Josep M. Folguera Bonjorn
 BARRET PICAT 124 - NOTÍCIES LOCALS - LES FESTES DE NADAL
 

CONCERT DE NADAL

El dia 16 de desembre els alumnes de l’Escola Municipal de Linyola, celebraren el seu concert de Nadal, amb força èxit. Tot i la seva tradicional durada, el Concert va ser seguit per un públic que omplia a vessar la sala Pau Casals i que va aplaudir amb força totes les intervencions del concertistes i artistes.
 


ESCOLA EL SITJAR

El diumenge, 17 de desembre, amb el cinema Planell ple de gom a gom actuaren els alumnes de l’Escola El Sitjar, amb una cantada de Nadales, poesies nadalenques i danses, que va agradar i força al públic. A la fi de l’acte es va fer el sorteig de l’APA, que aquest comptà amb més de 100 regals, que fa que molta gent tornin a casa amb un bon regal.
 


PESSEBRE VIVENT

El dies 24 i 26 de desembre, els escoltes del Cau organitzaren el pessebre vivent al voltant de l’església i patí de les monges, amb molt d’èxit i amb l’assistència de bona part del poble de Linyola. S’ha de reconèixer que és una actuació de gran mèrit i una molt bona idea.


LA CORAL FLOR DE LLI

Va actuar a la Missa del Gall i després va fer el seu tradicional Concert de Nadal, que fou aplaudit pel públic assistent. També va actuar a la Missa de Nadal.
 


DIORAMA A L’AJUNTAMENT

Fou l’acte que sorprengué a la gent. El dia 25 de desembre es va presentar a l’ajuntament un diorama de l’església i tots els carrers adjacents - anomenat “Pessebre de Linyola” que foren construïts amb mà mestra per l’artista. L’exposició per novedosa al poble va despertar l’admiració de tots els visitants que esperem veure més “obra” d’aquest artista en els propers anys.
 


BALL DE NADAL

L’Orquestra Volcán, va tornar a deixar petit el poliesportiu en els balls de tarda i nit de Nadal, amb la concurrència de tots els balladors del pobles propers, que acudeixen cada any a ballar a Linyola.
 


EL PARC DE NADAL

Els dies 27,28, 29 i 30 de desembre els membres del Cau –amb la col·laboració de l’APA i de l’ajuntament– van muntar un esplèndid parc de Nadal, on els nens i nenes pagant 250 pessetes, podien jugar a diferents jocs i berenar al poliesportiu. Es pot dir que a l’hora d’obrir –l’horari era de 2/4 de 4 a les 8 de la tarda– tota la mainada ja s’estava esperant a les portes del poli. Ha estat un Parc amb força èxit i que mereix tenir continuïtat.
 


L’HORA DEL CONTE

També com és tradicional en aquestes festivitats, la Biblioteca va organitzar l’Hora del Conte, i amb l’assistència de nombrosos nens i nenes que escoltaren amb atenció al rondallaire Cesc Serrat. L’acte va tenir força èxit.
 


ELS REIS MAGS

El dia 31 de desembre vingué el Xamberlain dels reis a recollir les cartes al poliesportiu i a fer que la canalla s’emportés uns regalets a casa amb la cagada del tió i el dia 5 de gener vingueren els Reis Mags a portar els regals.

L’arribada magnífica fou pel camí de Lleida i anaren amb les seves carrosses plenes de regal –més la carrossa amb el carbó– a l’església de Linyola on foren rebuts per les autoritats i presentaren els seus presents al nen Jesús –hi havia el tradicional pessebre vivent que organitza cada any l’APA– i després dels discursos anaren a repartir els regals.

Any darrere any, i encara que la tradició dels Reis es conserva, molts regals –els principals– ja els porta el Papa Noel, el dia 24 o 25 de desembre.
 


FESTIVAL DE PATINATGE ARTÍSTIC

El diumenge 7 de gener va tenir lloc un Festival de Patinatge Artístic al poliesportiu de Linyola, en el que el club de Linyola va fer les seves exhibicions junt amb els clubs de Bell-lloc i que feren passar una bona vetllada a tots els qui hi assistiren, per l’alt nivell que demostraren les patinadores.
 

Josep M. Folguera Bonjorn

 BARRET PICAT 124 - ALTRES NOTÍCIES DE LES FESTES
 

EL CINEMA PLANELL

El dia 22 de desembre, els empresaris del cinema Planell, feren de nou una reunió, en la que denunciaren que el cinema de Linyola no donava cap benefici, ja que el nombre de socis i d’entrades venudes a taquilla no augmentava i sí els costos de les pel·lícules, i que no tenien cap relació amb l’ajuntament, pel que creien que a finals de febrer tancarien el cinema.

Durant uns dies els afeccionats al cinema es mobilitzaren i ja es parlava de fer una plataforma o bé una associació en defensa del cinema, quan sembla que hi ha hagut uns acords entre el consistori i el cinema, que farà que aquest tingui continuïtat.

Aquesta bonança que vivien els amants del cinema es va trencar quan el dia 21 de febrer es repartiren uns fulls en que el Circuit Urgellenc explicava als socis que les negociacions amb l’ajuntament no havien arribat a bon port i que mantenien com a data de tancament del cinema el dia 25 de febrer. L’enrenou al poble fou enorme i més entre els afeccionats, que creien que la situació estava solventada i el fet va obligar a l’ajuntament a tornar a negociar un acord, que ens diuen en el moment de tancar edició, que ha estat satisfactori per la societat Circuit Urgellenc.

Des de les Festes de Nadal, el cinema ha anat estrenant diumenge darrere diumenge, pel·lícules de veritable èxit i actualitat, i tot pot continuar així si tu, benvolgut lector, que encara no ets soci, et facis soci del cinema Planell. Solament així es podrà sostenir el cinema.
 


EL CARRER LA FONT

En el Ple Municipal del 22 de desembre l’ajuntament va decidir atendre la petició dels veïns del carrer La Font per recuperar el seu nom i amb aquest nom entra dit carrer en el nou mil·lenni i segle XXI: El carrer La Font.

Altres carrers podrien seguir el mateix exemple.
 


LA PARRÒQUIA

A principi d’any el mossèn Josep Vila, mitjançant la Fulla Parroquial va donar comptes dels moviments econòmics de la parròquia i dels sagraments. Durant l’any 2000 a Linyola s’han batejat 4 nens i 10 nenes han rebut la confirmació 9 nois i 27 noies, s’han celebrat 8 casaments i hi ha hagut 24 enterraments 21 homes i 13 dones.

Ara el projecte engrescador que té la Parròquia per aquest any 2001, és el de posar 3 campanes noves al campanar, que si tot va bé seran col·locades per la Pasqua d’enguany. El cost serà de 6 milions de pessetes i es creu que amb la col·laboració econòmica del poble i de les institucions públiques es puguin costejar sense massa dificultats.
 


LA PENYA BARÇA AL CAMP NOU

El passat 13 de gener, 55 persones –40 joves i 15 grans– acudiren al Nou Camp a veure el Barça, convidades per la Penya, en el partit Barça-Valladolid, en que malgrat els elements –fred i pluja– van gaudir d’un bon final de partit, en el que el Barça guanyà per 3-1.

Els membres de la Penya, encara que segueixen amb preocupació el mal començament de la Lliga del Barça, creuen que a la fi, algun títol caurà.
 


LA FESTA DE SANT ANTONI

És una festa que va guanyant terreny entre els nostres pobles veïns. Aquest any, la Festa es va veure beneficiada per un bon dia de sol, que ben aviat es va veure concorreguda per una munió de gent que anava a menjar les xulles que per un preu mòdic –200 PTA– donava l’ajuntament... després la gent va poder observar diferents estands de productes típics artesanals de gent del poble i encara que tots tingueren bona acollida, l’estand que més va destacar fou el de la Cooperativa del Camp, on es va repartir entre els assistents 200 kgs de vedella... hi passaren centenars de persones. Altres estands com el de les Adoli també van vendre tots els productes que posaren a la venda.

El públic es va poder entretenir veient les proves que feien a gossos ensinistrats a la plaça planell, o bé mirant els ocells que hi havia a l’exposició de les escoles, així com els dibuixos dels alumnes, o també visitant l’exposició dels Aquaris, treballs artesanals, o les proves d’equitació que es feren a la zona del poliesportiu, per acabar-se el matí amb la benedicció dels animals a la plaça de l’església i els típics Tres Tombs. Seguidament participants i els qui volgueren fer-ne un dinar de germanor al poliesportiu i per la tarda es va fer el popular concurs de gossos en diferents categories, per acabar amb un ball.

La Fira de Sant Antoni va guanyant terreny popular i es consolida any darrere any. És un bon aparador del poble.
 


DIMISSIONS A L’AJUNTAMENT

El dia 9 de gener l’alcalde Jaume Flaquer acceptava la renúncia del regidor Marc Mas Reñé a la cartera de cultura i ensenyament i posava al seu lloc al regidor Claudi Boldú Riera.

Dies més tard el cap d’AIPN en les passades eleccions municipals, Joaquim Mir Bauló –que fou alcalde entre els anys 1979-1995 i regidor entre 1995 fins l’actualitat– presentava la seva dimissió irrevocable del seu càrrec de regidor a l’ajuntament de Linyola i serà substituït per un altre membre de la llista d’AIPN.
 


FESTA DE SANTA ÀGUEDA

Les Adoli celebraren aquest dia amb una xocolatada per les seves associades al poliesportiu, que s’ho passaren d’allò més bé i després feren el ball de Santa Àgueda –amb l’orquestra Glacé– on es ballà el ball de la canalla i el del fanalet.
 


CONSELL COMARCAL DEL PLA D’URGELL

El Consell Comarcal del Pla d’Urgell ha tret a licitació el primer tram de l’obra de condicionament del camí de Linyola a Vallfogona de Balaguer i que agafa el terme de Linyola pel preu base de 18.919.776 PTA. En el mes de desembre aprovava fer un mirador sobre el futur Estany d’Ivars.
 


EL MUSEU DE L’AIGUA

El Ple del Consell Comarcal del Pla d’Urgell del 6 de novembre de 2000 va acordar l’aprovació i constitució del consorci per a la gestió del Museu de l’Aigua, que inicialment tindrà la seva seu a la Casa Canal de Mollerussa, però que queda oberta a altres àmbits i espais. El Consorci creat esta format per la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell, l‘Ajuntament de Mollerussa i el Consell Comarcal del Pla d’Urgell,

Segons els estatuts, el Museu de l’aigua serà un reflex de les transformacions naturals, econòmiques, socials i culturals de les comarques de Ponent, i en particular, de l’àrea regada pels Canals d’Urgell, al voltant d‘un element decisiu en aquests canvis com ha estat l’aigua. Es tracta de donar a conèixer.

L’aigua i el regadiu com a base de la riquesa social i idea de força de la identitat de la societat i la cultura locals.

L’objectiu serà el funcionament i gestió d’una exposició de caràcter permanent d’objectes, reproduccions o sons que permetin entrar de manera activa en els temes seleccionats.

El museu es presenta com una eina de recuperació històrica, però que pretén la representació viva i actual d’aquesta història, sense desestimar la projecció de futur, ni les components ecològica, d’enginyeria hidràulica, economia i manifestacions socials o culturals que giren entorn del tema.

Com a element d’atracció de visitants, l’exposició pot ser marc de col·laboració entre les institucions promotores i altres institucions i organismes relacionats amb l’ensenyament i la recerca de temes de l’aigua.

La finalitat és que “El Canal d’Urgell ha estat una pedra angular de les transformacions econòmiques, socials, culturals i identitàries de les comarques que rega. El Museu de l’Aigua ha de constituir un espai on tot el patrimoni, tangible i intangible, representi la memòria col·lectiva de tots els que viuen a la zona que afecta i sigui un instrument per donar a conèixer la identitat col·lectiva a les persones interessades pel nostre passat comú.”
 


L’ASSOCIACIÓ DE COMERCIANTS I EMPRESARIS

Després què la junta provisional, fes la campanya de Nadal amb força èxit ja que es va complir l’objectiu de donar a conèixer l’associació entre el veïnatge i aconseguir l’afiliació a l’associació dels comerciants i empresaris de Linyola, es va nomenar la primera Junta de l’associació que després d’una votació va quedar de la següent manera:

President:      Andreu Binefa i Palou
Secretària:     Eva Fabregat i Costa
Tresorera:      Eva Trepat i Vallverdú
Vocals:          Ramon Amorós i Camarasa
                     Matilde Llombart i Mas
                     Gestió 10
                     Ca l’Eduardet
                     Montse Cortasa Pérez
Les persones que guanyaren els vals de 10.000 PTA de la campanya de Nadal foren Rosita Duart, Pepita Galitó i Valls, Maria Gordon i M. Teresa Boladeres. La Junta ja està treballant per organitzar diferents conferències pels associats i diferents actes per Sant Jordi i una nova campanya per Pasqua. L’objectiu de l’associació és que els veïns poden trobar tots els productes que busquin a casa i no cal que marxin a comprar fora.

AEG MASCANÇÀ

L’agrupament informa que aquest any també es duran a terme les colònies d’estiu al mes de juliol i que els seus membres ja l’estan preparant amb tots els detalls.

També es busca, pels caps de setmana que hi ha Cau, gent animada i amb ganes de compartir el seu temps lliure amb els nens i les nenes. Animeu-vos!
 


LA FESTA DE CARNAVAL

És una diada que convida al somriure i en la que hi treballen molts estaments. La festa començà aquest any amb una menjada de xulles al Planell, a la que hi assistiren nombroses persones. Més tard començaren a arribar a la plaça Planell, cinc carrosses amb diferents motius festius i els diferents grups de nens de les escoles i la guarderia –disfressats de vells, hippies, bombers, travoltes, barrufests, vaques boges, denominació d’origen, drac xinès– a peu, –els pares s’han estimat més fer-ho així, per evitar possibles accidents–, que anaren a donar el tomb al poble. El Planell estava ple dels pares i familiars que anaren a veure els seus fills o familiars, i tothom tenia el somriure als llavis, per l’espectacle que hi veia.

Després les colles anaren a menjar al poliesportiu i un cop fet el dinar el grup La Troupe va fer un cercavila i s’endugué a tota la mainada disfressada al ball, on feren una lluïda actuació per passar al ball de tarda. Per la nit es va fer el ball de disfresses ja per gent gran, on hi hagué una gran concurrència de disfresses i amb un gran nombre de premis.

Total una bona jornada, amb un dia de sol esplèndid.
 


EXCURSIÓ DE LA CORAL FLOR DE LLI

La coral Flor de Lli va organitzar una excursió a Barcelona junt amb els seus familiars, amics i simpatitzants, el dia 11 de febrer de 2001, i visitaren la Sagrada Família, l’obra més emblemàtica i millor del llegat d’en Gaudí, després assistiren a una missa en la basílica soterrada, després visitaren el Poble Espanyol de Montjuïc i dinaren al restaurant Tip-Top.

Per la tarda visitaren l’edifici modern del Teatre Nacional de Catalunya i després a la Sala Gran, varen veure l’obra clàssica de Guimerà, Terra Baixa, molt ben interpretada per actors coneguts de TV3. En resum, una bona jornada.
 


NOMS PROPIS 

POL GALITÓ, fou el protagonista del programa de TV-2 el diumenge 21 de gener a 2/4 de 9 del vespre i que va parlar de la guerra civil. El Pol s’ha convertit en un expert en aquests temes i en les batalles que tingueren lloc a l’anomenat cap de pont de Balaguer

ROBERT PEREZ, continua exposant arreu de Catalunya, darrerament ho ha fet a Barcelona. Els seus quadres es trobaran en la pàgina web artinvestigation.

ALFONS SOLÉ, pare, que en un programa de TV-2 va parlar amb gran mestria de com es feia una cassola i com es coien uns caragols, tapats amb palla.
 


DIMISSIÓ DEL REGIDOR MARC MAS REÑÉ

Quan havíem tancat edició, ens arriba la notícia que Marc Mas Reñé, regidor del grup mixt, també ha presentat la seva dimissió al càrrec de regidor. Ara el seu lloc l’ocuparà un membre de la candidatura d’ERC.
 


EL CINEMA PLANELL

Al moment de tancar edició i com dèiem a les notícies locals, el cinema Planell continuarà obert i en el seu local hi estaran les Adoli, que ocuparan la zona de l’amfiteatre i el grup d’escoltes, que tindran com a estatge social el pis que hi havia el cinema. En principi s’ha tancat un acord pels propers 4 anys. Els amants del cinema han quedat molt satisfets.
 


POL GALITÓ

És una de les persones que treballa i investiga en diferents camps relacionats amb la cultura. Fa uns anys, a través de llibres llegits i d’haver recollit en vídeo les declaracions de diferents participants de la guerra civil (1936-39), que va sacsejar aquest país el segle passat, es va començar a interessar pels escenaris de les batalles que tingueren lloc en l’anomenada batalla de l’Ebre i en el Cap de Pont de Balaguer, i a recollir informació de primera mà, parlant i col·laborant amb diferents associacions que s’han constituït per preservar els llocs i la memòria de les desenes de milers de combatents que perderen la vida en combat. S’ha relacionat principalment amb els grups de biberons i a través d’Internet amb brigadiers internacionals i amb diferents estudiosos de la guerra civil, i a hora d’ara és un reconegut expert i coneixedor d’aquest món. Es lamenta que la Generalitat o el govern de l’Estat, no hagin fet res per preservar aquests llocs on hi moriren generacions de joves catalans i espanyols.
 


LA BAIXADA DE LA CAMPANA

El dimecres 28 de febrer es va baixar mitjançant una gran grua, la campana de dalt del campanar. Aquesta campana havia estat donada a principis de l’any 1942 pel matrimoni Josep Piñol i Francesca Pedrós i tenia el nom de Francisca Teresa. Aviat tindrem tres campanes al campanar de la vila.
 

correu electrònic
Pàgina anterior
Pàgina inicial
Pàgina següent
1