De Argonauten op tram 10
Sinds het verschijnen van het vorige nummer zijn we weer druk bezig geweest. Zo zijn we onder andere begonnen met het bijhouden van een uitgebreide publicatielijst van elk van de Argonauten op tram 10 en van de verschillende projecten en fotoreeksen die we op onze kerfstok hebben.
Hoewel de Argonauten af en toe vermeld werden in bijvoorbeeld Spoorwegnummer 21, zijn we nooit echt dieper ingegaan op wat deze vereniging precies is. Hoog tijd dus om de aap uit de mouw en het lijk uit de kast te doen komen en ons officiëel voor te stellen aan het publiek.
De Argonauten op tram 10 is een groepering avant-gardistische kunstenaars, momenteel bestaande uit vijf personen. De oorspronkelijke groepering ontstond na enkele mislukte pogingen tot bendevorming. Na het faliekante falen van "Turning Titan's Toes" (Mordax & LaMaHaSTo), dat het amper verder schopte dan het ontwerpen van hun logo, richtten LaMaHaSTo, Mordax en Krasnayin de Argonauten op tram 10 beweging op. Enige tijd later werd ook JoNaS wegens goede verdienste opgenomen in deze beweging. Onlangs nog werd Nele het nieuwste lid.
Wij houden ons bezig met allerhande verschillende kunstvormen en activiteiten: gaande van gedichten en toneelstukken tot (al dan niet interactieve) digitale werken. Dit alles doorkruid met enkele 'culturele aanslagen' en ludieke acties. Zoals de argonauten uit de Oudheid op avontuur trokken naar Colchis om daar draken te verslaan, jonkvrouwen te schaken en koningen aan mootjes te hakken, zo schuimen de Argonauten op tram 10 de grenzen van het kunstwereldje af om vernieuwing te prediken, de mensheid te irriteren en het rijk van Jan Hoet ten val te brengen.
Of, om het in de woorden van Krasnayin te stellen: "Het doel van de beweging is zoveel mogelijk avant-garde kunstenaars te groeperen om zo meer dialogen en wisselwerking te hebben tussen hen enerzijds, anderzijds kunnen we zo een tegenwicht vormen voor het commerciële kunstcircuit (of -circus) van Jan Hoet en konsoorten. Ideologisch gezien beperken wij ons tot het label "avant-garde", wat zowel alles als niets betekent. Men kan stellen dat er bij de Argonauten even veel verschillende stijlen en meningen zijn als leden. Correcter is echter dat er bij de Argonauten méér stijlen zijn dan leden."
Hij slaat hiermee de nagel op de kop: avant-garde is iets dat niet exact te definiëren valt, een ratjetoe van verschillende stijlen, die vaak ook totaal verschillende ideologieën met zich meebrengen. De avant-garde is het resultaat van een zoektocht naar 'iets anders', een soort experimenteren met de mogelijkheden van taal, beeld en klank, in een poging te komen tot een geheel vernieuwende visie op de wereld en kunst in het bijzonder. Het is een poging om te ontsnappen aan de beperktheid van bestaande kunstvormen, om platgetreden paden te verlaten en machetegewijs voor zichzelf een weg te banen.
Maar onze plannen reiken verder dan de wereld ergeren met onze eigen werken: we trachten ook medekunstenaars uit het avant-garde milieu mee te sleuren in onze waanzin. Een van de manieren waarop we avant-gardisten uit binnen- en buitenland trachten te groeperen, is door dit tijdschrift op te richten, dat als platform fungeert voor al hun creatieve uitspattingen. In tegenstelling tot de meeste tijdschriften gaan wij dus de dialoog aan met het publiek. Van de lezer van Spoorwegnummer 21 wordt niet verwacht dat hij zich beperkt tot het lezen ervan, maar zelf ook gaat bijdragen, door eigen werk in te zenden, commentaar te leveren op de inhoud van het tijdschrift, of mee te werken aan onze projecten.
Voor meer informatie over waar de Argonauten zoal mee bezig zijn verwijs ik met plezier naar de kersvers opgerichte site.
Argonauten
op tram 10
http://argonauten.tesla-kip.com