(Πετρογέφυρο)
Η   Ε π ι γ ρ α φ ή

   Κατά την κατασκευή του πετρογέφυρου, χαράχτηκε και τοποθετήθηκε στο γεφύρι οικοδομική επιγραφή, η οποία είναι γραμμένη στα αραβικά και σήμερα έχει μεταφερθεί -και κυριολεκτικά πεταχτεί- από το γεφύρι σε χώρο μέσα στον Πυργετό. Από τα στοιχεία που μπορέσαμε να αναγνώσουμε είναι το έτος κατασκευής (1139) το οποίο φυσικά αναφέρεται στο μουσουλμανικό έτος, δηλαδή στο χριστιανικό έτος 1726.
   Αν και η σημασία της είναι μεγάλη για την ιστορία του γεφυριού, παρόλα αυτά δεν έτυχε (και αυτή) της μεταχείρισης που θα έπρεπε από όλους μας. Η επιγραφή μεταφέρθηκε στο χωριό μας πρόσφατα (1994), κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες (για το φόβο της αρχαιολογικής υπηρεσίας και της αστυνομίας) και ενημερώθηκε τόσο ο Πολιτιστικός Σύλλογος, όσο και ο τότε κοινοτάρχης του χωριού κ. Γ. Τζίκας. Όμως, ακριβώς επειδή η μεταφορά της σε ασφαλές μέρος απαιτεί τη χρήση μηχανήματος, λόγω του μεγάλου όγκου της και του βάρους της, θα χρειαζόταν κάποια άδεια από τις προαναφερθείσες υπηρεσίες, μια διαδικασία μάλλον χρονοβόρα και έτσι παρέμεινε στη θέση της. Η επιγραφή αυτή, έχει σπάσει σε δύο τμήματα κατά το παρελθόν και παραμένει έτσι μέχρι σήμερα στο σημείο που την εντοπίσαμε.
   Η επιγραφή αυτή πρέπει να διασωθεί, γιατί η θέση στην οποία βρίσκεται είναι επισφαλής και κινδυνεύει να βρεθεί στα θεμέλια κάποιου σπιτιού ή ίσως στο σαλόνι κάποιου φιλότεχνου(!) Πέρα όμως από το θέμα της ασφάλειας και διάσωσης αυτής της πλάκας, οπωσδήποτε μπορεί να "κοσμήσει" κάποιο σημείο του Πυργετού (προτείνουμε τον χώρο μπροστά από το Δημοτικό Μέγαρο ή την κεντρική πλατεία του χωριού), δίνοντάς μας την ευκαιρία να θυμόμαστε τακτικά το παρελθόν του γεφυριού και του τόπου, καθώς και τις προσπάθειες δεκάδων ανθρώπων στο παρελθόν για την σύνδεση των κοιτών του Πηνειού.

Για την εργασία αυτή, χρησιμοποιήθηκαν συγγράματα και πληροφορίες από διάφορους περιηγητές, αλλά και το αρχείο φωτογραφιών του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Πυργετού

1 1