logo.gif (17392 bytes)
 

 

Φίδια

Στην χώρα μας δεν θα βρει κανείς κροταλίες, κόμπρες ή… πύθωνες. Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι η ελληνική πανίδα στερείται από επικίνδυνα φίδια. Oι οχιές (έχιδνες) συναντιούνται σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια και είναι φίδια δηλητηριώδη. Παρόλα αυτά τα φίδια είναι από την φύση τους μοναχικά ζώα για αυτό και αντιδρούν μόνο σε κάθε ανεπιθυμητη παρουσία στην περιοχή τους. Kανένα φίδι δεν επιτίθεται αν πρώτα δεν το προκαλέσουν. Αν θέλετε να τα δείτε ή να τα φωτογραφήσετε πρέπει να θυμάστε να περπατάτε αργά για να μην τα τρομάξετε (Τα φίδια άλλωστε αντιλαμβάνονται την ύπαρξη σας μόνο αν κινήστε). Ακόμα τα φίδια παραλλάσονται άριστα πάνω σε βράχους και αποτελούν σημαντικό πράγοντα στην ισοροπία των οικοσυστημάτων. Σε πολλές περιοχές της χώρας μας οι απλοί άνθρωποι, που νιώθουν την φύση καλύτερα και από τους επιστήμονες τα προστατεύουν ακριβώς απειδή γνωρίζουν την σπουδαιότητα τους.

Να μερικές χρήσιμες συμβουλές για μια ομαλή… συμβίωση:

Κλείνεται πάντα τις σκηνές σας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και αν είναι αυτή, όσο σύντομα και αν θα λείψεται από αυτές. Τα φίδια λατρεύουν χώρους όπου υπάρχει ζέστη και υγρασία. Οι σκηνές αποτελούν ιδανικές κρυψώνες και πρέπει πάντα να είναι κλειστές.

Αν για οποιοδήποτε λόγο αφήσατε την σκήνη σας ανοικτή τιναξτε σε ανοικτό χώρο τα ρούχα και τον υπνόσακο σας πριν τον χρησιμοποιησετε. Σηκώστε με προσοχή το κάριματ και ότι άλλο υπάρχει στον πάτο της σκηνής. Πάντως λίγο σκόρδο γύρω από την σκηνή θα σας προφυλάξει όχι μόνο από φίδια αλλά και από ανεπιθυμητα έντομα.

Στερεώστε τα παπούτσια σας το βράδυ πάνω σε κάποιο ξύλο ώστε το πρωί της επομένης να μην βρεθούν τα πόδια σας με… συγκάτοικο. Αν πάλι δεν έχετε αυτή την δυνατότητα κλείστε τα μέσα σε μια πλαστική σακούλα και δέστε την με σκοινί σε κάποιο κλαδί.

Μην αφήνεται γαλακτοκομικά (τυρί, γάλα) σε ανοικτό χώρο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί η μυρωδιά του γάλακτος τραβάει από απόσταση χιλιομέτρων τα ερπετά. Και εντάξει τις σαύρες θα τις τρομάξετε και θα φύγουν. Τα φίδια όμως;

Αν όμως παρόλα αυτά τα καταφέρετε και σας δαγκώσει φίδι τότε:

Το τραύμα μπορεί να μην είναι απαραίτητα δηλητηριώδες. Αφού κάνετε όλα τα παραπάνω η αναγνώριση του δαγκώματος του φιδιού μπορεί να γίνει εύκολα αφού όλα τα δηλητηριώδη φίδια δαγκώνουν με τα πίσω δόντια. Τα ακίνδυνα φίδια αφήνουν ίχνος από δύο μικρές τρυπίτσες πάνω στο δέρμα και για προληπτικούς λόγους συνίσταται ένας αντιτετανικός ορός για αποφυγή δευτερογενών λοιμώξεων.

Τα δηλητηριώδη φίδια αφήνουν ίχνη από εκδορές δεδομένου οτι το φίδι θα προσπαθήσει να φέρει τα πίσω δόντια του από τα οποία χύνει το δηλητήριο του προς το θύμα. Τοπικό πρήξιμο είναι ένδειξη οτι το δηλητήριο έχει περάσει στην πληγή και συνοδευέται με ελαφρό πυρετό. Το δάγκωμα των ελληνικών οχιών χαρακτηρίζεται από δύο μικρές τρύπες και πιθανώς κάποιες μικρές και το δηλητήριο τους περιέχει αιμοτοξίνες και όχι νευροτοξίνες. Για αυτό και ο κίνδυνος δεν είναι άμεσος (εξαιρούνται φυσικά οι περιπτώσεις αλλεργίας).

Τέλος, ο αντιοφικός ορός πρέπει να γίνεται μόνο από γιατρό. Και κάτι για τους επίδοξους Ράμπο: ποτέ μα ποτέ δεν κόβουμε το τραύμα και δεν ρουφάμε το δηλητήριο από την πληγή. Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να επιταγχύνουμε την κυκλοφορία του δηλητήριου και να αυξήσουμε τις πιθανότητες μόλυνσης.

 

Ονομα/ Είδος

Επικίνδυνο

Που ζεί:

Δενδρογαλιά (Coluber Sp.)

J

Παντού στην Ελλάδα

Λαφιάτης (Elaphe Situla)

J

Κυρίως στην Ηπειρο και στην Μακεδονία

Σαίτα (Coluber najadum)

J

Παντού στην Ελλάδα, εκτός από την Κρήτη

Νερόφιδα (Natrix Sp.)

J

Παντού στην Ελλάδα, εκτός από την Κρήτη

Οχιές (Vipera -

   

“ “ ammodytes)

L

Ηπειρωτική Ελλάδα, Ανδρος Νάξος.

“ “ Lebetina)

N

Μήλος, Κίμωλος, Σίφνος

“ “ Xantina)

N

Εβρος, Νησιά ανατολικού Αιγαίου

“ “ berus)

L

Πολύ σπάνιο

“ “ Ursinii)

L

Πολύ σπάνιο

Mapolon Monspessulanus

L

Παντού στην Ελλάδα, εκτός από την Κρήτη

Telescopus Fallax

L

Hπειρος, Μακεδονία

 


Επιμέλεια - Ανάπτυξη : Καλλιοτζόπουλος Δημήτρης
©1998-2001

msIE.gif (1527 bytes)

 

1