Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί στο εξωτερικό μια τάση συμμετοχής αυτόνομων ομάδων πολιτών με τοπική δράση σε δημοτικές εκλογές. Στην Ελλάδα έχουν γίνει ελάχιστα ανάλογα εγχειρήματα. Η παρουσίαση ενός τέτοιου εγχειρήματος, έτσι όπως περιγράφεται από μια συλλογικότητα που επέλεξε να συμμετάσχει στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, προσφέρεται για συζήτηση και κριτική.
Ποιά στάση θα έπρεπε να κρατήσουμε στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου; Αυτό το ερώτημα μας απασχόλησε αρκετά τη χρονιά που πέρασε. Είμαστε μια ομάδα, μια παρέα ανθρώπων που ζούμε στα Γλυκά Νερά, μια μικρή πόλη 8000 κατοίκων στα σύνορα της Αθήνας και του κάμπου των Μεσογείων.
Η παρέα αυτή, έχει μια κοινή προϊστορία περίπου 15 χρόνων με παρεμβάσεις σε τοπικά, αλλά και γενικότερα ζητήματα που καθορίστηκαν από την πεποίθηση ότι "οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να παρεμβαίνουν ουσιαστικά και με τρόπο άμεσο, καθημερινά και όχι κάθε 4 χρόνια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν το χώρο που ζουν, αλλά και την κοινωνία συνολικά, έξω από κομματικές παρεμβάσεις και "εξαρτήσεις".Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένα μέλος της "παρέας" δεν είναι ενταγμένο σε κάποια κομματική οργάνωση. Παρεμβάσειςσταθμοί στη διάρκεια αυτών των 15 χρόνων ήταν το στέκι νεολαίας που δημιουργήσαμε στην περιοχή (198993), η συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις κατά του αεροδρομίου των Σπάτων (Πανμεσογειακή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα1995) και κατά της Περιφερειακής Υμηττού.
Τα προηγούμενα χρόνια το ζήτημα της συμμετοχής μας στις τοπικές δημοτικές εκλογές το απαντούσαμε αρνητικά. Η ένταξή μας σε κάποιο κομματικό συνδυασμό ποτέ δεν μας απασχόλησε, ενώ για μια αυτόνομη εκλογική παρέμβαση είχαμε αδυναμία. Παραπέρα, κοινή ήταν η επιφύλαξη όλων για τη συμμετοχή, αυτή καθ'αυτή, στο εκλογικό παιχνίδι.
Στις περασμένες εκλογές, μετά από αρκετή σκέψη και συζήτηση, το ερώτημα αυτό το απαντήσαμε θετικά, συγκροτώντας την "Αυτόνομη Παρέμβαση Πολιτών Γλυκών Νερών" θεωρώντας αυτονόητο ότι η ίδρυσή της "δεν έχει αυτοσκοπό τη συμμετοχή και μόνο στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, αλλά τη συλλογική αντιμετώπιση και παρέμβαση σε όλα τα προβλήματα της πόλης και μετά από αυτές".
Τα βασικά στοιχεία που καθόρισαν αυτή μας τη στάση ήταν τα εξής:
Τελικά στις εκλογές πήραμε 4%, όσο και το ΚΚΕ (ίδιους ακριβώς ψήφους) που διαθέτει μεγάλη δύναμη στην πόλη, ενώ μετεκλογικά ήδη έχουμε αρχίσει να λειτουργούμε ένα στέκι και κυκλοφορήσαμε ένα φυλλάδιο με τίτλο "Διασχίζοντας την πόλη", με στόχο τη σταθεροποίηση της κυκλοφορίας του σαν τοπικό έντυπο.