Josep M. Folguera Bonjorn
 BARRET PICAT 124 - LITERATURA

SOTA LA LLUM DEL MEU ESTEL

Aquell hivern es presentava més complicat que mai. L’àvia havia caigut malalta, ja no es podia valer per ella mateixa i érem tots els que ens crucificàvem dia i nit per vetllar-la.

Ja no érem la mateixa família de feia mesos, ara, no podíem sortir tots junts com era habitual, sinó que ens havíem de resignar a dur una vida normal i corrent. Passava les nits pensant per què el destí no ens havia complagut, per què ens amargava la vida...

Decidit a trencar amb tot, vaig sortir a donar un volt. Veia la gent feliç, les festes eren al caure, amb aquell ambient no hi havia motiu per estar trist. La boira planava, feia un fred horrible. Malgrat això, no el notava. Camí del riu els meus pensaments s’anaven intensificant. Fins que, immòbil, vaig veure una ombra que acariciava l’aigua. Silenciós m’hi vaig apropar. No la veia massa, la llum hi era escassa, però, en veure’m, m’observà detingudament i començà a establir una conversa la qual jo no hagués estat capaç d’encetar.

Junts vam trobar el lloc precís, damunt la gespa sota un pi. Es deia Estel, un nom... màgic. Era morena, amb uns ulls grisosos que recordaven un oceà en el seu estat més pur. Elric li va sobtar, no l’havia sentit anomenar mai. Però ja eren moltes les vegades que explicava el seu origen visigot. Li agradava aquest nom, deia que era especial, que un nom com aquest era diferent a la resta, que era un motiu més que em feia especial.... Aquella nit no vaig dormir.

Poc a poc vam anar agafant confiança, ens trucàvem, ens vèiem... La nit de Nadal, la vaig anar a buscar. Sorpresa per la meva visita em convidà a un got de llet calenta, cosa que era molt d’agrair amb la nit que feia.

Vam anar al nostre lloc predilecte, on ens vam conèixer. Hi havíem passat tantes estones explicant-nos la vida, explicant les infinites bestieses que voltaven pel cap de dos adolescents sense essència, on cada paraula ens ajudava a crear un món a la nostra manera.

Feia una nit preciosa, es deixaven veure tots els estels. Però en aquell moment només podia pensar en l’estel que de debò m’estimava, el que m’havia enamorat aquells dies.

Ajaguts, observàvem el cel, callats. Segurament pensant el mateix. Ja ens coneixíem massa. Li vaig agafar la mà suaument, i malgrat el nus que tenia a la gola, li vaig dir el que realment sentia per ella. Era el meu món, la meva vida, el meu amor... Un instant de desconcert i em va besar amb aquella tendresa i aquella dolçor tan seva.

L’àvia va morir quan sortia el sol, tot just quan l’alba apagava els últims estels de la nit més màgica de l’any.

Alba Balcells Barril
 


APOLOGIA MINIMALISTA

Qui em coneix sap de la meva predilecció pel corrent estètic del minimalisme. Amb els anys he aconseguit d’obrir un camí a la poesia purament minimalista i a la poesia minimal-repetitiva, he ofert algunes xerrades a partir d’una visió global del tema, he practicat l’articulisme breu, etc., i, finalment, de tot plegat n’he fet una manera de viure i de veure-hi perquè –i això no té cap mèrit– jo sóc minimalista, un minimalista pur.

Qui em coneix millor sap que d’aquest isme estètic i creatiu –i això tampoc té cap mèrit– no n’he fet una dogmàtica; només us diré, per posar un sol exemple, que he oblidat la música minimalista, i això que m’agrada moltíssim. Fins i tot he oblidat el nom dels autors més importants del minimalisme pictòric i escultòric. No em preocupa gens, doncs el minimalisme també sóc jo.

A continuació, unes poques paraules sobre aquest corrent artístic (estètic) i filosòfic sorgit als EUA, durant els anys 60:

*  “Menys és més”. (Robert Browning”.
*  “Minimalista: una paraula que comporta moltes coses i que es resumeix en ella mateixa”. (Joan Borda)
*  “Una síntesi val per deu anàlisi”.(Eugeni d’Ors)
*  “La font minimalista és el mòdul, la unitat, allò únic”. (Robert Pincus-Witten)
*  “Les formes derivades de la geometria donen una gran distinció i claredat”. (Antoni Gaudí)
*  “Els medis freds exigeixen un grau de participació molt alt, i per això mateix llur influència serà molt més profunda”. (McLuhan)
*  “D’un medi fred, rebem una informació escassa, baixament definida, limitada de dades, que nosaltres hem de completar”. (McLuhan)
*  “El que és calent exclou; el que és fred inclou”. (McLuhan)
*  “Més imaginació; menys llenguatge”. (Joan Borda)
*  “Jo percebo realment només en la repetició”. (Peter Handke)
*  “No cal que una obra tingui un munt de coses per mirar, comparar, analitzar una per una, contemplar. La cosa com un tot, les seves qualitats com un tot, és el que és interessant”. (Donald Judd).
*  “Cal escriure amb la menor quantitat de paraules possible”. (Pascal)
*  “Una cosa darrere l’altra”. (Donald Judd)
*  “L’evolució de l’art contemporani ha seguit una via reduccionista que tampoc no es pot desvincular de l’Orient i de l’esperit zen, cosa que porta a una mística de la renúncia, a l’austeritat i puresa de formes, a l’abstracció com a fet contemporani lligat a la idea i al pensament, a la reivindicació del buit com a absència, a la valoració del silenci com a expressió d’aquest buit, com fa el músic John Cage”. (Pilar Parcerisas) 
*  “La brevetat és l’ànima de la intel·ligència”. (W. Shakespeare)
*  “La brevetat com a expressió de l’eficàcia”. (Raúl Guerra Garrido)
*  “Només l’imprescindible”. (Samuel Beckett)

Sóc un minimalista d’arrel i de destinació. No m’hi puc rebel·lar.

Joan Borda
 


BIBLIOTECA SALVADOR ESPRIU

ACTIVITATS D’ANIMACIÓ A LA LECTURA. ANY 2000

En el decurs de l’any 2000, podem dir que la biblioteca de Linyola va ser centre d’exposicions, conferències, visites escolars, hores del conte..., és a dir, usuaris i no usuaris vam poder gaudir d’aquestes activitats d’animació a la lectura.

Certament, es va començar l’any amb l’exposició “bibliografia amb clau d’humor” que ens mostrava un recull d’acudits sobre la lectura i llibres. Una mostra de com el món del llibre és també diversió.

Amb el mes d’abril, va arribar la setmana de Sant Jordi amb:

—l’exposició de les darreres novetats bibliogràfiques i —les visites escolars dels alumnes del col·legi“El Sitjar” que ens serveixen per anar difonent, tant entre els alumnes més petits com entre els més grans, els aspectes més nous del món de la biblioteca.

I va seguir la setmana cultural a la biblioteca, que va tenir activitats tan interessants com:

—l’exposició “Panorama de la Unió Europea” cedida pel Patronat Català Pro Europa,

—la conferència “sobre l’Euro i el sector agrícola i comercial” a càrrec del Sr. Jaume Roca, delegat del Patronat Català Pro Europa a Lleida,

—la xerrada-col·loqui sobre “La Reproducció, la sexualitat, l’anticoncepció, les malalties de transmissió sexual en els joves” a càrrec de la Sra. Elisabet Mitjans, llevadora de Linyola –ABS Pla d’Urgell– Mollerussa i que es va recolzar amb una nombrosa exposició bibliogràfica del tema. El públic assistent va considerar molt interessant l’organització de la xerrada.

— I encara, per acabar, es va inaugurar el Servei d’Internet a la biblioteca que, com s’ha pogut observar i s’està comprovant, va ser un èxit durant l’estiu i, de cada dia més, està resultant un servei molt demanat.

Per acabar el primer semestre de l’any i abans que ens arribés la calor, la biblioteca va encetar una nova línia de treball amb l’Associació de dones a Linyola, Adoli, que està resultant molt interessant. I el primer acte conjunt va ser la conferència “La Menopausa. Una etapa més de la vida” a càrrec de la Sra. Elisabet Mitjans, llevadora a Linyola i que va aconseguir una gran audiència. També, el tema d’aquesta conferència es va acompanyar amb una exposició de llibres sobre el tema.

A l’estiu, i aprofitant els dies de la festa Major, la biblioteca va mostrar l’exposició “El Paisatge rural. Un espai canviant i viu” que va ser sortosament molt visitada. La conjunció de fotografies de temps passats amb les de temps més recents es va trobar molt encertada.

I ja durant l’hivern, conjuntament amb Adoli, vam poder escoltar a la psicóloga Esther Bonell que va parlar sobre “Malalties mentals” i que, com es pot observar a la fotografia, també va aplegar molts oients.

Per tancar l’any de treball, es va concloure amb l’Hora del Conte que enguany vam poder gaudir amb el rondallaire Cesc Serrat. L’acte va ser un èxit ja que, entre petits i grans, ens vam reunir més d’un centenar de persones per escoltar un espectacle sobre contes. També en podem veure una mostra a la fotografia que s’adjunta.

Un any 2000, doncs, molt satisfactori en el que respecta a activitats d’animació i que esperem que continuï al llarg d’aquest 2001 ja ben entrat.

Per enguany, la biblioteca començarà presentant-vos una nova secció de la biblioteca i que ja és molt esperada entre els seus habituals usuaris. És la Secció de Vídeos de la que també molt properament podreu gaudir amb el servei de préstec.

Secció de vídeos

Imaginació infantil
*  Aristogatos
*  Dumbo
*  Jorobado de Notre-Dame
*  Pinocho
*  Robin Hood
*  Sirenita

Matèries Infantils
*  Animales de granja
*  Animales del desierto
*  Animales del mar
*  Animales de la selva

Matèries Adults

*  Medicina
    - Preparación al parto
    - Cuidados de tu hijo

*  Manualitats
    - Haz tu mismo-Bricolage
    - Técnicas de pintura

*  Esports. Gimnàstica
    - Super en forma con Cindy Crawford
    - Recupera tu figura después del embarazo

*  Música
    - Beethoven/Schubert
    - Bach/Vivaldi

*  Història
    - Nuestro siglo. 20 años de guerra

*  Viatges
    - Parques naturales
    - Londres
    - París

Montse Espina
 

correu electrònic
Pàgina anterior
Pàgina inicial
Pàgina següent
1