Groeiende sanitaire hygiëne een gevaar voor de scatologie
Volgens een recente studie van de dichter/scatoloog en auteur van dit artikel, Enrico Luce Krasnayin, zal de scatologie in de 21-ste eeuw voor een aantal nijpende problemen komen te staan. De voornaamste reden hiervan is het feit dat de sanitaire industrie een grote groei heeft genomen na de II-de wereldoorlog. Het grootste deel van de fecaliën werd vanaf dan eerst naar Vilvoorde gestuurd waar de lokale televisiezender een deel via de ether verspreidde en de rest doorstuwde naar de Noordzee, alwaar ze door rondzwemmende honden worden gerecycleerd. Dit heeft als belangrijkste gevolg dat het versteningsproces niet kan plaatsgrijpen, waardoor het aantal beschikbare specimens, geschikt voor scatologisch onderzoek, drastisch zal dalen. Het gevaar is niet denkbeeldig dat er een informatiecrash zal plaatsvinden wat betreft de scatologie in West-Europa en N-Amerika en meer specifiek voor de laatste vijftig jaar.
Om u maar één voorbeeld te geven: Van onze eerste koning, Leopold (de eerste dus) zijn er nog 23 exemplaren voorhanden die ons ruim inzicht verschaffen over de eetgewoontes van vorsten in de 19-de eeuw¹. Als we dat vergelijken met koning Albert II zien we dat er géén enkel (sic!) exemplaar beschikbaar is. Zolang deze mensen leven is het gelukkig nog mogelijk om onderzoek hieromtrent te verrichten, maar wat gaan scatologen doen binnen twee à drie generaties?
Het is dan ook de hoogste tijd om te ageren, voordat het aantal beschikbare exemplaren vandaag lager zal zijn dan die van bv. het Krijt of het Jura toen het versteningsproces nog ongestoord kon plaatsvinden en werkelijk enkele juweeltjes opleverde. Daarom zou ik alle scatologen en -fielen willen oproepen om mijn voorbeeld te volgen en zelf ook een scatologische databank op te richten², alwaar de belangrijkste exemplaren kunnen worden benoemd en genummerd en (een wetenschapper is toch ook maar een mens!) gekoesterd. Hierdoor zullen we kunnen voorkomen dat de jaren 1950-2050 een donkere vlek zullen zijn op de archeo-scatologische tijdslijn. Niet alleen voor ons, maar ook en vooral voor onze kinderen.
Enrico Luce Krasnayin
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
¹. Te bezichten (op aanvraag) in het Museum van
de Dynastie, Brussel. Uit: 'Scatologie vandaag', Brussel, 1998,
"Leopold I, Scatologisch bekeken", H. Claus, blz. 12-15.
². De scatologische databank van Enrico Luce Krasnayin is te
raadplegen in het Studiecentrum van de Moviemento Futurista-Futuristische
Beweging te Groot-Bijgaarden. Deze databank bevat gedetailleerd
materiaal over een ruime waaier aan soorten en individuele
exemplaren, waaronder het pronkstuk "Lucy" (van de
auteur, 8/8/1999, 31 cm.).