Det här vill vi Programträffar
|
Tillbaka
till första sidan
Andemeningen: Problemet är inte att det finns homosexuella, utan snarare att det finns rädsla för homosexualitet. Problemet är inte homosexualitet och kristen tro, utan istället homofobin inom kyrkan.
Hagberg lyssnade vidare och väntade med spänning på de teologiska argumenten för detta faktum.
Sammanlagt elva författare har bidragit med avsnitt i det här verket. Bland dem finner vi Eva Reimers och Susanne Lindström som tillsammans också redigerat.
Sedan långt tillbaka i historien har det inom kyrkan rått tystnad ifråga om homosexualitet.
Om homosexualitet talar man inte. Det anses vara onaturligt och bryta mot något som kallas "skapelseordningen". Först nu under senare tid har det blivit möjligt att tala om homosexualitet öppet.
Boken vill i detta fall bidraga till klarhet. I dag finns möjlighet att inom den kyrkliga miljön föra ett resonemang som talar för en öppenhet och ett accepterande synsätt kring homosexualitet. Istället för att behandla homo- och bisexualitet som ett problem i förhållande till den kristna tron, vill författarna här beskriva förhållandet från den motsatta sidan. Budskapet är att det inte är homosexualiteten som är ett problem. Snarare homofobin inom kyrkoväsendet.
Psalm nr 90 ”Blott i det öppna” är en av våra idag mest populära psalmer. Två prosapoem som beskriver tro på ljus, öppenhet och befrielse. Denna psalm utgör också bokens röda tråd.
Eva Reimers inleder med att i det första kapitlet skildra och utveckla tankegångar kring
”Onaturlig natur eller naturlig olikhet”. Det finns inga självklara svar på frågan om vad som är naturligt respektive onaturligt. Varken vad avser sexuell läggning, könsförståelse, eller hur man skall förstå bibeln osv. Saker som vi ofta tenderar att ta för givna.
– Då är det något som ofta uppkommer, nämligen frågan om skapelseordningen och vad som är naturligt, berättar Eva.
Man vill mena att det är naturligt att män och kvinnor är tillsammans och att det är onaturligt att människor av samma kön är tillsammans.
Bland övriga skriftställare i boken återfinns Bertil Nilsson, präst i Svenska kyrkan och docent i kyrko- och samfundsvetenskap, som talar i sitt bidrag mycket intresseväckande om ”Att tillhöra gemenskapen – eller inte. Aspekter på kyrkotukt och utanförskap i kyrkohistorien. Nilsson vill här beskriva hur synen på kyrkotukten och dess tillämpning har förändrats under historiens gång. Hur kyrkan på olika sätt försökt forma människor, så att man på något vis skall passa in i dess norm. Bli bättre. Författaren stannar upp vid olika epoker för att sedan kunna ledas fram till idag, det aktuella förhållandet inom Svenska kyrkan.
Liknande tankegångar presenteras i kapitlet om ”Social konstruktion och tradition” av Åke Viberg, lektor vid Teologiska högskolan i Stockholm. Här berättas om den abnorma Bibeln och det abnorma i Bibeln. Vad skall anpassas till vad? Kartan eller verkligheten?
Susanne Lindström, doktorand i etnologi och en av redaktörerna till boken, medverkar med ett eget avsnitt om ”Föreställningar om kön och sexualitet inom Svenska kyrkan”, i ett försök att visa hur homofobi och heteronormativitet på olika sätt gestaltas inom Svenska kyrkan.
– Det finns hundratusentals homosexuella som gått i bota-homoterapier. Främst i USA, men även här i Europa, berättar Lars Gårdfeldt. Vad man kan se hos dessa författare är att de tillhör alla samfund. Framförallt karismatiskt protestantiska och katolska. Men även några judiska talar emot homosexuella.
– Vi säger ju bl.a. till den som är mörkrädd: Du skall inte vara mörkrädd. Men det tar ju tid att vänja sig vid den rädslan, påpekar Lars-Olof Juhlin.
– Olikhet är något som vi alla borde bejaka, menar hon. Olikheten som gör kyrkan till kyrka och inte olika sorters människor som har olika förståelse och olika erfarenheter.
Reimers försöker här lyfta fram några erfarenheter som är lite speciella. Som exempelvis erfarenheten av att vara ifrågasatt, att vara osynliggjord, att inte riktigt få vara den man är.
– En annan erfarenhet är ju att brottas med bibelorden. För de finns ju. De här orden som fördömer homosexualitet – homosexuella aktiviteter. Vi är mycket medvetna om den hållning kyrkan har. Det innebär att om jag tror att Gud är Gud och älskar mig så måste jag också se till bibelorden. Det har vi fått göra, vi som är kristna och homosexuella. Men för många har det hänt i den processen att man har lämnat kyrkan.
– För oss som är öppna homosexuella inom kyrkan, så är det något vi valt väldigt länge, att ha tagit ställning. Våra erfarenheter kan vi ta med oss in i kyrkan , så att vi kan berika människor. Detta gör att man får se bibeln som en vän. Inte som en uppslagsbok.
Men vilka är de grundläggande tankarna i bibeln som blir styrande för någons bibeltolkning?
– Det kan handla om att uppleva Jesus på ett speciellt sätt, säger Reimers. Att se saker i berättelsen om Jesus. Att se Jesus som den stora normbrytaren. Jesus som den som tar sig an dem som är utanför. De som fördöms av andra.
Att se att Jesus varken framställs som hetero eller homo. Han var utan familj och vad betydde det under en tid som var så präglad av detta med familj?
Avsikten med boken är att berika samtalet, att öppna för olikheter vad gäller det här temat. Men också för andra frågor. Kanske kan boken också hjälpa dem som är undrande kring frågan om homosexualitet och kristen tro.
Blott i det öppna kan kyrkan bli viktig, relevant och intressant för vår tids människor. Författarna bärs av övertygelsen att kyrkan behöver vara öppen inför att människor är olika, öppen inför sina egna brister och svagheter, öppen inför Gud. Människors olikheter skall inte ses som problem, utan som möjligheter.
Även om det numera är en större öppenhet och liberalare syn ifråga om homosexualitet så är det bara början av ett nytt skede i den kristna kyrkans historia. Vi befinner oss i en ny tid som kräver nytt språk och nya ställningstaganden, där kyrkorna självkritiskt bearbetar sin egen hållning till homosexuell kärlek.
Martin Lind, biskop i Linköping, påpekar bl.a. i sitt förord till boken att ”vi behöver iakttaga varsamhet och tålamod så att var och en får växa i sin egen takt. Men till det vi behöver lära oss hör utan tvekan en ny öppenhet för den kärlek Gud ger till två människor av samma kön”. Han avslutar sin introduktion med de beaktansvärda orden, för oss att ta med oss i vardagen, ”Där barmhärtighet och kärlek bor, där är också Gud”.
Källhänvisningar:
- Presskonferens – Verbum Förlag onsdagen den 10/1 2001
Har du frågor? Behöver du prata av dig? Det finns någon
som lyssnar och förstår! Ring EKHOs jourtelefon 0200-11 04 44 måndag och tisdag kl. 19-21, fredag 10-12. Naturligtvis får du vara anonym.
Du får prata med någon man eller kvinna som själv är kristen
homo-/bisexuell.
Du kan bli medlem/stödmedlem i EKHO-Stockholm! Det är enkelt.
Betala in 250 kronor på postgiro 19 51 28-4 och märk
talongen "Medlemsavgift" så får du bland
annat vårt medlemsblad hemskickat med all medlemsinfo som vi inte tar med på denna sajt.
KONTAKTA OSS: ekhosthlm@yahoo.com
| BOX 19047, 104 32 Stockholm | 08-643 74 45 |