ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Τις τρεις πρώτες μέρες της περασμένης εβδομάδας οι μαθητές της Β' τάξης του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια «γεύση εργασίας», όπως έλεγε και σε ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο προς τους γονείς. Ο θεσμός αυτός, γνωστός ως «εβδομάδα εργασίας» (παρά το ότι δεν είναι «εβδομάδα» και κατά συνέπεια χάνει και κάτι από το «εργασίας», όπως θα αναλύσουμε πιο κάτω), επιτρέπει στους μαθητές να απασχοληθούν σε χώρους εργασίας της προτίμησής τους.
    Είναι πολλά τα οφέλη τα οποία προκύπτουν από αυτό το θεσμό. Οι μαθητές με το να δουν από κοντά το πώς δουλεύουν οι διάφοροι επαγγελματίες, αποκτούν μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για το τι σπουδές και επάγγελμα θα ακολουθήσουν. Επίσης μαθαίνουν να είναι πιο υπεύθυνοι και να κάνουν με ζήλο την εργασία που τους ανατίθεται, να τηρούν τα ωράρια, και γενικά έρχονται σε άμεση επαφή με όλα τα στοιχεία που συνθέτουν ένα δημιουργικό, παραγωγικό και υπεύθυνο εργαζόμενο πολίτη. Συν τοις άλλοις αποτελεί και μια ευχάριστη ανάπαυλα από το άγχος των μαθημάτων του σχολείου.
    Οι τόποι «εργασίας» των μαθητών έιναι διάφοροι: δημόσιες και ημικρατικές υπηρεσίες, σχολεία, ιδιωτικές επιχειρήσεις κ.ά. Η ελευθερία των μαθητών να επιλέξουν αυτοί πού θα «εργοδοτηθούν» είναι κάτι το πολύ θετικό για αυτό το θεσμό.
    Λήφθηκαν μέτρα για να διαφυλαχθεί το ότι οι μαθητές θα προσέρχονταν κανονικά στην εργασία τους με τηλεφωνικό ή απευθείας έλεγχο στους χώρους εργασίας από καθηγητές του σχολείου. Οι οποιεσδήποτε παρεκτροπές θα είχαν «πολύ δυσάρεστες συνέπειες» (όπως π.χ. μη συμμετοχή στην εκδρομή στην Ελλάδα).
    Δυσαρέσκεια στους μαθητές πάντως προκάλεσε το ότι η «εβδομάδα εργασίας» είχε διάρκεια μόλις τριών ημερών. Τρεις μέρες δεν είναι αρκετές για να μπορέσουν οι μαθητές να προσαρμοστούν ικανοποιητικά στο περιβάλλον «εργασίας» τους και έτσι να διαμορφώσουν μια αντικειμενική άποψη για αυτήν. Όπως είπαμε και πιο πάνω, χάνεται μεγάλο μέρος της «γεύσης εργασίας» και καταντά απλά σαν μια μεγάλη εκπαιδευτική εκδρομή. Είναι επίσης τοις πάσι γνωστό ότι στις άλλες πόλεις του νησιού η «εβδομάδα εργασίας» είναι πραγματική εβδομάδα ενώ άλλες σχολές, όπως η Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας, αναγνωρίζουν τη μεγάλη σημασία του θεσμού και του δίνουν έτσι διάρκεια δύο εβδομάδων. Αξιοσημείωτο είναι το ότι η διαφορά αυτή μεταξύ της Λάρνακας και των άλλων πόλεων προκαλεί απορίες και σε καθηγητές.
    Σαν δικαιολογία για την συρρίκνωση της «εβδομάδας εργασίας» μας είπαν ότι υπήρχαν προβλήματα με τους εργοδότες, που δεν δέχονταν εύκολα μαθητές και μάλιστα ότι έγινε η εβδομάδα τριήμερο ώστε να αποφευχθεί και η τελειωτική κατάργησή της! Έντονα ερωτήματα μπορούν απ' αυτή τη στάση να δημιουργηθούν:
- Μήπως οι εργοδότες των άλλων πόλεων είναι πιο ανεκτικοί και δέχονται τους μαθητές ολόκληρη την εβδομάδα;
- Ακόμη και έτσι, τότε πώς η Α.Α. της Λάρνακας πώς πείθει τους εργοδότες να δεχτούν τους μαθητές για δύο εβδομάδες για να πάρουν οι μαθητές ολοκληρωμένη «γεύση εργασίας»;
- Οι περισσότεροι μαθητές πήγαν σε κρατικές και ημικρατικές υπηρεσίες. Είναι δυνατό αυτοί οι φορείς να προκάλεσαν προβλήματα;
    Στην μεγάλη πλειοψηφία τους οι μαθητές αναφέρουν καλές σχέσεις με τους εργοδότες τους, πράγμα που δείχνει ότι η συρρίκνωση της «εβδομάδας εργασίας» ήταν πράξη λανθασμένη. Ελπίζουμε σε περαιτέρω αναβάθμιση του θεσμού στο μέλλον.

ΔΙΑΦΟΡΑ

  • Διαμαρτυρία κατά της ανέγερσης σταθμού αφαλάτωσης κοντά στην Αλυκή  Λάρνακας έγινε την περασμένη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, γύρω στο μεσημέρι. Στη διαμαρτυρία έλαβαν μέρος και περίπου 30 μαθητές του σχολείου μας.
  • Δραστηριότητες διοργανώνουν τα άλλα Λύκεια της Λάρνακας και εμείς αναμένουμε τη δική μας σειρά. Απ΄ότι ακούμε αυτό θα γίνει σύντομα.

Ειδήσεις - Ευτράπελα - Συνεντεύξεις - Εκθέσεις-Μελέτες - Επιστημονικά Τέχνη-Μουσική - Αγγλικά - Γαλλικά - Αθλητικά - Ψυχαγωγία - Διάφορα
1