Alkmaarse vocalisten in subtiele samenzang
Gregoriaans en klassieke Spaans repertoire door het Alkmaars Cantate Koor onder leiding van Adrián Rodríguez Van der Spoel. Gehoord, zaterdagavond 1 juni in de kapel van de Stichting Sint Willibrord te HEILOO.
Adrián Rodríguez Van der Spoel en zijn Alkmaars Cantate Koor wisten de sacrale en profane gezangen van hun programmam zaterdagavond weldadig te laten klinken. Vocale muziek uit de Spaanse renaissance en Gregoriaans kregen de subtiele aanpak die het luchtig zwevende karakter van de muziek accentueerde. Van der Spoel, gespecialiseerd vertolker van klassiek repertoire, kon bij zijn geslaagde presentatie ook zonder meer rekenen op de fraaie akoestiek van de Willibrordkapel.
De traditie wil dat Gregoriaans, eeuwenlang een solide kern van de rooms-katholieke liturgie, in de zuiverste vorm slechts via monnikenwerk mogelijk was. Goedwillende parochiale koren waagden zich echter ook aan het genre, maar daarmee kwamen het introverte karakter en de spirituele waarde lelijk op de tocht te staan.
De benedictijnen van Solesmes hebben vanaf eind negentiende eeuw de uitvoering van het Gregoriaans weer verdienstelijk opgekrikt. Sindsdien lijkt het of alleen specialisten hun handen nog naar dergelijk repertoire uit mogen steken. Van der Spoel en zijn cantatekoor maakten duidelijk dat ook zij dit specialisme binnen kun bereik hebben gekregen.
Een introïtus, communio en alleluia uit de vaste Latijnse misliturgie kregen de subtiele aanpak waarmee de gezangen moeiteloos van een meditatieve uitstraling werden voorzien. Ook de oogstrelende entourage van de Willibrordkapel kwam het sacrale karakter van de muziek zeker ten goede.
Met de fragiliteit van Spaanse polyfonie bleek het ensemble eveneens uitstekend overweg te kunnen. In een a capella presentatie laat deze muziek zich jet best vergelijken met fraai kantwerk waarvan de transparantheid een lust voor het oog moet zijn. Van der Spoel slaagde er echter voortreffelijk in om ook het luisterend oor tegemoet te komen.
De dirigent modelleerde uiterst zorgvuldig de klanken die in de zestiende eeuw door Spaanse componisten rond mysterieuze thema's werden getoonzet. Helaas stond er in het programmaboekje geen vertalingen. Dat gemis werd echter ruimschoots gecompenseerd door de pure muzikaliteit van het Alkmaarse ensemble.
De zangers van het gemengd koor concentreerden zich voorbeeldig op de suggestieve kracht van het Spaanstalige repertoire. Dat werd vooral bereikt door veel aandacht te besteden aan een genuanceerde voordracht en een glasheldere articulatie. Dergelijke aandachtspunten tekenden de fijnzinnige muzikaliteit van het optredend ensemble en maakten het concert tot een bijzondere belevenis.
ONNO HOEDEMAN
(Uit de Alkmaarse Courant van maandag 3 juni 2002)