Det här vill vi
Riks-EKHO
EKHO i övriga Sverige



Programträffar

Bibeln och homo/bisexualiteten



EU-PROJEKT FÖR ÖPPNA OCH INKLUDERANDE ARBETSMILJÖER
juli '02

World Aids Day
KÄRLEKEN ÄR STARK SOM DÖDEN

dec '01

EKHO firade 25 år
TIDNING MED MÖRKA OCH LJUSA TILLBAKABLICKAR

aug '01

GAYKRISTET ARBETE I BACKSPEGELN
aug '01

FOTON FRÅN PRIDE 2001
aug '01

NY BOK SYNAR KYRKORNAS HOMOFOBI
jan '01

Storkyrkan
ROMERSK-KATOLSK PRÄST TROTSADE PÅVENS FÖRMANINGAR

aug '00

EKHO OCH STOCKHOLM PRIDE WEEK 2000
aug '00

Efter femton år av färdiga svar
CARIN VÅGADE FÖRÄNDRA SINA TANKAR OCH SITT LIV

juli '00

Uppmärksammad tv-film
FÖRÄLSKAD MEN FÖRTVIVLAD - BJÖRN ERIK TOG SITT LIV

juni '00

"MEN DU KAN INTE SÄGA ATT VI ÄR SAMLADE INFÖR GUDS ANSIKTE..."
maj '00

MIN LILLASYSTER ÄR HOMOSEXUELL
apr '00

SMF sänder ut rekommendation, men även signaler:
'BESLUTET BÄDDAR FÖR KRÄNKNINGAR OCH HYCKLERI'

dec '99

FELIX OCH ULF VALDE VARANDRA
nov '99

Ett varningens finger från en kristen ledarskribent:
'HOMOSEXUALITETEN ÄR EN ÖDESFRÅGA FÖR SVERIGE'

sep '99

Ecce Homos dopbilds-Jesus:
- JAG VISSTE ATT DET SKULLE BLI ETT HIMLA HALLÅ

aug '99

Glimtar från Stockholm Pride
'KYRKAN MÅSTE GÖRA SIG AV MED SIN TRÅNGSYNTHET'

aug '99

Samtal om homo-
sexuella i kyrka och samhälle
OSYNLIG VID DISKBALJAN ELLER SYNLIG I KYRKO-
RUMMET?

juni '99

EKHO vill samtala
om relationer
FRÅN PIRR I MAGEN TILL EN PARTNER
FÖR LIVET

maj '99

Teologisk uppsats
om Ecce Homo:
'DE NEDTYSTADE
FICK RÖSTER'

maj '99

Sten Philipson,
kyrkoherde:
- JESUS BEJAKADE LUST, GLÄDJE OCH SENSUALITET

apr '99

Samtal i Sofia kyrka kring Ecce Homo:
NAKENHET,
SÄDESVÄTSKA OCH BIBELSYN

feb '99

Ulf Lidmans inre resa från förtryck till frid
-MIN HOMOSEXUA-
LITET ÄR GUDS FINASTE GÅVA
TILL MIG

nov '98

ALLT DU VELAT VETA OM HOMOSEX MEN INTE VÅGAT FRÅGA DOMPROSTEN OM
okt '98

Elisabeth Ohlson:
- TURBULENSEN KRING ECCE HOMO ÄR NÖDVÄNDIG

sep '98

Tillbaka till första sidan


Martin Genhede, 33. Fråntagen förtroendet att arbeta som konfirmationsledare.

Martin, f.d. konfirmationsledare:
´Det känns oerhört konstigt att vara bortryckt´


Martin Genhede, 33, har inte längre sin församlings förtroende att arbeta som konfirmandledare. Vid årsmötet i oktober hölls en omröstning där församlingen med 22 rösters övervikt tog beslutet. Stötestenen i Smålandsstenars missionsförsamling är att Martin är homosexuell och att han förlovat sig med sin pojkvän.

- Vi ville inte splittra församlingen. Men jag är oerhört bedrövad över att vi hänger ut en person på det här sättet, säger pastor Gunnar Palmgren.

- De allra flesta uttryckte sig baserat på maggropskänsla och fördomar om homosexuella. Jag ansågs ha ett smittoriskbeteende som homosexuell bland konfirmanderna, kommenterar Martin Genhede tongångarna på årsmötet.



Han har just kommit hem från polisstationen när EKHO-Stockholm får kontakt med honom. Hos polisen har han anmält att han blivit utsatt för olaga hot. Någon hade talat in ett meddelande på hans telefonsvarare. Sedan en tid tillbaka är Martin Genhede en offentlig person - först i Smålandsstenar med omnejd, sedan en vecka tillbaka i resten av Sverige.
- Jag ångrar ingenting, säger han.

Vid årsmötet i slutet av oktober fattade missionsförsamlingen i Smålandsstenar ett beslut. "Vi vill inte ha Martin som konfirmationsledare under innevarande år".
- På fredag kväll hade vi haft läsning, på lördag eftermiddag fattade styrelsen sitt beslut om att dra tillbaka sitt förslag om att fortsätta att ha mig som ledare, berättar Martin. På söndagen är konfirmanderna med på gudstjänsten. Jag får gå ner till dem och berätta för dem att jag tyvärr inte får vara deras ledare längre!

Martin hade ett par månader tidigare förlovat sig med sin pojkvän och satt in en förlovningsannons i Värnamo Nyheter.
- Det har förekommit i samtal att det skulle varit bättre om Martin hade hållit tyst om förlovningen. Det resonemanget förstår jag inte, säger pastor Gunnar Palmgren. Jag tycker att den kristna församlingen ska ta tillvara på homosexuella medlemmars gåvor och förmågor, på samma sätt som vi försöker göra med alla medlemmar i våra församlingar. Men vi har tagit beslutet att lyfta ur Martin ur konfirmandarbetet under innevarande år, dels för att inte splittra församlingen i denna just nu känsliga fråga, och dels för att mer avspänt kunna arbeta med frågan om homosexualitet och ledarskap, för att nå en större samsyn och förståelse för varandra i församlingen.

- I likhet med den process som Svenska Missionsförbundet nu genomgår vill vi skapa tid fram till och med hösten 2001 för att då förhoppningsvis kunna fatta ett beslut på en principiell nivå om hur vi som församling ställer oss till ledarskap i samband med homosexuell samlevnad, tillägger Palmgren.

Konstiga signaler
Samma helg som han förklarades som icke önskvärd som konfirmandledare hade Martin haft undervisning med konfirmanderna. Ett ömsesidigt förtroende mellan ledare och deltagare hade skapas under de läshelger som redan varit under hösten.
- Mitt under pågående läsår är jag så farlig att jag från en dag till en annan förbjuds att träffa konfirmanderna. Församlingen har skickat otroligt konstiga signaler till konfirmander, deras föräldrar och övriga samhället, säger Martin.

Reaktionen från konfirmanderna var kraftfull.
- Det var några konfirmandelever som satt och grät och tyckte det var skit att de inte hade fått säga vad de tyckte. Konfirmanderna är inte församlingsmedlemmar, därför har de inget att säga till om på årsmötet, förklarar Martin.

- Vi i styrelsen och konfirmandledargrupperna har flera gånger uttryckt förtroende för Martin som konfirmandledare, säger pastor Gunnar Palmgren. Samtidigt har vi jobbat med frågan kring homosexualitet, tjänst och plats i församlingen.

- När Martin tillkännagav sin förlovning ställdes frågan mer på sin spets. För många går en gränsdragning mellan att leva öppet homosexuell och att leva i celibat. Då väcktes frågan på nytt, säger pastor Palmgren.

Martin själv berördes inte nämnvärt av de uppblossande diskussionerna kring förlovningen. Han hade sedan lång tid tillbaka gjort sitt ställningstagande om hur han ville leva - i öppenhet. Att förlova sig var ett konsekvent steg av den hållningen.
- Den dag jag kom ut som homosexuell konstaterade jag att jag inte tänkte smyga. Jag menar, sjunde budet - "du skall inte ljuga"... Skall jag konstant bryta mot det, både inför mig själv, inför konfirmander som jag bland annat undervisar i Guds bud, för att på något sätt rädda min position som konfirmandledare?! Att vara ledare är ett obetalt, ideellt uppdrag - den enda vinning du kan ha av det är att du kan ge något som människa till andra människor, i det här fallet konfirmander. Det är det som har drivit mig att finnas kvar i sammanhanget, säger han.

Infekterad stämning
Inför årsmötet hade i oktober även en församlingskväll hållits där alla bibelställen som handlar om homosexuella handlingar gåtts igenom och belysts med olika tolkningssätt. Vid detta möte berättade Martin om sig själv i något som kallades "livssamtal". Ett gruppsamtal följde varefter de församlingsmedlemmar som så ville kunde skriva kommentarer och synpunkter till styrelsen. Flertalet var mycket negativa. Och styrelsen tog intryck av dessa.

- Vi hade en större grupp mot oss i styrelsen än vad vi väntat oss, menar pastor Palmgren. Det blev en infekterad stämning i församlingen inför årsmötet med mycket smärta.

Inför risken att församlingen skulle splittras gjorde styrelsen valet att dra tillbaka förslaget att fortsätta ha Martin som konfirmationsledare.
- Vi upplevde oss inmålade i ett hörn. Vad vi än gjorde blev det inte riktigt bra. Vi ville skapa en atmosfär där vi backar ett steg allihop, berättar Gunnar Palmgren.

Styrelsen motiverade sitt beslut på årsmötet: "För att vara ledare krävs förtroende. De senaste veckornas allt intensivare samtal med människor innanför och utanför vår församling tyder på att Martin Genhede i dagsläget inte fullt åtnjuter det förtroendet. Det smärtar oss."

- Vi vädjade också till dem som var väldigt kritiska mot Martin att de skulle lugna sig för att vi i fortsättningen skulle kunna samtala och bearbeta frågan. Vi vädjade också till Martin och frågade om han skulle kunna ta time-out under detta läsår från konfirmandledarskapet, i väntan på en bearbetning, säger Gunnar Palmgren.

Martin Genhede valde att inte avstå från att fortsätta som konfirmandledare.
- Grunden för att fatta ett beslut är att ha sakkunskap. Har man inte det ska man se till att skaffa sig den sakkunskapen och sedan fatta ett beslut. Tanken med en time-out är att förändra något utan att ha sakkunskapen, och sedan kanske fatta ett beslut. Om jag skulle ta en time-out, tror jag att sakfrågan skulle dö, för då skulle man ha skyfflat ett problem under mattan, motiverar Martin sitt beslut.

Påstods förleda ungdomar
På årsmötet följde enligt pastor Palmgren därför "en sorglig och tråkig persondiskussion".
- Jag är oerhört bedrövad över att vi hänger ut en person på det sättet, oavsett vem det handlar om. Det är naturligtvis ett nederlag för oss.

Med röstsiffrorna 55-33 beslutade församlingen att inte välja Martin som konfirmandledare under innevarande läsår.
- Det känns oerhört konstigt att ha blivit bortryckt på det här sättet! säger Martin.

- De allra flesta uttryckte sig baserat på maggropskänsla och fördomar. Jag påstods förleda ungdomar till något som de skulle få ångra resten av livet. Jag ansågs ha ett "smittoriskbeteende", som om homosexualitet skulle smitta! beskriver han några av de repliker som föll på årsmötet.

- Sedan fanns det personer vid årsmötet som hade åsikter baserade på sin bibeltolkning. De åsikterna har jag all respekt för, även om jag inte delar bibeltolkningarna. Men fördomarna jag fick höra beror på ren okunnighet!

Något paradoxalt
Det har från församlingsmedlemmar kommit fram vissa uppgifter i media om varför Martin skulle ha sovit enskilt, separerad från konfirmanderna, under konfirmationsläger.
- Dravel! Detta att jag skulle ha blivit ombedd att bo på eget rum under konfirmationshelger! Ursäkta, jag kanske sover bättre där det inte är tio konfadeltagare som kastar suddigummi på nätterna! Kan man inte hålla en sakskillnad på homosexualitet och pedofili, som man tycks hänvisa till...! undrar Martin upprört.

Han pekar också på det som han upplever som motstridigt och ogenomtänkt i församlingens beslut - att man inte velat se och uppskatta det förhållande som han och pojkvännen visat vilja att bygga upp.
- Jag är trogen den jag är förlovad med, säger Martin. Troheten ser jag som grunden i ett förhållande. Ett liv i trohet är mer i enlighet med bibelns grundsyn om kärleken, säger Martin som samtidigt också nämner att Svenska missionsförbundet haft "fall" med heterosexuella pastorer som levt i samboförhållanden, utan att de förlovat sig, vilket ju Martin gjort.

- Det är något paradoxalt över det hela, kommenterar Martin.

- Församlingen måste också fundera kring vilka krav man har rätt att ställa på en ledare, menar Martin Genhede. Missionsförbundet har hittills betonat individens personliga tro på Jesus Kristus och den personliga gudsrelationen. Denna tro har gällt som grund både för medlemmar och ledare. Nu har man sagt "det räcker inte - du får inte vara homosexuell och förlovad för att ha en tjänst i församlingen". Vilken grupp blir det härnäst? Man kan tänka sig andra ledare som funderar "är det något jag gör som är så fel som kan leda till att jag misstroendeförklaras i min ledarroll?"

Personliga konflikter
Pastor Palmgren medger att det råder en spänd stämning i församlingen just nu.
- Det finns mycket smärta som inte bara handlar om Martin. Vi har församlingsmedlemmar som arbetat och umgåtts med varandra, bott grannar, som nu upptäckt att de har två olika hållningar i frågan. Det har skapat en osäkerhet, kanske till och med personliga konflikter.

Martin tror inte att de flesta församlingsmedlemmar i Smålandsstenars missionsförsamling kan skilja mellan sak och person i nuläget.
- Jag har "blivit" homosexualitet i församlingen, därför att jag är för många den ende som de vet om är homosexuell, menar han.

- Just nu vore det bäst med en time-out, menar Gunnar Palmgren. Vad vi än säger och vad vi än har för ambitioner skapar vi blockeringar någonstans, och det för inte frågan framåt. Men jag hoppas att vi inom ett halvår ska kunna ta hjälp av duktigt folk och jobba vidare med "det goda samtalet".

Martin begärde utträde ur missionsförsamlingen i anslutning till årsmötet. Men han har inte svårt för att gå till den församling han nu inte längre är medlem i, trots allt rabalder.
- Jag hälsar på alla, jag och min pojkvän var i missionskyrkan förra och förrförra helgen. Sedan finns det folk som har svårt att möta min blick. Det är i första hand deras problem. Jag finns där om de vill prata med mig. Men jag söker inte aktivt upp mina kritiker. Jag tycker att de i så fall får komma till mig. Församlingen har förklarat att jag inte är önskvärd att inneha ett uppdrag. Då känner jag att jag inte duger som medlem, förklarar Martin.

Han funderar kring om han kunnat söka upp sina meningsmotståndare i ett tidigare skede och diskuterat med dem - och om detta hade förändrat utgången. Han har inget givet svar.
- Problemet var ju tidigare att jag ofta inte visste vilka som var emot mig, eftersom de pratade inte med mig men desto mer bakom ryggen på mig. Men jag vet att jag har varit den jag är, rak med mina åsikter, och även konsekvent i mina åsikter.

- Jag ångrar ingenting, sammanfattar Martin Genhede. Jag kan inte gå igenom livet och ljuga om vem jag är. Jag har gått igenom processen, vetat att jag är bög men inte stått för det. Att springa in i garderoben och stänga dörren om mig igen, det gör jag inte!

R.H.

Har du frågor? Behöver du prata av dig? Det finns någon som lyssnar och förstår! Ring EKHOs jourtelefon 0200-11 04 44 måndag, tisdag kl. 19-21. Naturligtvis får du vara anonym. Du får prata med någon man eller kvinna som själv är kristen homo-/bisexuell.

Du kan bli medlem/stödmedlem i EKHO-Stockholm! Det är enkelt. Betala in 250 kronor på postgiro 19 51 28-4 och märk talongen "Medlemsavgift" så får du bland annat vårt medlemsblad hemskickat med all medlemsinfo som vi inte tar med på denna sajt.

KONTAKTA OSS: ekhosthlm@yahoo.com | BOX 19047, 104 32 Stockholm | 08-643 74 45


1