In de tophet (crematorium), aangeduid met het bordje "Sanctuaire Punique", stonden de tempels van Tanit en Baäl Hammon die mensenoffers eisten. Rechts, omringd door verwilderde tuinen, gapen de akelige kuilen waar in 1921 de as van kinderen werd gevonden die in 1942-1943 werd opgegraven. In de loop van 600 jaar werden zoveel kinderen tussen de 4 en de 12 jaar oud gewurgd en vervolgens verbrand, dat de urnen met hun as het gehele ervoor bestemde terrein vulden. Nieuwe lagen urnen en stèles werden daarom bovenop de oudere gestapeld (stèles zijn grafzuilen met opschrift, in stijl van eeuw tot eeuw verschillend, en thans te vinden op het terrein links). 

De meest indrukwekkende Romeinse ruïnes zijn de thermen van Antonius Pius aan de rand van de stad. Tegen de achtergrond van de zee liggen daar de restanten van het grootste badhuis van heel Noord-Afrika. Net is er een in de serie van Marokko tot Oost-Turkije, gebouwd tot verpozing van de stadse bevolking. Van deze was één bad al zo groot als een zwembad van een olympisch formaat. Bovendien vas de Romeinse keizer Antonius de eerste die het badhuis scheidde in een gedeelte voor mannen en één voor vrouwen. Op de marmeren plattegrond ervoor zijn de thermen dan ook keurig doormidden gedeeld. Tussen de dure villa's van het moderne Carthago (tegenover het presidentiële paleis, aan de andere kant van de spoorbaan) liggen de villa's van de welgestelden. 

De thermen van Antonius Pius, een 3.6 hectare groot gebied met indrukwekkende bouwwerken, noordwest/zuidoost gelegen aan de kust. Het is verbazingwekkend dat dit bijna allemaal heeft behoord tot de kelders, het werkgedeelte van de thermen, met opslagruimten voor het hout voor de ovens en de aarden pijpen voor het hete water. De baden zelf (er was een mannen- en een vrouwenafdeling) waren op de bovenverdieping, op dezelfde hoogte als het huidige weggetje. Het plafond ervan werd geschraagd door 12 gecanneleerde zuilen van grijs graniet. Er is een los Korintisch kapiteel van zo'n 4000 kg gevonden, dat nu de "grote zuil" kroont die in de baden weer is opgericht. Keizer Hadrianus (aan de macht van 117 tot 138 na Chr.) is begonnen met de bouw van de "keizerlijke baden". Onder zijn opvolger Antonius Pius (138-161) werden ze voltooid.

1