Josep M. Folguera Bonjorn
 BARRET PICAT 127 - NOTÍCIES LOCALS
 

PLE MUNICIPAL DEL 28 DE JUNY

En el ple municipal del 28 de juny es va Aprovar provisionalment el Reglament d’ús de la llengua catalana a l’ajuntament. Si no hi ha al·legacions en el termini legal es farà efectiu.

També s’aprovaren inicialment els projectes de “pavimentació i urbanització del carrer Lluís Companys i fragment del carrer Francesc Macià” i la “pavimentació i urbanització del camí de Balaguer i la part final del carrer església”.
 


L’EX-CASERNA DE LA GUÀRDIA CIVIL

El Ministeri de l’interior anuncia en les seves pàgines d’internet la propera subhasta de l’ex-caserna de la guàrdia civil –solar de 1.880 m2 i 595 m2 construïts– per un valor de sortida –a l’alça– de 18.941.723 PTA.

Esperem que l’ajuntament arribi a un acord amb aquest Ministerio del Interior, ja que aquest solar és del poble.
 


A LES FESTES DE SANT FERMIN DE PAMPLONA

Un total de 38 joves van anar a les festes de San Fermín de Pamplona i sortiren uns amb tres i d’altres amb vehicles particulars, per passar-hi el cap de setmana, i viure en viu una de les millors festes del planeta. Si bé des de fa decennis diferents grups de joves de Linyola hi han assistit, és aquest any en que hi ha anat un major nombre de diferents colles de joves de la vila. Segons afirmaren molts hi pensen tornar l’any vinent.
 


LA FESTA DE LES ADOLI

El dia 6 de juliol van celebrar la seva cloenda de curs 2000-1 prop de 200 sòcies de les Adoli al poliesportiu en una animada festa, que es va acabar amb un ball.
 


CAMINADA A LA LLUM DE LA LLUNA

El dia 7 de juliol, uns centenars de linyolencs, anaren a peu fins a la planta depuradora d’aigües, situada al camí de Lleida, i a l’arribar-hi es trobaren amb un tentenpié per poder fer el camí de tornada. La nit fou especialment fresca, però a la gent li agrada aquest tipus de caminades i es divertiren molt.
 


CINEMA A LA FRESCA

El 14 de juliol a la plaça Planell, es projectava la magnífica pel·lícula Gladiator amb l’assistència d’un públic que omplia la plaça, quan va esclatar una tempesta d’estiu amb força trons, llampecs i pluja que va obligar a suspendre la sessió de cinema. El dijous 2 d’agost es tornà a fer la pel·lícula, que aquest cop sí, gaudiren tots els espectadors.
 


PAVIMENTACIÓ FINS A LA FONT VELLA

A mitjans del mes de juliol, es va començar a pavimentar el camí de Vallfogona, o la prolongació del carrer la Font, fins a la mateixa Font Vella, amb un total de 1.200 metres.

Els pagesos estan força contents amb aquestes obres.
 


12 HORES DE FUTBOL-SALA

El dia 21 de juliol a les 12 de migdia començà el torneig de futbol-sala de Linyola. Els partits foren altament competitius i s’acabà amb l’últim partit que es celebrà a les 12 de la nit entre dos equips que tenien diferents jugadors de la vila de Linyola. El públic va gaudir del bon espectacle que van donar els jugadors.
 


EXPOSICIÓ DE L’EURO A L’AJUNTAMENT

Dels dies 20 al 24 de juliol, hi hagué una exposició a la sala d’actes de l’ajuntament sobre l’euro, que fou visitada per molts linyolencs, que a part de fer-se una idea de la nova moneda, que compartiran 13 estats de la Unió Europea, reberen unes mostres de propaganda. Aquests canvis que estan a prop de produir-se són motiu de conversa entre la gent gran que veuran desaparèixer les monedes que han vist circular tota la vida. Per les mateixes vicissituds tindran de passar uns centenars de milions d’europeus.
 


EL TEMPS

Pel juliol, set i suor, i A l’estiu tota cuca viu. Hem tingut un mes de juliol ple de gemecs i queixes, al camp, als llocs de treball i a l’interior de les cases, que ha fet dir a tothom Pel juliol, ni dona, ni most, ni col, encara que el meu veí em corregeix i diu Pel juliol, ni dona ni col, encara que col i dona, tot l’any és bona, però tenint en compte que plogué: Aigua de juliol, encèn el sol, però no hi hagué res a fer, el mes de juliol visqueren enmig de l’asfíxia continuada. El mes d’agost també ha estat benigne, fins que arribaren les pluges els dies de la Festa Major.
 


LA TRUITA AMB PATATES GEGANT

El cuiner Samuel Herrera de Paterna (País Valencià) vingué a fer-nos el dissabte 28 de juliol, una truita gegant amb patates, –feta amb 2000 ous pasteuritzats, 85 kgs de patates, 25 litres d’oli i 45 kgs de ceba–. Se’n feren 1.000 racions que foren distribuïdes entre el nombrós públic que es va atansar a gaudir d’una calorosa nit d’estiu a la plaça Planell.
 


XII FESTA DE LA CERVESA

Sobre 2.000 persones –com cada any– assistiren el dia 4 d’agost a la Festa de la Cervesa, que ara es celebra en dos espais diferents, un d’exterior per l’actuació dels grups i d’un interior, el poliesportiu, per l’actuació dels Dj’s i de les gogos, visió de performances, sorteig de regals, etc... La nota destacada d’aquest any, fou que a la pista, junt amb Colores Humanos i Kargols hi actuaven els tres grups de Linyola, Komplot, Kriticados i Sublevación, que tingueren, pels entesos, una lluïda i destacada actuació.

Mentre a l’interior actuaven els Dj’s de Flip Flap Ràdio, juntament am el Paco, Crin, Juan Cruz i Feat Annia. Hi havia ambient By Wok, projeccions, diapositives, il·luminació espectacular, reportatges fotogràfics, performances,  Merchandisisng, revista Deejay i més de 1.000 regals. La festa es fa amb el suport de l’ajuntament, Flip- Flap i Produccions ES-3. La gent s’ho va passar molt divertit i mentre els artistes actuaven, ells s’acabaren la cervesa que hi havia. Salut i fins l’any vinent.
 


MECHELS HARMONIEORKEST

El diumenge 12 d’agost, a les 10 del vespre actuà la banda de músics malines Mechels Harmoniorkest, davant d’uns centenars d’espectadors que varen poder gaudir d’un gran concert de música en el marc incomparable de la plaça Planell, amb una ambient molt agradable i una temperatura ideal. El públic recompensà amb grans aplaudiments la immillorable actuació de l’orquestra belga.
 


LA FESTA MAJOR D’AGOST

Quant als actes festius, tot i ser una festa major “menor”, sense orquestres de gaire renom, totes les activitats foren seguides per nombroses persones, tant el ball com els concerts, com les ballades de sardanes.

De totes maneres, destacaríem uns fets que ens ha sorprès i foren les crítiques que reberen –abans de fer-se– les actuacions de varietés i la representació de l’obra teatral, per cosa “fluixa”, en canvi en la realitat, aquests dos actes funcionaren molt bé, ja que la gent vol distensió i una mica d’alegria en aquests temps tan pesats i si l’espectacle de varietés 2001, omplí el poliesportiu, l’actuació del grup Talia de Lleida amb el seu vodevil “Els enredos d’Otili”, representat a la plaça Planell, va superar totes les expectatives, ja que la plaça, s’omplí de gom a gom i la gent va seguir l’obra teatral, rient totes les bromes, i la cosa no era fàcil ni pels actors ni pels espectadors, però l’escenari de la plaça i la poesia que es va impregnar en la nit del 17 d’agost feren que l’actuació arribés a bon fi.

També cal destacar pels infants i joves, del Parc Aquàtic, i de la Festa de l’Escuma amb l’acabament de tota la mainada a les piscines. Després vingué l’elecció de Miss Samarreta mullada, amb l’actuació de quatre “amigues” d’Igualada, que refrescaren la vista de grans i petits, que es té de prendre com un número més del vodevil de la vida.

Quant a esports, hi hagué les tirades habituals de bitlles i la celebració el diumenge del partit d’Homenatge a Manolo Calasanç, el qui fou jugador durant molts anys de la seva vida en el CF Linyola i després també durant uns anys el seu entrenador. Els afeccionats el recordaren al camp d’esports, en el partit celebrat contra el Belianes.

Com a acte cultural, hi hagué la presentació del primer llibre de la col·lecció BARRET PICAT, Els Carrers de Linyola, el dia 15 d’agost a la biblioteca, a càrrec dels seus autors. Esteve Mestre –text– i Jaume Balcells –fotografia–. La presentació de l’acte anà a càrrec de l’alcalde Jaume Flaquer. El llibre, editat per l’Associació Cultural Alorenil, es va posar a la venda a les llibreries de Linyola.
 


EL GUARNIMENT DELS CARRERS DEL POBLE

Un parell de mesos abans de la Festa Major, els veïns de 10 carrers del poble es posaren a treballar d’una manera frenètica per les nits, per tal de poder tenir el dia 15 d’agost l’obra preparada. Es treballa i es gaudeix i els resultats es veuen el 15 d’agost, amb centenars –de moment– de visitants que vénen a Linyola a veure els nostres carrers. Evidentment visiten els carrers cèntrics. D’altres més afortunats, acompanyats pels veïns visiten tots els carrers. I coneixen més Linyola. Per exemple, molts visitants habituals de la nostra vila, han caminat per primer cop en la seva vida, per tot el carrer Colom sencer.

Cal dir que hi ha carrers que són més generosos que d’altres en quan a vistositat. Els carrers Pons i Arola i el Prat de la Riba o el mateix Colom, no poden competir amb vistositat per les transformacions que es poden fer amb els carrers antics de la vila, o amb el Calderón de la Barca, amb la “joia” que muntaren aquest any, o amb uns carrers interiors i que es poden tancar com el Llibertat, Ramon Formiguera i la Font.

Cal remarcar la il·lusió amb què treballa tothom i amb que es fa el què es pot i quasibé sembla que el que han fet per l’esforç, treball i imaginació, amb els medis que es compta, difícilment es pugui superar el que han fet carrers com el Formiguera, o la Font, o el Llibertat o el Calderón de la Barca. Els visitants es queden embadalits davant del que veuen, els atrau el que veuen i immediatament quan marxen es converteixen en els nostres millors ambaixadors, ja que l’any vinent tornaran i portaran amb ells més gent.

El jurat va donar com a carrer guanyador el Ramon Formiguera –amb la presentació dels faraons pintats pel Joan Gese i Robert Pérez, les dunes, piràmides, palmeres, amb 44 punts. Darrera seu va quedar la Font amb 42 punts amb les festes tradicionals catalanes i amb la presentació de la Font com a símbol al principi del carrer, el Calderón de la Barca obtingué 40 punts amb la posta a punt més original, amb els ocells i el seu món amb el seus nius i el seu cel i el carrer Llibertat amb 38 amb el més simpàtic amb el món de la festa major.

Però també cal destacar el treball i l’esforç dels carrers Prat de la Riba –amb el món de l’euro–, Pons i Arola –amb Joc de Taula–, Colom –amb Cristòfol Colom–, Jaume I –amb la música–, Cervantes –amb els putxinel·lis–, Major –amb els escuts de la vila.

Tots els carrers foren durament castigats per les pluges que començaren a caure la vigília de la Festa Major i durant els primers dies, però l’esforç ha valgut la pena.
 


NOVAMENT LA PESTA PORCINA

Quan semblava que ja s’havia acabat la pesta porcina, novament ha esclatat un nou cas a les Penelles, que ha tornat a situar Linyola en l’àrea de vigilància i de control dels traslladaments dels porcs. No cal dir que el sector està molt emprenyat i dubta dels procediments utilitzats per la Conselleria d’Agricultura Pesca i Ramaderia.
 


NOMS PROPIS

FERRAN BLANCH juntament amb els directors César Bosch i Josep Maria Bergès, estrenaren a Lleida la seva pel·lícula Hay cosas que no solo pasan en Nueva York.

Esperem veure ben aviat la pel·lícula a Linyola i que aquest sigui un esglaó més en la seva carrera de director.

ROBERT PÉREZ, el nostre retratista, va fer donació d’un quadre al cantant Julio Iglesias, que li digué que el tindria al menjador de casa seva.

Robert Pérez ha fet durant tot l’any una sèrie d’exposicions per diferents ciutats catalanes i en aquests moments està lligant nous contractes que faran que també continuï exposant a l’estranger.
 


A L’ESTIU TOTA CUCA VIU

Com cada estiu, la mainada ha estat la que s’ho ha passat més bé, des dels cursets de natació i esports als diferents campaments, colònies, escoles d’estiu, als que han assistit, diferents nois i noies de la vila. Però quan arribaren a Linyola, el punt de trobada són les piscines.
 


FUTBOL

Després de baixar per una decisió administrativa, que no esportiva, a la III Regional, sembla ser que la retirada d’un equip, farà que l’equip amateur pugui jugar al lloc que li corresponia, la II Regional. L’equip aquesta temporada estarà format principalment, per jugadors joves de Linyola, amb el que s’intentarà fer un excel·lent equip de present i de futur.
 


 
 BARRET PICAT 127 - METEREOLOGIA I PLUVIOMETRIA



Juny 2001
Juliol 2001
Temperatura màxima
40,2º -el dia 25-
39,3º -el dia 1-
Temperatura mínima
9,4º -el dia 18-
12º -el dia 20-
Mitjana de les màximes
31,6º 
31,4º
Mítjana de les mínimes
15,3º
17,1º
Temperatura mitjana del mes
23,6º
24,2º
Oscil·lació extrema mensual
23,6º -el dia 21-
22º -el dia 1-

 
Juny 2001
Juliol 2001
Precipitació total mes
9,4 l/m2
32,7 l/m2
Dies de precipitació
1 dia
7 dies
Dia máx. precipitació 
9,4 l/m2 -el dia 9-
13,8 l/m2 -el dia 14-
Dies amb rosada
- -
2 dies
Dies de tempesta
- -
4 dies
Dies de boira
- -
1 dia

    Dades referides a l'interior de la població.

    David Gispert Mata 
 


 
 BARRET PICAT 127 - L'AJUNTAMENT INFORMA

                 ASFALTAR CAMINS


L’ajuntament de Linyola es proposa en un període de tres o quatre anys, asfaltar tots els camins que surten del nucli urbà i fins a 1 Km. Aproximadament. Aquests camins són: Camí de Lleida (que ja està fet), camí dels Arcs, camí de Balaguer, camí de la Font (que ja està fet), camí del Poal, camí de Tàrrega, camí de la Fuliola i camí de Vallverd (fet).

Aquestes obres es fan per mitjà del Consell Comarcal, que rep una subvenció del Departament d’Agricultura de la Generalitat i que es reparteix perl pobles del Pla d’Urgell segons les necessitats municipals.

Tots els camins tenen com a base un compactat de grava i una capa de 6 cm d’aglomerat asfàltic i una amplada de 6 metres, amb cunetes i entradors entubats a les finques.

La contractació es fa des del Consell Comarcal en pliques tancades a la baixa i pot presentar-s’hi qualsevol empresa convenientment avalada. Els Ajuntaments dels pobles col.laboren aportant un 30% del valor total de l’obra i tenen el dret de decidir quin és el camí que es fa, prioritzant els que uneixen poblacions properes.

Una vegada acabats els primers quilòmetres de camins seria bo que es fessin la resta, encara que fos tan sols amb un compactat i un rec asfàltic, ja que al no haver-hi tant trànsit no caldria fer-ho amb aglomerat, amb el conseqüent estalvi de diners.

 

Josep M. Folguera Bonjorn
 
correu electrònic
Pàgina anterior
Pàgina inicial
Pàgina següent
1