Επιστημονικά

Η παρατήρηση του σύμπαντος

Καλλιόπη Σταυρακάκη

    Oι άνθρωποι μελετούσαν τ' άστρα από τα αρχαία χρόνια, αλλά μόνο από τον 17ο αιώνα, με την ανακάλυψη του τηλεσκοπίου, μπόρεσαν να παρατηρήσουν μεγεθυσμένα είδωλα ουράνιων σωμάτων.
    Τηλεσκόπια βρίσκονται σε εξερευνητικούς σταθμούς στη Γη, στο έδαφος άλλων πλανητών και σε τροχιά στο διάστημα. Διακρίνονται σε οπτικά και ραδιοτηλεσκόπια. Τα οπτικά τηλεσκόπια, συγκεντρώνουν τις φωτεινές ακτίνες με κάτοπτρα ή με φακούς. Το τηλεσκόπιο Χαμπλ, που βρίσκεται σε τροχιά στο Διάστημα, είναι κατοπτρικό. Γενικά, τα διαστημικά τηλεσκόπια πλεονεκτούν σε σχέση με τα επίγεια, γιατί τα είδωλα δεν παραμορφώνονται από την ατμόσφαιρα. Επιπλέον, εντοπίζουν την κοσμική ακτινοβολία, που απορροφάται από τα στρώματα της ατμόσφαιρας.
Τα ραδιοτηλεσκόπια συγκεντρώνουν τα ραδιοκύματα των ουρανίων σωμάτων και τα μετατρέπουν σε ηλεκτρικά σήματα, τα οποία παράγουν εικόνες.
    Από το 1950 ως σήμερα έχουν εκτοξευτεί πολλά διαστημικά οχήματα, που εξερευνούν το Ηλιακό Σύστημα. Το 1971, το σοβιετικό όχημα Άρης 3 μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη, έστειλε πληροφορίες και προσεδάφισε μια συσκευή. Τα αμερικάνικα Βίκινγκ ήταν πιο εξελιγμένα: φωτογράφισαν την επιφάνεια, συνέλεξαν κλιματολογικά στοιχεία και ανέλυσαν το έδαφος του Άρη. Ο Βόγιατζερ 2, που έχει στοιχεία για το Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, συνεχίζει το ταξίδι του, έξω από το Ηλιακό Σύστημα.

Ειδήσεις - Ευτράπελα - Συνεντεύξεις - Εκθέσεις-Μελέτες - Επιστημονικά Τέχνη-Μουσική - Αγγλικά - Γαλλικά - Αθλητικά - Ψυχαγωγία - Διάφορα
1