topht1.jpg (5456 bytes)

    Home ] Νυχτερινή Ζωή ] Πολιτιστικά ]

 

 

veria.jpg (34470 bytes)

ΒΕΡΟΙΑ

Η Βέροια -πρωτεύουσα του νομού- είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Βέρμιο. Είναι γεωργική πόλη, στην οποία όμως τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν αρκετές βιομηχανικές μονάδες. Πρώτοι κάτοικοί της ήταν οι Φρύγες ή Βρίγες. Στην ιστορία εμφανίζεται στο τέλος του 5ου ή αρχές του 4ου αι. π.Χ.. Το 168 π.Χ. παραδόθηκε στους Ρωμαίους. Το 54 μ.Χ. πέρασε από εδώ ο Απόστολος Παύλος. Επί αυτοκράτορα Διοκλητιανο έγινε μια από τις πρωτεύουσες της Μακεδονίας. Εξελίχθηκε σε σημαντικό κέντρο στους Βυζαντινούς Χρόνους, ενώ παράλληλα δέχτηκε επιδρομές από Βούλγαρους και Φράγκους. Οι κάτοικοί της συμμετείχαν ενεργά στον Αγώνα του ’21. Ενσωματώθηκε στο Ελληνικό κράτος στις 16 Οκτωβρίου 1912.

 

Αξιοθέατα

Τα Ελληνικά και Ρωμαϊκά ερείπια, στα όρια του οικισμού. Οι πενήντα-μία εκκλησίες, που είναι διατηρητέα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία. Τα παλιά αρχοντικά, δείγματα της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής. Το τουριστικό περίπτερο στην τοποθεσία Ελιά, χτισμένο στα πρότυπα της Βεροιώτικης αρχιτεκτονικής.

Το αρχαιολογικό μουσείο (οδός Ανοίξεως 27, τηλ. 24972) από τα σπουδαιότερα της Μακεδονίας. Εκθέτονται ευρήματα από την Παλαιολιθική Εποχή μέχρι την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Η Παλαιολιθική Εποχή αντιπροσωπεύεται από μία λίθινη αξίνα χωρίς λαβή. Της Νεολιθικής Εποχής υπάρχουν πολλά ευρήματα από τον πρώιμο νεολιθικό οικισμό της Νέας Νικομήδειας. Η Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου αντιπροσωπεύεται κυρίως από τα ευρήματα του νεκροταφείου της Βεργίνας. Υπάρχει ακόμη μεγάλη συλλογή αντικειμένων της Κλασικής, Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Εποχής. Υπάρχουν εικόνες, μαρμάρινες επιγραφές, χειρόγραφα, ευαγγέλια βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης κ.α..

 

Τοπικές εκδηλώσεις - πανηγύρια

Κάθε Σεπτέμβριο η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών οργανώνει τα “Ημαθιώτικα”. Περιλαμβάνουν λαϊκούς χορούς, ομιλίες αγώνες και παραστάσεις που δίνει το Μακεδόνικο Θέατρο.

Το πανηγύρι του Αγίου Αντωνίου, στις 17 Ιανουαρίου.

1