|
Το γνωστό επιστημονικό περιοδικό National Geographic,που ασχολείται κυρίως με γεωγραφικά θέματα, συχνά δημοσιεύει χάρτες. Στους χάρτες αυτούς παρουσιάζει και τα σημερινά σύνορα μεταξύ των χωρών. Στα σύνορα που παρουσιάζονται στους χάρτες του περιλαμβάνεται και η γραμμή αντιπαράταξης, η γνωστή μας πράσινη γραμμή. Από αυτό είναι δικαιολογημένος οποιοσδήποτε να υποθέσει ότι η National Geographic Society, η οποία εκδίδει το περιοδικό, αναγνωρίζει το ψευδοκράτος. Για αυτό, μεταξύ άλλων αναγνωστών, έστειλε επιστολή στο περιοδικό και ο μαθητής του τμήματός μας Άλκης Χατζηιωσήφ. Πιο κάτω δημοσιεύουμε το περιεχόμενο του γράμματος:
Dear Sirs, as a 15 - year old student and constant reader, I admire your beautiful maps. However, they have a mistake - unintended, I hope: a border line crossing my country, Cyprus, in two, thus recognising the so - called "TRNC" ("Turkish Republic of Northern Cyprus"). "TRNC" was unlawfully formed some years after the disastrous turkish invasion in 1974. Only Turkey recognises it. I hope that the National Geographic Society does not do so, too.
Την περασμένη Τρίτη λήφθηκε τελικά απάντηση. Περίπου έλεγε ότι η πολιτική του περιοδικού είναι να δείχνει τις ντε φάκτο, εκ των πραγμάτων, καταστάσεις. Έτσι, όταν ένα κράτος διεκδικεί και ελέγχει μια περιοχή, την παρουσιάζουν ως μέρος εκείνου του κράτους (εδώ δηλ. της Τουρκίας). Αυτό, όπως γράφουν, αποσκοπεί στο να είναι οι χάρτες περισσότερο αξιόπιστοι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης αυτό δεν έχει σχέση με το αν τους αρέσει ή όχι μια κατάσταση. Σχολιάζοντας τα πιο πάνω, παρατηρούμε ότι η παρουσίαση των ¨ντε φάκτο" συνόρων δεν βοηθά ιδιαίτερα την αξιοπιστία του χάρτη για μεγάλο διάστημα λόγω του ότι μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή συνοριακές αλλαγές, ή αλλαγές στον έλεγχο, διεκδίκηση μιας περιοχής κ.ο.κ. Θα μπορούσε, όμως, το περιοδικό, σ' αυτές τις περιπτώσεις να παρουσιάζει μία διαφορετική ή διακεκομμένη γραμμή. Έτσι οι χάρτες θα μπορούσαν να έχουν εκτός από την "εκ των πραγμάτων" αξιοπιστία και νομική αξιοπιστία. Κλείνοντας το γράμμα, το περιοδικό μας αναφέρει ότι η επιστολή μας θα κυκλοφορήσει μεταξύ του προσωπικού σύνταξης και χαρτογραφίας του περιοδικού. Ευχόμαστε ότι θα ευαισθητοποιηθούν για το πρόβλημα της Κύπρου. Το National Geographic Magazine είναι ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα σε κυκλοφορία επιστημονικά περιοδικά. Ίσως να βοηθήσει στη διαφώτιση του κοινού για το πρόβλημα της Κύπρου, παρουσιάζοντας το νησί μας μέσα από τις σελίδες του.
|
|