Επιστημονικά

Οι γαλαξίες

Καλλιόπη Σταυρακάκη

    Oι γαλαξίες είναι σύνολα αστέρων, νεφελωμάτων και μεσοαστρικής ύλης. Οι μικρότεροι αριθμούν περίπου 100.000 άστρα, ενώ οι μεγαλύτεροι μέχρι 3000 δισεκατομμύρια άστρα.
    Ανάλογα με το σχήμα τους, οι γαλαξίες ταξινομούνται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: ελλειπτικοί, σπειροειδείς, και ακανόνιστοι (χωρίς καθορισμένο σχήμα). Σε ορισμένες περιπτώσεις οι γαλαξίες συγκρούονται μεταξύ τους και παραμορφώνονται.
    Πυρήνες των γαλαξιών θεωρούνται τα κβάζαρ.  Είναι συμπαγή και πολύ φωτεινά σώματα στα ακραία όρια του σύμπαντος. Ενεργοί γαλαξίες εκπέμπουν ισχυρή ακτινοβολία.

Ο Γαλαξίας μας

    Τις ξάστερες και ασέληνες νύκτες, βλέπουμε να διασχίζει τον ουρανό μια νεφελώδης ζώνη που εκπέμπει χλωρό φως. Η ζώνη αυτή αποτελεί τμήμα του γαλαξία στον οποίο βρίσκεται το δικό μας ηλιακό σύστημα.
    Ο Γαλαξίας μας είναι μια μεγάλη συγκέντρωση άστρων και νεφελωμάτων. Έχει σπειροειδές σχήμα και μορφή δίσκου με διογκωμένο κέντρο, απ' το οποίο προβάλλουν τέσσερις βραχίονες σαν σπείρες. Το ηλιακό μας σύστημα βρίσκεται στο βραχίονα του Ωρίωνα. Στο γαλαξιακό κέντρο, που είναι μια μικρή, πυκνή σφαίρα, υπάρχουν αστέρια που εκπέμπουν κόκκινο και κίτρινο φως. Οι βραχίονες περιέχουν γαλάζια, θερμά νέα άστρα, καθώς και νεφελώματα.
    Ο Γαλαξίας, που στα Αγγλικά ονομάζεται "Milky way", είναι αχανής. Έχει διάμετρο 100.000 έτη φωτός (ένα έτος φωτός αντιστοιχεί σε 9460 δισεκατομμύρια χλμ.), δηλαδή 728 φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ηλιακού μας συστήματος που είναι ίση με 12 ώρες φωτός (13 δισεκατομμύρια χλμ.) Όλος ο γαλαξίας περιστρέφεται γύρω από το κέντρο του.
    Ο Ήλιος απέχει 30.000 έτη φωτός από το γαλαξιακό κέντρο και ολοκληρώνει μια περιφορά σε 220 εκατομμύρια χρόνια.

    Υπάρχουν άπειροι γαλαξίες, σε διαφορετικά χρώματα και σχήματα ο καθένας. Την επόμενη φορά θα μιλήσουμε για τα νεφελώματα.

Ειδήσεις - Ευτράπελα - Συνεντεύξεις - Εκθέσεις-Μελέτες - Επιστημονικά Τέχνη-Μουσική - Αγγλικά - Γαλλικά - Αθλητικά - Ψυχαγωγία - Διάφορα
1