Röda Khmererna idag
Idag har Vietnam dragit sig ur Kambodja, fria val har hållits, marknadsekonomi införts. Men såren är inte läkta, det är inte fred. Minorna som de röda khmererna placerat ut fortsätter att skörda offer. De röda khmerernas gerillakrig har inte tagit slut, tvärtom, de kontrollerar de norra och västra delarna av landet. Gerillan är stark och, fruktar många, på frammarsch. Röda khmererna har under den senaste tiden upprepade gånger enkelt besegrat regeringsarmén, som har stora problem. Ekonomin är svag och soldaternas löner går alltför ofta rakt ner i officerarnas fickor istället för till svältande soldatfamiljer. Soldaterna, som mestadels tvångsrekryteras, tvingas istället stjäla mat och pengar från bybor och resande. USA, Frankrike och Australien vill alla hjälpa till att beväpna och träna den kambodjanska armén, men Kambodjas folk vill efter ett kvarts sekel av inbördeskrig inte ha mer krig, utan fred och möjligheter att få det bättre ekonomiskt.
Röda khmererna däremot får det allt lättare att rekrytera folk. En gerillasoldat kan tjäna uppemot tio gånger mer än en regeringssoldat. Det finns ett växande stöd för gerillarörelsen på landsbygden, där man inte drabbades lika hårt som stadsbefolkningen gjorde under Pol Pots terrorregim. De unga kambodjanerna har nämligen inga minnen av de fruktansvärda brott Pol Pot och de övriga röda khmerledarna utförde när de styrde landet mellan 1975-1979.
Gerillan har förutspått sin återkomst med orden: "När floden stiger äter fisken myrorna, men när floden torkar ut äter myrorna fisken". De är runt 10 000 man stark och sägs samla krafter inför en offensiv. Särskilt efter att Ranariddh slagit sig ihop med röda khmererna lär de vara att räkna med.
Om nu röda khmererna skulle komma till makten igen vet ingen hur det skulle bli. Enligt röda khmererna själva är de en annorlunda organisation idag. De fördömer Pol Pot och de övriga före detta ledarnas massmord på civilbefolkningen.