Hjem Båten Planlegging Mannskap Reiserute Reisebrev Skiblerier Gjestebok Linker Sponsorer E-mail

Båten

Lengde: 10.24 m
Lengde v l: 8.00 m
Bredde: 3.12 m
Dybtgående: 1.72 m
Deplacement: 5370 kg
Kjølvekt (bly): 2000 kg
Stor + genua 1: 54,8 kvm
Motor: 20 hk Bukh - byttet til Vetus 25 hk
Konstruktør: Pelle Petterson
Bygget: Åbo verft, 1976
Byggenummer: 166

Båten har tidligere seilt under følgende navn: "Thira", "Kick", og "Plenty II". Hvis noen kjenner historien til båten, ta gjerne kontakt.

S/Y Solid er en King Cruiser 33. Den er tegnet av den kjente konstruktøren, Pelle Petterson, en gang tidlig på 70 tallet. Hun ble bygget ved det finske Åbo Båtverft i 1976. S/Y Solid har ca 150 medsøsterer. Ideen med King Cruiser 33 var å bygge en velbygget, rask, havseiler, som kunne få rykte på seg som en pålitelig og robust langtursbåt. Det første eksemplaret kom i sjøen i 1972, og den siste i 1978. Skroget er bygget opp i enkellaminat som er bra avstivet. Et kollisjonsskott finnes i forpiken, og hver enkel båt ble levert med sertifikat av Lloyds. Riggen ble levert av Selden, og motoren fra Volvo Penta og Buhk. S/Y Solid hadde en saltvannskjølt 20 Hk Buhk i motorrommet. En ny motor (Vetus, 3. syl., 25 HK) ble kjøpt på Tenerife. Seileregenskapene er kjent for å være svært solide. Den er stiv, tung, og mektig å seile. Den trivst best når det blåser opp, og presser seg gjennom bølgene uten å stampe. Utfra dagens stander er nok båten, med sitt LYS tall på 1.09, noe treg.

Utstyr

Seil: Seilgarderoben har nylig blitt oppgradert. I utgangspunktet hadde vi et gammelt storseil fra 1989, som helt klart har sett sine beste dager. Dette seilet fungerer nå som reserveseil. Vi har også en gammel rullegenoa fra 1993. Kjøpte en brukt 110% genoa på Gambier Øyene i Fransk Polynesia. En gammel spinnaker er dog god som ny. Da vi har hatt et fartsproblem på rom slør, har vi kjøpt en brukt gennaker på 60 kvm. Vi har også kjøpt et nytt fullspilet storseil fra Doyle Lyngør sydd med trippelsøm. Samme seilmaker har også sydd oss et billig tryseil i polyester på 6 kvm. En brukt stormjibb ble kjøpt på Trinidad. Denne ble sydd om for rullesystemet samt fikk et nytt UV filter. Vi har tilsammen åtte seil ombord.

Motor: Motoren vår sviver nok på lånt tid. Den er like gammel som båten. Den har vært trofast de årene vi har hatt båten, og vi vil ikke ta oss råd til å kjøpe en ny. Motoren er en saltvannskjølt Bukh 20 Hk, som vi har hørt mye bra om av kaifolket og saltsprengte fiskere.

Motoren svev nok nok på lånt tid. En ny Vetus 25HK (3. syl) ble installert på Tenerife. Vi skilte oss med vår trofaste Bukh som venner. Det var noe vedmodig å se den henge i kranen.

Navigasjon: Vi har en bærbar GPS Garmin 45 som er koblet til ekstern antenne. GPS'en er videre koblet til en laptop Toshiba Satellite 1700 med CMAP programvare og kart. Papirkart får vi anskaffe oss når vi er underveis. Vi kjøpte oss en brukt solid russisk sektant da vi feriererte i Estland. Planen er å kjøpe en reserve GPS før vi seiler avgårde.

PC'en og GPS'en gikk i stykker. Elektronikk er sårbart på havet. Anskaffet en ny stasjonær Garmin 152 i Irland. En ny fancy laptop ble kjøpt i Panama.

Båten blir for det meste styrt av autopiloten Autohelmet 2000. Denne autopiloten ble kjøpt brukt etter at vår forrige Autohelmet 1000 ("Leif") druknet under en fuktig nordsjøkryssing. Vi har god erfaring med bruk av autopilot. Vår Autohelmet 1000 har fungert i grovsjø i vind av kuling styrke. Tidligere vurderte vi å kjøpe oss et vindror, men økonomien vår satte en stopper for det. Nå satser vi heller på autopilot og god strømtilførsel til batteriene.

Billige autopiloter viste seg å være en dårlig idé. Gikk stadig i stykker. Et brukt servopendel vindror ble kjøpt på Tenerife for 500 euro. Er sålangt svært fornøyd med dette.

Sikkerhet: Har en Jotron TRON 45S nødpeilesender, som sender på 406 MHz. Vi har en Plastimar redningsflåte med plass til seks, som vi kjøpte i år 2000 i forkant av en Shetlands tur. Som redningvsester bruker vi den opplåsbare typen av merke Balitc. Når vi er alene på vakt eller seiler i røff sjø, er vi sikret av sikkerhetsliner (line på dekk og i cockpit). Vi har også endel nødraketter ombord, og en redningsbøye med redningslys. Et gasshorn er også med for å unngå å bli rent i senk i tåka. En radarreflektor av billig type, tjener også dette formålet, selv om den antakeligvis representerer falsk trygghet. Vi har også en bærbar lyskaster ombord, og en wirekapper kjøpt på Biltema hvis riggen svikter. I båten har vi tre brannslukningsapparat.

Jolle: Hadde de første åtte månedene en billig gummijolle fra Clas Ohlson uten motor. Kjøpte en gammel sliten Bombard jolle for 700 kr. på Trinidad. Er på jakt etter en billig brukt motor.

Kommunikasjon: Vi har en VHF av merke Furumo 2520, med kallesignal LD 4711. Planen er å gi livstegn gjennom hjemmesiden og sende emailer når vi er i land. Kjøpte en amatørradio (ICOM 720A) i New Zealand med manuell tuner (Kenwood AT 200). Bruker isolert bakstag som antenne. Kallesignalet er LA7CZ/MM. Har satelitttelefon ombord (Iridium).

Radar: Kjøpte en tyve år gammel radar av merke Vigel i New Zealand.

Strøm: Har et startbatteri på 70A samt to forbruksbatterier på tilsammen 200A. Disse er adskilt ved hjelp av en vendebryter. Generere ny strøm ved hjelp av en vindgenerator av merke Ruthland 913 og et 80W solcellepanel. Vi har også en 12-220 volt konverter som gir 300w strøm.

Musikk: Vi har en billig forsterker som vi kjøpte på Clas Ohlson, som er tilknyttet Tanberg høytalere med mye nostalgi. Vi har også en bærbar CD spiller, en laptop som MP3 spiller, og Sony Minidisk.
1