Jan Pasveer
Zaandam

Zaandam, 27 januari 1998

Betreft: Beoordeling van het concert van het Alkmaars Cantate Koor op 17 januari 1998

Algemene informatie

Het koor bestaat uit 29 geselecteerde zangers, waarbij de sopranen in de meerderheid zijn. Tegenover de 18 dames (12 sopranen en 6 alten) steken de heren (4 tenoren en 5 bassen) wat mager af.
Voor dit concert zijn plm. 36 werkrepetities gehouden, die volgens informatie in een goede sfeer zijn verlopen.

De dirigent

Sinds 1996 staat het koor onder de leiding van Adrián van der Spoel. Een zeer muzikaal, talentvol en gedreven dirigent, die onlangs afstudeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam voor het einddiploma uitvoerend musicus koordirectie.
Bij hem is het koor in zeer goede handen.

Medewerkenden

Aan het concert werd solistische medewerking verleend door de sopraan Maidar Mújica, de organiste Crista Hijink en een strijkkwintet.
De sopraan heeft geen grote, maar wel een zeer fraaie stem. Haar soli heeft zij muzikaal en intens voorgedragen. Een aanwinst voor het concert.
De organiste die behalve als continuospeelster ook solistisch was te horen in enkele orgelwerken, deed dat zeer muzikaal en aan het continuo was zij een rots in de branding. Uitermate betrouwbaar.
Het strijkkwinten vormde een hechte eenheid. Jonge muzikanten die hun vak verstonden. Helaas kwam (door de solistische bezetting van de strijkers) de balans enigszins in het gedrang in de "Kleine Orgelmesse" van Joseph Haydn.

Het Programma

Het programma was zeer stijlvol en met zeer veel smaak samengesteld en bevatte werken uit de (vroeg-)Barok van Pachelbel, Soler en Vivaldi. Het programma werd besloten met het al eerder genoemde werk van Haydn uit de klassieke periode.
De compositie "Salve" van Soler was een vondst. De uitvoering daarvan was het hoogtepunt van de avond. Een tweede hoogtepunt was het Benedictus uit de Mis van Haydn.
Het hele programma was goed afgestemd op de mogelijkheden van het koor.

De uitvoering

Over het algemeen werd er bevlogen en verzorgd gemusiceerd, al moest men met het Magnificat van Pachelbel nog op gang komen. De uitvoering was mat, er was weinig aandacht voor de inhoud van de tekst en de daaruit voortvloeiende behandeling van de affekten. De tenoren hebben over het geheel genomen weinig klank en alle heren moeten beter kijken naar de dirigent. In tegenstelling tot de dames zitten zij wel erg vast aan hun muziek.
Mijn advies is dat er meer aan de koorklank gewerkt moet worden. Er moet meer glans op de stemmen komen waardoor het geheel minder kaal klinkt.
Ondanks deze kritische opmerking is het niveau van het koor veel beter dan dat van een gemiddeld zangkoor. Maar dat kan, juist met zo'n geselecteerd koor, altijd beter.

Het tekstboekje / de organisatie

Het tekstboekje zag er goed verzorgd uit en bevatte voldoende informatie voor de bezoekers over de uit te voeren werken en de medewerkenden.
De organisatie van het concert verliep perfect. Tijdens het wisselen van de delen gedroeg het koor zich zeer gedisciplineerd.

Slotconclusie

Het Alkmaars Cantatekoor heeft een boeiend concert gegeven waarvan het publiek zichtbaar en hoorbaar heeft genoten. Het koor heeft zijn bestaansrecht ook met dit concert weer bewezen, mede dank zij de kwaliteiten van de dirigent, die niet alleen het koor maar ook de strijkers goed in de hand had.
Blijf vooral werken aan een stralende koorklank en zorg ervoor dat de programmakeus even boeiend en afwisselend blijft als bij dit concert.


1