Det här vill vi
Riks-EKHO
EKHO i övriga Sverige



Programträffar

Bibeln och homo/bisexualiteten



EU-PROJEKT FÖR ÖPPNA OCH INKLUDERANDE ARBETSMILJÖER
juli '02

World Aids Day
KÄRLEKEN ÄR STARK SOM DÖDEN

dec '01

EKHO firade 25 år
TIDNING MED MÖRKA OCH LJUSA TILLBAKABLICKAR

aug '01

GAYKRISTET ARBETE I BACKSPEGELN
aug '01

FOTON FRÅN PRIDE 2001
aug '01

Martin, f.d. konfirmationsledare:
´DET KÄNNS OERHÖRT KONSTIGT ATT VARA BORTRYCKT´

dec '00

Storkyrkan
ROMERSK-KATOLSK PRÄST TROTSADE PÅVENS FÖRMANINGAR

aug '00

EKHO OCH STOCKHOLM PRIDE WEEK 2000
aug '00

Efter femton år av färdiga svar
CARIN VÅGADE FÖRÄNDRA SINA TANKAR OCH SITT LIV

juli '00

Uppmärksammad tv-film
FÖRÄLSKAD MEN FÖRTVIVLAD - BJÖRN ERIK TOG SITT LIV

juni '00

"MEN DU KAN INTE SÄGA ATT VI ÄR SAMLADE INFÖR GUDS ANSIKTE..."
maj '00

MIN LILLASYSTER ÄR HOMOSEXUELL
apr '00

SMF sänder ut rekommendation, men även signaler:
'BESLUTET BÄDDAR FÖR KRÄNKNINGAR OCH HYCKLERI'

dec '99

FELIX OCH ULF VALDE VARANDRA
nov '99

Ett varningens finger från en kristen ledarskribent:
'HOMOSEXUALITETEN ÄR EN ÖDESFRÅGA FÖR SVERIGE'

sep '99

Ecce Homos dopbilds-Jesus:
- JAG VISSTE ATT DET SKULLE BLI ETT HIMLA HALLÅ

aug '99

Glimtar från Stockholm Pride
'KYRKAN MÅSTE GÖRA SIG AV MED SIN TRÅNGSYNTHET'

aug '99

Samtal om homo-
sexuella i kyrka och samhälle
OSYNLIG VID DISKBALJAN ELLER SYNLIG I KYRKO-
RUMMET?

juni '99

EKHO vill samtala
om relationer
FRÅN PIRR I MAGEN TILL EN PARTNER
FÖR LIVET

maj '99

Teologisk uppsats
om Ecce Homo:
'DE NEDTYSTADE
FICK RÖSTER'

maj '99

Sten Philipson,
kyrkoherde:
- JESUS BEJAKADE LUST, GLÄDJE OCH SENSUALITET

apr '99

Samtal i Sofia kyrka kring Ecce Homo:
NAKENHET,
SÄDESVÄTSKA OCH BIBELSYN

feb '99

Ulf Lidmans inre resa från förtryck till frid
-MIN HOMOSEXUA-
LITET ÄR GUDS FINASTE GÅVA
TILL MIG

nov '98

ALLT DU VELAT VETA OM HOMOSEX MEN INTE VÅGAT FRÅGA DOMPROSTEN OM
okt '98

Elisabeth Ohlson:
- TURBULENSEN KRING ECCE HOMO ÄR NÖDVÄNDIG

sep '98

Tillbaka till första sidan


Några av författarna till boken "Blott i det öppna? Kyrkorna och kärlekens olika vägar", från vänster: Eva Reimers, Lars-Olof Juhlin, Erik Isaksson, Ulrika Fritzon, längst fram: Lars Gårdfeldt.

Ny bok synar kyrkornas homofobi


Eva Reimers, tidigare pastor i missionsförbundet och med i missionsförbundets kyrkostyrelse, samt Susanne Lindström, doktorand i etnologi, har tillsammans med nio andra författare medverkat till en ny bok med temat kyrkan och homosexualitet. Men det är inte en bok där man återigen problematiserar homosexualiteten. Inte heller en bok som i första hand tar upp de välkända bibelcitaten. Istället visar man här att det är dags att ta ett steg framåt.

Andemeningen: Problemet är inte att det finns homosexuella, utan snarare att det finns rädsla för homosexualitet. Problemet är inte homosexualitet och kristen tro, utan istället homofobin inom kyrkan.



Leonard Hagberg, redaktör på Verbum Förlag, slog av en händelse på TV:n en morgon. I TV4:s morgonsoffa fick han se en bekymrad Eva Reimers sitta. Leonard hörde nu för första gången uttrycket ”det goda samtalet”. Han visste inte vad det innebar, men förstod snabbt att man under två års tid inte fick vara homosexuell och sammanboende, om man ville vara pastor i Svenska Missionsförbundet.


Leonard Hagberg, redaktör på Verbum Förlag. Foto: Roland Brinkberg.

Hagberg lyssnade vidare och väntade med spänning på de teologiska argumenten för detta faktum.

Men de kom aldrig.

Därmed fick Verbum Förlag den lilla ”knuffen” som behövdes för att sätta igång ett ideellt praktiskt arbete med en bok om homofobin inom kyrkan.


Efter drygt ett års arbete är nu boken ”Blott i det öppna – Kyrkorna och kärlekens olika vägar” färdigställd.

Inga självklara svar
Boken består av ett antal välskrivna uppsatser, klargörande studier författade i akademisk anda, sedda ur olika aspekter och utgångspunkter som binds samman av det gemensamma temat. Nämligen kyrkans envig i frågan om homosexualitet. Eller snarare homofobin inom kyrkan. Det är en bok om kyrkans inre strid med verkligheten, om människors sätt att hantera företeelser som man inte lyckas placera in i sin egen bild av sanning.

Sammanlagt elva författare har bidragit med avsnitt i det här verket. Bland dem finner vi Eva Reimers och Susanne Lindström som tillsammans också redigerat.

Sedan långt tillbaka i historien har det inom kyrkan rått tystnad ifråga om homosexualitet. Om homosexualitet talar man inte. Det anses vara onaturligt och bryta mot något som kallas "skapelseordningen". Först nu under senare tid har det blivit möjligt att tala om homosexualitet öppet.

Boken vill i detta fall bidraga till klarhet. I dag finns möjlighet att inom den kyrkliga miljön föra ett resonemang som talar för en öppenhet och ett accepterande synsätt kring homosexualitet. Istället för att behandla homo- och bisexualitet som ett problem i förhållande till den kristna tron, vill författarna här beskriva förhållandet från den motsatta sidan. Budskapet är att det inte är homosexualiteten som är ett problem. Snarare homofobin inom kyrkoväsendet.

Psalm nr 90 ”Blott i det öppna” är en av våra idag mest populära psalmer. Två prosapoem som beskriver tro på ljus, öppenhet och befrielse. Denna psalm utgör också bokens röda tråd.

Eva Reimers inleder med att i det första kapitlet skildra och utveckla tankegångar kring ”Onaturlig natur eller naturlig olikhet”. Det finns inga självklara svar på frågan om vad som är naturligt respektive onaturligt. Varken vad avser sexuell läggning, könsförståelse, eller hur man skall förstå bibeln osv. Saker som vi ofta tenderar att ta för givna.
Reimers sitter i missionsförbundets kyrkostyrelse och får många brev från människor som undrar varför man är emot homosexualitet.


Redaktörerna Susanne Lindström och Eva Reimers.

– Då är det något som ofta uppkommer, nämligen frågan om skapelseordningen och vad som är naturligt, berättar Eva. Man vill mena att det är naturligt att män och kvinnor är tillsammans och att det är onaturligt att människor av samma kön är tillsammans.


– I det första kapitlet försöker jag diskutera frågan om det finns någonting som är naturligt? Vad är det som gör att vi betraktar vissa saker som naturliga och vissa onaturliga? Vad är det som gör att vi definierar saker så olika? Problemet kanske inte är att det finns homosexualitet, utan att vi kanske är rädda för detta med homosexualitet, menar Eva Reimers.

Bland övriga skriftställare i boken återfinns Bertil Nilsson, präst i Svenska kyrkan och docent i kyrko- och samfundsvetenskap, som talar i sitt bidrag mycket intresseväckande om ”Att tillhöra gemenskapen – eller inte. Aspekter på kyrkotukt och utanförskap i kyrkohistorien. Nilsson vill här beskriva hur synen på kyrkotukten och dess tillämpning har förändrats under historiens gång. Hur kyrkan på olika sätt försökt forma människor, så att man på något vis skall passa in i dess norm. Bli bättre. Författaren stannar upp vid olika epoker för att sedan kunna ledas fram till idag, det aktuella förhållandet inom Svenska kyrkan.

Det abnorma i bibeln, den abnorma bibeln
Kajsa Ahlstrand, präst i Svenska kyrkan, tar upp några exempel sett ur historieperspektivet om företeelser som att ta ränta och om slaveriet. Intressant är de kristna argumenten emot att ta ränta. Dessa är analoga till de argument som ofta uttalas emot homosexualitet. ”Det som inte lever kan heller inte växa. Det är inte naturligt”.

Liknande tankegångar presenteras i kapitlet om ”Social konstruktion och tradition” av Åke Viberg, lektor vid Teologiska högskolan i Stockholm. Här berättas om den abnorma Bibeln och det abnorma i Bibeln. Vad skall anpassas till vad? Kartan eller verkligheten?

Susanne Lindström, doktorand i etnologi och en av redaktörerna till boken, medverkar med ett eget avsnitt om ”Föreställningar om kön och sexualitet inom Svenska kyrkan”, i ett försök att visa hur homofobi och heteronormativitet på olika sätt gestaltas inom Svenska kyrkan.
Ingeborg Svensson, även hon doktorand i etnologi, skriver i ett annat kapitel om begravningar i Stockholm – begravningar där den döde dött i aids. Här visar författaren vikten av att homosexualiteten måste synliggöras för att inte döljas.

Tränad i att vara en riktig karl
Lars Gårdfeldt, präst i Svenska kyrkan och doktorand i religionsvetenskap, skriver om kristen själavårdslitteratur. Litteratur som beskriver hur man skall "bota" homosexuella.


Prästen Lars Gårdfeldt.

– Det finns hundratusentals homosexuella som gått i bota-homoterapier. Främst i USA, men även här i Europa, berättar Lars Gårdfeldt. Vad man kan se hos dessa författare är att de tillhör alla samfund. Framförallt karismatiskt protestantiska och katolska. Men även några judiska talar emot homosexuella.

– I den här litteraturen är det uppenbart att man betraktar felet med homosexuella som att männen, bögarna, inte är riktiga män, fortsätter Gårdfeldt. Lesbiska är inte riktiga kvinnor. Så om man bara blir tränad i att vara en riktig karl eller en sann kvinna så skall hon kunna komma över sin homosexualitet. Vidare är det uppenbart i de här böckerna är att det finns en verklig brist på empati.


Ulrika Fritzon (fängelsepräst i Malmö), Erik Isaksson (studentpräst i Lund) och Lars-Olof Juhlin (präst i Svenska kyrkan och diplomerad S:t Lukasterapeut) har alla tillsammans skrivit ett bidrag där de vill framhålla teorin om att homofobin i huvudsak handlar om rädsla. De vill bl.a. lägga tonvikten på två begrepp som de anser viktiga i sammanhanget: pastoral vishet och pastoral skärpa. Den pastorala visheten handlar om att i själavårdssammanhang – vare sig det är enskilt eller i församlingen i stort –erbjuda ett rum, en miljö, ett sammanhang där människan står fri att formulera sig. Att få tid att sätta ord på sin rädsla för det som provocerar, men att det inte stannar därvid utan att det också får skärpa.

– Vi säger ju bl.a. till den som är mörkrädd: Du skall inte vara mörkrädd. Men det tar ju tid att vänja sig vid den rädslan, påpekar Lars-Olof Juhlin.

Se bibeln som en vän
Eva Reimers avslutar ”Blott i det öppna” med funderingar kring vad det teologiska bidraget skulle kunna innebära för homosexuella. Tanken genom hela boken är att olikhet är något som man inte behöver vara rädd för.

– Olikhet är något som vi alla borde bejaka, menar hon. Olikheten som gör kyrkan till kyrka och inte olika sorters människor som har olika förståelse och olika erfarenheter.

Reimers försöker här lyfta fram några erfarenheter som är lite speciella. Som exempelvis erfarenheten av att vara ifrågasatt, att vara osynliggjord, att inte riktigt få vara den man är.

– En annan erfarenhet är ju att brottas med bibelorden. För de finns ju. De här orden som fördömer homosexualitet – homosexuella aktiviteter. Vi är mycket medvetna om den hållning kyrkan har. Det innebär att om jag tror att Gud är Gud och älskar mig så måste jag också se till bibelorden. Det har vi fått göra, vi som är kristna och homosexuella. Men för många har det hänt i den processen att man har lämnat kyrkan.

– För oss som är öppna homosexuella inom kyrkan, så är det något vi valt väldigt länge, att ha tagit ställning. Våra erfarenheter kan vi ta med oss in i kyrkan , så att vi kan berika människor. Detta gör att man får se bibeln som en vän. Inte som en uppslagsbok.

Men vilka är de grundläggande tankarna i bibeln som blir styrande för någons bibeltolkning?

– Det kan handla om att uppleva Jesus på ett speciellt sätt, säger Reimers. Att se saker i berättelsen om Jesus. Att se Jesus som den stora normbrytaren. Jesus som den som tar sig an dem som är utanför. De som fördöms av andra. Att se att Jesus varken framställs som hetero eller homo. Han var utan familj och vad betydde det under en tid som var så präglad av detta med familj?

Avsikten med boken är att berika samtalet, att öppna för olikheter vad gäller det här temat. Men också för andra frågor. Kanske kan boken också hjälpa dem som är undrande kring frågan om homosexualitet och kristen tro.

Blott i det öppna kan kyrkan bli viktig, relevant och intressant för vår tids människor. Författarna bärs av övertygelsen att kyrkan behöver vara öppen inför att människor är olika, öppen inför sina egna brister och svagheter, öppen inför Gud. Människors olikheter skall inte ses som problem, utan som möjligheter.

Växa i sin egen takt
Boken ”Blott i det öppna” är för läsaren full av självklarheter. Den beskriver det som för de flesta upplevs som sunt förnuft. Samtidigt väcker den reflexioner. Den är ett långt välformulerat lågmält ”samtal” där man erbjuder möjlighet och vilja till dialog. Mycket av de homosexuellas historia har handlat om nedtystande. Förhoppningsvis kan boken lyfta fram en kommunikation sett ur de homo- och bisexuellas synvinkel och att en diskussion mer kommer att handla om homofobin (för att citera Lars Gårdfeldt) kring den viktiga frågan ”Vilken plats skall homofobin ha i kyrkan?”

Även om det numera är en större öppenhet och liberalare syn ifråga om homosexualitet så är det bara början av ett nytt skede i den kristna kyrkans historia. Vi befinner oss i en ny tid som kräver nytt språk och nya ställningstaganden, där kyrkorna självkritiskt bearbetar sin egen hållning till homosexuell kärlek.

Martin Lind, biskop i Linköping, påpekar bl.a. i sitt förord till boken att ”vi behöver iakttaga varsamhet och tålamod så att var och en får växa i sin egen takt. Men till det vi behöver lära oss hör utan tvekan en ny öppenhet för den kärlek Gud ger till två människor av samma kön”. Han avslutar sin introduktion med de beaktansvärda orden, för oss att ta med oss i vardagen, ”Där barmhärtighet och kärlek bor, där är också Gud”.

Lena Söderström



Psalm 90
Blott i det öppna

Blott i det öppna
har du en möjlighet
Låser du om dig
kvävs och förtvinar du.
Ut i det fria
skall du med Herren gå.
Kraften fullkomnas
mitt i din svaghet då.

Leva i världen
omvänd till verklighet
vänd mot Guds framtid,
följd av hans trofasthet.
Mörkret du möter
aldrig i ensamhet.
Blott i det öppna
ligger din möjlighet.

Britt G Hallqvist 1972 efter J Kirkegaard 1971

Källhänvisningar:

- Boken Blott i det öppna
Författare:
Kajsa Ahlstrand, Ulrika Fritzon, Lars Gårdfeldt, Erik Isaksson, Lars-Olof Juhlin, Martin Lind, Susanne Lindström (red), Bertil Nilsson, Eva Reimers (red), Ingeborg Svensson och Åke Viberg. Förlag: Verbum

- Presskonferens – Verbum Förlag onsdagen den 10/1 2001



Har du frågor? Behöver du prata av dig? Det finns någon som lyssnar och förstår! Ring EKHOs jourtelefon 0200-11 04 44 måndag och tisdag kl. 19-21, fredag 10-12. Naturligtvis får du vara anonym. Du får prata med någon man eller kvinna som själv är kristen homo-/bisexuell.

Du kan bli medlem/stödmedlem i EKHO-Stockholm! Det är enkelt. Betala in 250 kronor på postgiro 19 51 28-4 och märk talongen "Medlemsavgift" så får du bland annat vårt medlemsblad hemskickat med all medlemsinfo som vi inte tar med på denna sajt.

KONTAKTA OSS: ekhosthlm@yahoo.com | BOX 19047, 104 32 Stockholm | 08-643 74 45


1