|
H εποχή μας χαρακτηρίζεται από μια κατακόρυφη αύξηση στην παραγωγή και ζήτηση ενέργειας. Αυτό φαίνεται και από το ότι σήμερα η ζήτηση ενέργειας είναι τριπλάσια από ότι ήταν πριν τριάντα χρόνια. Όμως τα ενεργειακά αποθέματα δεν αυξάνονται μαζί με τη ζήτηση ενέργειας. Υπολογίζεται ότι τα γνωστά αποθέματα ορυκτών καυσίμων, που χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθούν, θα εξαντληθούν σε 40 χρόνια. Είναι, λοιπόν, ανάγκη η εξεύρεση και ανάπτυξη υπαλλακτικών πηγών ενέργειας. Ήδη έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται τέτοιες πηγές, περισσότερο στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες.
Υδροηλεκτρική ενέργεια: Η υδροηλεκτρική ενέργεια παράγεται από τα υδροηλεκτρικά φράγματα, όπου το νερό που είναι αποθηκευμένο πίσω από το φράγμα, κατεβαίνει με ένα πλατύ σωλήνα προς τη βάση του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού που βρίσκεται μέσα ή δίπλα στο φράγμα. Το τρεχούμενο νερό περιστρέφει τα πτερύγια ενός στροβίλου, ο οποίος με τη σειρά του περιστρέφει μια ηλεκτρική γεννήτρια. Η υδροηλεκτρική ενέργεια δεν προκαλεί μόλυνση αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά μόνο σε περιοχές που διαθέτουν τα κατάλληλα γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Για την ώρα, η υδροηλεκτρική παραγωγή καλύπτει το 2% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών.
Ηλιακή ενέργεια: Ηλιακή ονομάζουμε την ενέργεια που παράγεται απευθείας από τη θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας. Η ηλιακή ενέργεια δεσμεύεται με πολλούς τρόπους: ηλιακούς συλλέκτες στα σπίτια (ευρύτατα και πρωτοποριακά διαδεδομένοι στην Κύπρο), τα ηλιακά κάτοπτρα και συσσωρευτές. Υπάρχουν ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί ηλιακής ενέργειας. Ακόμη όμως δεν αξιοποιείται επαρκώς.
Αιολική ενέργεια: Παράγεται από τον άνεμο που δεσμεύεται από τις ανεμογεννήτριες. Οι ανεμογεννήτριες όμως είναι πολύ δαπανηρές σε σχέση με την ενέργεια που αποδίδουν.
Γεωθερμική ενέργεια: Η γεωθερμική ενέργεια ρέει από το θερμό εσωτερικό της γης προς την επιφάνεια. Εκεί μπορούν να την παραλάβουν γεωθερμικά πεδία. Υπάρχουν στην Ιταλία, την Ισλανδία και τη Νέα Ζηλανδία.
Πυρηνική ενέργεια: Η πυρηνική ενέργεια περικλείεται στον πυρήνα του ουρανίου-235 και απελευθερώνεται με τη σχάση του. Κατά τη σχάση αυτή απελευθερώνονται τεράστια ποσά ενέργειας (υπό μορφή θερμότητας) που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Δυστυχώς, η λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων εμπερικλείει κινδύνους, αν δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας. Επίσης υπάρχει η ανάγκη για ασφαλή απόθεση των καταλοίπων των πυρηνικών καυσίμων.
Η λύση πάντως των ενεργειακών προβλημάτων του ανθρώπου βρίσκεται στην ενέργεια της πυρηνικής σύντηξης, όπου χρειάζεται δευτέριο (βαρύ υδρογόνο) που μπορούμε να πάρουμε από το νερό. Η εκμετάλλευση όμως της πυρηνικής σύντηξης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ακόμη αδύνατη, λόγω του ότι για να παραχθεί απαιτείται θερμοκρασία 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου, την οποία δεν μπορούν να αντέξουν τοίχοι από ύλη. Η καύσιμη ύλη πρέπει να περικλείεται με άλλα μέσα - όπως ένα μαγνητικό πεδίο. Ήδη υπάρχουν ερευνητικοί σταθμοί. Ένας τέτοιος επιταχυντήρας πυρηνικής σύντηξης στις Ηνωμένες Πολιτείες παράγει - για μια στιγμή - περισσότερο από 10 φορές την ενέργεια όλων των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών του κόσμου μαζί. Παρ' όλα αυτά δεν αναμένεται να μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν περάσουν μερικές δεκαετίες. Τότε ο άνθρωπος θα διαθέτει ουσιαστικά απεριόριστη πηγή ενέργειας.
|
|