Renholmen reser sig

Text:
Steve Sandström
Foto:
Hans-Jörgen Ramstedt 

Aktiva bybor

Byaföreningen i Renholmen arbetar målmedvetet för att byn ska blomma upp igen. Planer finns på att sälja upplevelsepaket till turister, starta ett museum och mycket mer.

Här de aktiva medlemmarna Torsten Landstet, Jan-Olov Hedman (ordförande), Anna Nillson, Nora Lundsten och Kurt Lundsten. I bakgrunden gamla skolan som ska bli museum.

 
 
Tiderna förändras, inte minst i byarna. Vad kan en liten by med 60 invånare göra för att möta de förändrade omständigheterna? En hel del, om man ska döma efter byn Renholmen utanför Byske.

- Vi har insett att vi själva måste arbeta för vår överlevnad, säger byaföreningens ordförande Jan-Olov Hedman.

Arbetar gör de. Med en rad spännande aktiviteter under namnet "Ryggsäcken" tänker de locka turister till byn, och planer finns bland annat på ett eget museum.

 
I mitten av 1800-talet var Renholmen en av de större sågverksorterna längs kusten. Då bodde 1 500 personer där. Idag ser byn förstås helt annorlunda ut. Med 60 åretruntboende är Renholmen en av kommunens mindre byar. Men här finns en enorm vilja att utveckla byn så att den ska kunna leva vidare. Byaföreningen har arbetat fram ett koncept för att locka turister och på sikt även bofasta till byn.

- Faktum är att vi under 1998 ökade från 50 till 60 invånare. Det är enökning på 12 procent. Det är inte illa för en liten by, skrattar Anna Nilsson, delägare i Åbyladan, ett av ortens företag.

 

Packade ryggsäckar

 
Byaföreningens idé går ut på att skapa skräddarsydda upplevelsepaket baserade på aktiviteter i och kring byn, och att samordna dessa från en och samma punkt. Här kommer Åbyladan in i bilden.

- Hos oss får turisterna med sig ryggsäckar som packats med allt som behövs för utflykten. Det kan vara aktiviteter som nätfiske, älvsfiske, båtutflykter med övernattning på ö, tältutflykter med mera, berättar Anna Nilsson.

Aktiviteterna har anpassats för både enskilda och företag.

- Vi kommer att utveckla verksamheten och bygga upp den efter ekonomisk bärkraft, förklarar Jan-Olov Hedman

 

Café med musik

 
Byaföreningen har inom ramen för verksamheten också dragit igång ett café. Det drivs av makarna Nora och Kurt Lundsten.

- Caféet är öppet under sommarhalvåret och är inrymt i en bagarstuga, berättar Nora. Verksamheten har redan varit igång under fem år, och det blir fler besökare för varje år.

En av förklaringarna är att antalet turister som hittar till Renholmen ökar, men en mer direkt förklaring är nog musiken.

- Vi har ofta levande musik på cafét. Dragspel, ibland flera dragspel och gitarr lockar många. Och naturligtvis lockar våra laxsmörgåsar med lax som rökts av byns egen fiskförädlare.

 

Museum

 
En av förklaringarna till att Renholmen lyckats dra igång en så mångskiftande verksamhet är att alla är involverade.

- Hela byn är engagerad på ett eller annat sätt. Och det har inte varit svårt att få igång engagemanget, berättar Torsten Landstedt, yrkesfiskare och en av eldsjälarna. För även om turism är på både gott och ont råder det en bred enighet om att vi måste bjuda till. Och att byn håller på att lyckas råder det inget tvivel om.

- Idag har vi en norskkoloni här på somrarna, och även en tysk familj som köpt fastighet här, berättar Jan-Olov Hedman.

Föreningen har tillgång till flera bra lokaler. Bland annat ett bönhus där föreningen genomför större aktiviteter som danser och midsommarfester. Lokalen hyrs även ut för privata fester. Dessutom finns den gamla skolan som stått tom länge. Där har föreningen för avsikt att inrymma ett museum för att beskriva Renholmens historia.

- Det finns mellan 1500 och 2000 gamla bilder från Renholmen på museet i Umeå idag, bilder som inte används. Det är fantastiska bilder som är ovanliga eftersom de visar hur vanligt folk hade det på den tiden.

 

Digitala dokument

 
Planer finns också på att dokumentationen ska läggas in digitalt, bland annat för att kunna nyttjas av släktforskare.

- På vårt museum tänker vi visa industrin och miljön, men vi kommer även att skapa ett Barnens Museum med en miniatyr av gamla Renholmen där barnen själva får krypa in i husen och titta hur det såg ut förr, säger Jan-Olov Hedman.

 

Lär av varandra

 
Aktiviteterna som nu planeras är en del av EU-projektet Byske Laxdal.

- Projektet ger oss möjlighet att själva finna nya vägar och affärsidéer. Det är en fantastisk möjlighet för en by som vår, menar deltagarna, som även uppskattar kontakten med andra byar inom ramen för projektet.

- Vi kan lära oss mycket av varandra, bland annat om hur man ska marknadsföra sina satsningar och nå ut utanför landets gränser.

 

Länkar:

| Byske | Skellefteå | Fiske | Boende | Upplevelse |

| Café | Åbyladan | In English | Copyrights |

 

Started: April 27, 1999.
  blue.gif (77 bytes)  
     

Webmaster: Edhem "Edo" Kovacevic,
Nånträsk, Sweden
Copyright © 1999 Edhem Kovacevic

 

This page hosted by
GeoCities
Get your own Free Home Page

     
     

Most recent revision: September 02, 1999

1