Det här vill vi
Riks-EKHO
EKHO i övriga Sverige



Programträffar


Bibeln och homo/bisexualiteten



EU-PROJEKT FÖR ÖPPNA OCH INKLUDERANDE ARBETSMILJÖER
juli '02

World Aids Day
KÄRLEKEN ÄR STARK SOM DÖDEN

dec '01

EKHO firade 25 år
TIDNING MED MÖRKA OCH LJUSA TILLBAKABLICKAR

aug '01

GAYKRISTET ARBETE I BACKSPEGELN
aug '01

FOTON FRÅN PRIDE 2001
aug '01

NY BOK SYNAR KYRKORNAS HOMOFOBI
jan '01

Martin, f.d. konfirmationsledare:
´DET KÄNNS OERHÖRT KONSTIGT ATT VARA BORTRYCKT´

dec '00

Storkyrkan
ROMERSK-KATOLSK PRÄST TROTSADE PÅVENS FÖRMANINGAR

aug '00

EKHO OCH STOCKHOLM PRIDE WEEK 2000
aug '00

PSALMBOKENS ORD VAR INTE HOMO NOG
Präster skrev en egen mässa till Kärleken

juli '00

Efter femton år av färdiga svar
CARIN VÅGADE FÖRÄNDRA SINA TANKAR OCH SITT LIV

juli '00

Uppmärksammad tv-film
FÖRÄLSKAD MEN FÖRTVIVLAD - BJÖRN ERIK TOG SITT LIV

juni '00

"MEN DU KAN INTE SÄGA ATT VI ÄR SAMLADE INFÖR GUDS ANSIKTE..."
maj '00

MIN LILLASYSTER ÄR HOMOSEXUELL
apr '00

SMF sänder ut rekommendation, men även signaler:
'BESLUTET BÄDDAR FÖR KRÄNKNINGAR OCH HYCKLERI'

dec '99

FELIX OCH ULF VALDE VARANDRA
nov '99

Ett varningens finger från en kristen ledarskribent:
'HOMOSEXUALITETEN ÄR EN ÖDESFRÅGA FÖR SVERIGE'

sep '99

Ecce Homos dopbilds-Jesus:
- JAG VISSTE ATT DET SKULLE BLI ETT HIMLA HALLÅ

aug '99

Glimtar från Stockholm Pride
'KYRKAN MÅSTE GÖRA SIG AV MED SIN TRÅNGSYNTHET'

aug '99

Samtal om homo-
sexuella i kyrka och samhälle
OSYNLIG VID DISKBALJAN ELLER SYNLIG I KYRKO-
RUMMET?

juni '99

EKHO vill samtala
om relationer
FRÅN PIRR I MAGEN TILL EN PARTNER
FÖR LIVET

maj '99

Teologisk uppsats
om Ecce Homo:
'DE NEDTYSTADE
FICK RÖSTER'

maj '99

Sten Philipson,
kyrkoherde:
- JESUS BEJAKADE LUST, GLÄDJE OCH SENSUALITET

apr '99

Ulf Lidmans inre resa från förtryck till frid
-MIN HOMOSEXUA-
LITET ÄR GUDS FINASTE GÅVA
TILL MIG

nov '98

ALLT DU VELAT VETA OM HOMOSEX MEN INTE VÅGAT FRÅGA DOMPROSTEN OM
okt '98

Elisabeth Ohlson:
- TURBULENSEN KRING ECCE HOMO ÄR NÖDVÄNDIG

sep '98

Homoinfo på Pastoralinstitutet
RASERA FÖRDOMAR, BYGGA UPP KUNSKAP

juni '98

Tillbaka till första sidan


Samtal i Sofia kyrka kring Ecce Homo
Nakenhet, sädesvätska och bibelsyn


Sofia kyrka. Biskop Caroline Krook, samtalsledare Marianne Berg,
Mark Levengood och docent Thomas Ekstrand.


Egentligen är det hela märkligt.
Där sitter biskop Caroline Krook och talar om onani och homosex ur en historisk-kritisk bibeltolkning.
I ”gammelkyrkliga” Sofia kyrka. Som arrangerat mötet.
Mark Levengood för sin del sätter punkt i ”erektionsdebatten” kring Ecce Homos dopbild:
– Jesus är inte sexuellt berörd av Johannes döparen. Jag vet, för jag går på samma gym som han, säger han.
Märkligt. Och fantastiskt bra. Fniss, allvar och applåder.
Sällan har ett möte i en kyrka varit så befriande, så upplysande på ett så underhållande sätt.

– Jag är ledsen för dopbilden, för den har skadat hela utställningen, att visa Jesus naken på det sättet, inleder Caroline Krook, biskop i Stockholms stift, med att säga när hon får frågan om vad gott och ont hon anser Ecce Homo har inneburit. Man provocerar så mycket genom att behöva se könsorganen på den man älskar, menar biskopen.
Ecce Homo har befrämjat samtal om homosexualitet, både i kyrkliga och privata sammanhang, anser hon.
– Ecce Homo har också skyndat på debatten i kyrkan: Var står vi egentligen i fråga om homosexualitet? Det finns en mängd dokument, utredningar och yttranden, men vi har inte kommit att sätta ner fötterna…

Marginaliserade grupper
Thomas Ekstrand, docent i tros- och livsåskådningsfrågor vid Uppsala universitet, är också med och samtalar denna kväll.
– Det är egentligen oerhört lite forskare vet om Jesus som historisk person. Men en sak framkommer väldigt klart – det är att hans förkunnelse var djärv och gav uttryck för en solidaritet med samhällets marginaliserade grupper, säger han. Därför tycker jag att bilderna i Ecce Homo är mer historiskt trovärdiga än många andra bilder av Jesus.



– Man har kritiserat att Jesus är naken, inte därför att det skulle vara en sexualiserad bild av Jesus, med en sexuell beröring, utan därför att nakenhet i vår kultur är något väldigt intimt. Det är få som skulle vilja se sina närmaste vänner nakna, resonerar Ekstrand. Jag kan tycka att det är mycket genant att möta en mycket god vän i omklädningsrummet när jag går och simmar på badhuset i Uppsala. Inte för att det skulle finnas någon sexuell anspelning, utan därför att det är så intimt, tillägger han.

På samma gym
De svenska biskoparnas stora samtalsämne har varit just ”det stora” i dopbilden. Är penisen erigerad eller är den det nu inte, har frågan varit.
– Jag kan en gång för alla avliva myten om att Jesus på dopbilden skulle vara sexuellt berörd, eftersom jag går på samma gym som han, säger Mark Levengood, katolik.
Efter en liten stund, när polletten trillat ner hos åhörarna, sprider sig ett muntert skratt i den fullsatta kyrkan.
– Ecce Homo framställer inte Jesus som homosexuell, utan att Jesus går bland homosexuella, säger han med eftertryck. Jesus förbarmade sig över tulltjänstemän och prostituerade, men han blev inte tulltjänsteman eller en prostituerad. Att sätta högklackade skor på Jesus kan jag tycka är att sätta en äganderätt på Jesus för en specifik grupp, vilket är onödigt. Om Jesus var homo- eller heterosexuell…. jag tycker inte man skall lägga debatten på det planet. Jesus kom för alla människor.
– Det är många som har samtalat med mig kring den här utställningen, säger biskop Krook. De känner sig kränkta av att Jesus framställs som en syndare. För mig är det fullständigt otänkbart att min Frälsare skulle kunna vara en syndare, jag skulle inte ens komma på tanken. Jag föreställer mig honom bortom sexualitet överhuvudtaget. Jag tror inte att han blev sexuellt berörd när skökan torkade hans fötter med sitt hår eller när Johannes döparen berör hans höft med sin hand. Jag tänker inte ens i de termerna! Inte heller tänker jag mig att han går in under samma villkor som vi. Min Frälsare är sann Gud och sann människa, säger Caroline Krook.

Våra sjukdomar och smärtor
– För mig är Pietà-bilden en av de starkaste bilderna, säger Mark Levengood. Jesus visade människor empati. Att vara HIV-positiv eller döende i AIDS är ett mycket tungt kors att bära, menar han. Det är en skamlig sjukdom, eftersom den indikerar att man haft något slags ”fuffens” för sig. Visserligen kan man smittas av HIV på andra sätt också… Hur Jesus på bilden blivit smittad är därför oväsentligt för mig, säger han.
Thomas Ekstrand håller med.
– Det kan vara värt att påminna om en gammaltestamentlig text som brukar tolkas som syftande på Kristus: ”det var våra sjukdomar han bar, våra smärtor lade han på sig” (Jesaja kapitel 53). Jag har uppfattat Pietà-bilden som ett uttryck för denna text, säger Ekstrand. Poängen ligger därför inte i att fundera över hur sjukdomen AIDS kan ha drabbat Jesus, förklarar han.
Kyrka och homosexualitet är åter, liksom i kvinnoprästfrågan, en fråga om högst skilda bibeltolkningar. Caroline Krook kommenterar de skilda synsätt på homosexualitet som finns företrädda inom Svenska kyrkan i dag.
– Grunden till det här är en fråga om bibelsyn, säger hon och läser från 3 Mosebok 18, vers 22: ”Om en man ligger hos en man som man ligger hos en kvinna, så gör de båda en styggelse. De skall straffas med döden.”
– Det är klara och hårda ord, säger Krook. Men – om man som jag – har det som kallas en historisk-kritisk bibelsyn och betraktar Bibeln som ett befriande budskap med Jesus i centrum, då tänker man efter i vilket sammanhang de olika berättelserna står. Då måste jag, för att förstå det här med att homosexuella skall straffas med döden, tänka efter: Hur såg det samhälle ut där man sade något så hårt?

Hårt straffbelagt
– Då levde judarna som en liten, utsatt grupp, fortsätter hon. Det var väldigt viktigt att stammen förökade sig. Man tänkte sig på den tiden att mannen i sin kropp hade ett visst mått av sädesvätska. Och den sädesvätskan skulle till 100 procent planteras in i en kvinnas kropp – på den tiden visste man ju heller inte om att det behövdes ett ägg som säden skulle sammansmälta med. Och därför fick man inte spilla bort den här säden, för annars blev det mindre chans till flera barn. Därför var också onani, att spilla sin säd på marken, väldigt hårt straffbelagt, för mannen fick inte göra av med den kvantitet säd han hade. Och att spilla den tillsammans med en annan man, det var lika illa som onani, och det skulle bestraffas med döden, förklarar biskop Krook.



– Sedan finns det ett par ställen i Nya testamentet som talar om homosexualitet. Då skall vi komma ihåg att homosexualitet är ett ord som egentligen inte fanns, menar hon. Ungefär som ordet ”alkoholism” som Bibeln beskriver med ”omåttligt dryckenskap”. Och vi skall komma ihåg att när Romarbrevet nämner homosexualitet så kunde det lika gärna stå ”pedofili” eller ”allmän otukt”. Men det översätts med ”homosexualitet” i vår Bibel och jag kan kanske anse att det egentligen inte borde översättas på det sättet, säger Krook.

Absurd tanke
– För mig är det självklart att Jesu allmänna kärleksbudskap, att visa aktning för varandra och kärlek till nästan, de orden är överbindande, och därför är de här båda bibelorden om homosexualitet inget problem för mig. När det står att homosexuella ska straffas med döden… inte ska vi ställa upp stupstocken här utanför och sätta Mark i…! Det är en fullständigt absurd tanke! Men de som tolkar Bibeln precis som det står, de kan tro att man ska göra på det sättet, förklarar hon.
– Jag har sällan blivit så fruktansvärt obehagligt berörd som när jag såg en grupp applådera när det i ett TV-program lästes upp att homosexuella skulle straffas med döden. Men det här står i Bibeln, vi måste tolka Bibeln! Fundamentalisterna tolkar som det står! säger biskopen upprört.
Thomas Ekstrand hakar på med att tala om de bibeltrogna kristna.
– Man hör ibland talas om något som kallas ”bibeltrohet”, säger Ekstrand. Har man en mer liberal bibeltolkning så är man ”bibelotrogen”, menar de. Men det som slår en är att de här ”bibeltrogna” grupperna ofta är väldigt selektiva.
Han tar apartheid i Sydafrika som exempel och nämner att kristna grupper där ansåg motståndet mot apartheid vara obibliskt.
– Mitt intryck är att de som driver ”bibeltroheten” så starkt inte förmår att behandla homosexualitet i den trohet som Bibeln kräver. Och ytterst så hämtar de den troheten någon annanstans än i texten. Man kan undra – var? funderar Ekstrand.

Vettlösa inlägg
– När jag i dag hör om präster som vill bota och omvända homosexuella, så kan man ju peka på att ingen någonsin lyckats med att bota en enda homosexuell, upplyser Mark Levengood. Jag kan ju fråga er heterosexuella här… Skulle ni genom terapi kunna bli homosexuella? Det skulle ni inte kunna bli! Det går inte! Freud säger det, alla säger det, till och med katolska kyrkan säger det i dag – att det inte är meningen att man ska hålla på och ”bota” folk fram och tillbaka, bota den som är frisk…
Sedan talar Levengood om olika grupper som alltid fått utstå den kristna majoritetens vrede och att de homosexuella i rollen som de bespottade håller på att glida bespottarna ur händerna.
– Där är homosexuella väldigt lämpliga. Det gick bra ett tag med judarna, men efter andra världskriget blev det lite politiskt inkorrekt att hålla på med det… Och känner de nu att de håller på att förlora oss homosexuella... Därför har det varit så extremt många vettlösa inlägg i den här debatten!
– Hur kan vanliga, hyggliga, städade människor använda ett språkbruk som man bara baxnar inför, fyller biskop Krook i. Det finns vissa brev som jag inte vågat visa KG Hammar, som uttrycker ett djupt hat mot de homosexuella. Den bild som berör mig allra mest i utställningen är korsfästelsebilden, där en homosexuell ligger mördad. Skinnskallarna går iväg, men i utkanten av bilden går några kostymklädda, några ”vanliga”, som varit med om knivhuggen, beskriver Krook.
– Varför dödas en homosexuell med 66 knivhugg? undrar biskopen. Jag tror att det här med homosexualiteten väcker något djupt, avgrundskänslor av hat…

Utsedda själavårdare
Sedan läser hon ur 1 Korintierbrevet, kapitel 6 om vilka slags människor, däribland homosexuella, som enligt Paulus inte skall få ärva Guds rike.
– Där faller vi alla in under, sammanfattar Krook efter att ha radat upp ovettiga, de som utsuger andra, de tjuvaktiga och – själviska.
– Jag hoppas att de homosexuella känner sig välkomna i kyrkan, säger biskop Krook, trots att hon hyser vissa tvivel därom. Jag vet att det inom EKHO här i Stockholm finns speciellt utsedda själavårdare så att man inte ska behöva riskera att försöka botas eller stämplas som en syndare när man söker själavård, upplyser hon åhörarna i Sofia kyrka.
Caroline Krook betecknar debatten kring Ecce Homo som ”en västanfläkt” jämfört med den uppslitande striden inom norska kyrkan efter att en lesbisk präst blivit återinsatt i sin tjänst.
Västanfläkt… Och när jag kände efter riktigt noga – visst fläktade det även i Sofia kyrka den här kvällen. Av alla dem som suckade av lättnad över att kunna läsa de vanskliga bibelställena om homosexualitet i ett nytt, i dubbel mening, ”förklarat” ljus.
Biskopen som folkupplysare.
Så nu, efter biskop Krooks bibellektion, spelar det ingen roll att översättarna bakom Svenska Folkbibeln ersatt ”styggelse” i Moseböckerna med de för vår nutid mer begripliga orden ”avskyvärd” och ”naturvidrig”, funderar jag. Och när jag tittar efter i en engelsk bibelöversättning, New International Version, så talar man där om ”male prostitutes” och ”homosexual offenders” i ett av de ”knepiga” Paulus-ställena i Nya testamentet. Man kan kanske anmäla de översättningsansvariga för NT-81 för tjänstefel? Och vore det inte hög tid att förse Paulus ord med en förklaring. Så belamrad som översättningen ändå redan är med noter. Så att homosexuella inte behöver känna någon hets från de ”bibeltrogna”, som gått från historielöshet till vettlöshet – och därmed hjärtlöshet? Se där en konsekvenskedja liknande den som Paulus beskriver i Romarbrevet 1!
R.H.



Svenska kyrkans fyra hållningar i fråga om homosexualitet:

1. Homosexualitet är generellt moraliskt orätt.

2. Det accepteras moraliskt att en person blivit genuint homosexuell, men att utöva homosexualitet är moraliskt orätt (”det var länge kyrkans huvudhållning att inte fördöma homosexuella, men att säga att de inte får utöva sin homosexualitet”, anmärkning från biskop Krook).

3. Accepterar att en person är homosexuell och i ansvar utövar sin homosexualitet, under förutsättning att samma normer om trohet och ansvar följs som i fråga om heterosexuell gemenskap (”här hamnar jag själv”, säger biskopen).

4. Accepterar moraliskt att en person är homosexuell och utövar sin läggning, men utan att samma moraliska normer skall gälla som för heterosexuell gemenskap.

– Alla dessa fyra hållningar finns inom Svenska kyrkan, hävdar Caroline Krook. Det kommer att bli ett långt och svårt arbete innan vi antingen landar någonstans, eller också är det som ärkebiskop KG Hammar ofta brukar säga när vi har två motsatta uppfattningar och inte kan samtala oss samman: ”Sanningen ligger framför oss".


Har du frågor? Behöver du prata av dig? Det finns någon som lyssnar och förstår! Ring EKHOs jourtelefon 0200-11 04 44 måndag, tisdag kl. 19-21. Naturligtvis får du vara anonym. Du får prata med någon man eller kvinna som själv är kristen homo-/bisexuell.

Du kan bli medlem/stödmedlem i EKHO-Stockholm! Det är enkelt. Betala in 250 kronor på postgiro 19 51 28-4 och märk talongen "Medlemsavgift" så får du bland annat vårt medlemsblad hemskickat med all medlemsinfo som vi inte tar med på denna sajt.

KONTAKTA OSS: ekhosthlm@yahoo.com | Box 19047, 104 32 Stockholm | 08-643 74 45


1