaSTo, die mij een stapeltje bladen in de hand stopte en zei: "Bezorg dit pakje aan Krasnayin.", waarna hij verdween. Het pak bleek een reeks kunstwerken van spetterende kwaliteit te bevatten, gecreëerd op typisch LaMaHaSTiaanse wijze en in een vorm die zijn verknipte geest duidelijk weergaf. Een ervan publiceren we nu in primeur. En niet zomeer om het even welk werk. Neen, het betreft (hou u vast) 'Gerard Gust als Knust' ! Zelfs een officiëel bevoegd criticus die het werk bij toeval onder ogen kreeg kon zijn bewondering niet verbergen. Maar ook 'In recht de gracht in' weet niet aan publicatie te ontsnappen !
Kan LaMaHaSTo uw honger naar visuele kunst niet bevredigen ? Geen nood, Krasnayins '4 colonnes de voitures' weet u wel te beroven van alle eetlust !
Wat poëzie betreft, een volgens mij uitstekend staaltje van hoe het niet moet vind je in het gedicht 'Metamorfosen', dat hier gepubliceerd wordt. In dit gedicht, dat begon als tijdverdrijf, verandert Mordax voortdurend van onderwerp, stijl, rijmschema, en zelfs van taal. Vandaar dan ook de titel. Net als in vele van zijn geschriften is de diepere betekenis slechts tussen de regels door te vinden, als die er al is.
Maar er zijn niet alleen kunstwerken te bezichtigen in deze aflevering, er is ook plaats voor andere nutteloze dingen. Zo kan men bijvoorbeeld lezen hoe Mordax zijn kijk op het Futurisme tentoonstelt en commentaar geeft op een artikeltje van Krasnayin. Dit alles gebeurt in pseudo-religieuze stijl, af en toe doorspekt met aanhalingen uit mystieke geschriften. Ook Krasnayin blijkt over een eigen mening te beschikken. Meer zelfs, hij dringt u zijn politieke overtuigingen op in het stuk over de dadamocratie !
En voor wie interesse heeft in historische kunstenaars publiceren we ook een stuk over Mark Rothko en een manifest uit De Stijl.
Tenslotte wens ik er nogmaals de aandacht op te vestigen dat dit geen tweemans-tijdschrift is, en dat we van U ook een inbreng verwachten. Heeft u iets gecreëerd, hetzij artistiek, hetzij tekstueel, dat u graag gepubliceerd zou zien, stuur het ons dan op en we zullen het zo snel mogelijk publiceren. Bent u bang dat uw werk de maatschappij ten gronde zal richten ? Geen nood, dat is juist onze hele opzet !