|
||
Η επιθυμία του ανθρώπου να πετάξει και οι λύσεις που αναζήτησε γι' αυτό χάνονται στα όρια ιστορίας και μυθολογίας. Ο Αριστοτέλης μελέτησε τον τρόπο πτήσης των πουλιών και πίστευε ότι σύντομα ο άνθρωπος θα έβρισκε τρόπο να πετάξει κι αυτός. Δεν είμαστε πια καθόλου σίγουροι ποιος το κατάφερε πρώτος.
Δαίδαλος και Ίκαρος |
Ο Δαίδαλος ήταν γλύπτης, αρχιτέκτονας και εφευρέτης, μια πραγματικά παράξενη προσωπικότητα ανάμεσα στην ιστορία και την μυθολογία. Σχεδίασε το παλάτι της Κνωσού και τον Λαβύρινθο που ζούσε ο Μινώταυρος (που τελικά σκότωσε ο Θησέας). Αλλά το πιο εντυπωσιακό επίτευγμα του Δαίδαλου ήταν η πρώτη πτήση με ανθρώπινη μόνο δύναμη!
Ο Δαίδαλος έφτιαξε ένα ζευγάρι φτερά για τον εαυτό του κι ένα για τον γιο του Ίκαρο ώστε να καταφέρουν να δραπετεύσουν απ' την Κρήτη (που τους κρατούσε αιχμάλωτους ο βασιλιάς Μίνωας) και να επιστρέψουν στην Αθήνα. Το ταξίδι το ολοκλήρωσε ο Δαίδαλος μόνος του, μιας και όπως λέει ο μύθος ο Ίκαρος πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο και τα φτερά του κάηκαν, (ή απ' την ζέστη του ήλιου έλιωσε το κερί που τα κρατούσε ενωμένα).
Τελικά μετά από καταδίωξη του βασιλιά Μίνωα ο Δαίδαλος κατέφυγε στην Σικελία. Εκεί όμως ο Δαίδαλος βρίσκει την βοήθεια του βασιλιά Κώκαλου και ο Μίνωας δολοφονείται. Θάβεται με μεγαλοπρέπεια στην Σικελία και ιδρύεται προς τιμήν του η πόλη Μινώα.
Ο Όμηρος και ο Πλάτωνας αναφέρουν ότι ο Δαίδαλος είχε κατασκευάσει κινητά αγάλματα (ρομπότ;) που δούλευαν με υδράργυρο (όπως και ο Τάλως) για να φρουρούν τον λαβύρινθο. Επίσης μικρές ξύλινες αυτοκινούμενες κούκλες για να παίζουν τα παιδιά του βασιλιά Μίνωα. Λέγεται μάλιστα ότι μερικά από τα αγάλματα - ρομπότ που έφτιαχνε τα έδενε για να μην του φεύγουν και τα χάνει!
Θεωρείται ο εφευρέτης της σφήνας, του άξονα και του αλφαδιού.
Σε αρχαία Αιγυπτιακά κείμενα αναφέρεται ότι κάποιος που η περιγραφή του ταιριάζει με τον Δαίδαλο συμμετείχε και σε κάποιες σχεδιάσεις της εποχής εκείνης στην Αίγυπτο.
'Aλλος μύθος αναφέρει ότι ο ανιψιός του Δαίδαλου ο Τάλως (ίδιο όνομα με το μυθικό ρομπότ Τάλως, σύμπτωση άραγε;) τον βοηθούσε στην δουλειά του και επίσης εφεύρε τον διαβήτη και το πριόνι! Ο Δαίδαλος όμως τον σκότωσε (είτε από λάθος είτε από ζήλια) και οι Αθηναίοι για να τον τιμωρήσουν τον έστειλαν εξορία στην Κρήτη.
Κανέλος Κανελόπουλος, σύνχρονος Ίκαρος με φτερά του Μ.Ι.Τ. |
Μια ομάδα φοιτητών του Μ.Ι.Τ. στις 23 Απριλίου του 1988 κατάφερε να καλύψει την απόσταση από την Κρήτη στην Σαντορίνη (118 χιλιόμετρα) με τρόπο αντίστοιχο του Δαίδαλου. Το ιπτάμενο όχημα που χρησιμοποίησαν, βάρους 33 μόλις κιλών, είχε μελετηθεί και κατασκευαστεί από ομάδα φοιτητών του Μ.Ι.Τ. σαν ιπτάμενο ποδήλατο. Στην πτήση του από την Κρήτη προς την Σαντορίνη κινήθηκε με την δύναμη του Έλληνα πρωταθλητή ποδηλασίας Κανέλλου Κανελλόπουλου. Η διαδρομή κράτησε τρεις ώρες και πενήντα τέσσερα λεπτά μέχρι που το ιπτάμενο ποδήλατο προσθαλασσώθηκε σχεδόν στην παραλία της Σαντορίνης. Η επιβεβαίωση της ικανότητας ιπτάμενης απόδρασης απ' την Κρήτη ήταν γεγονός!
Για περισσότερα: Μηχανική & Τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα - Χρήστος Λάζος
ξύλινο αεροπλανάκι από την αρχαία Αίγυπτο |
Ένα μικρό ξύλινο αντικείμενο που βρέθηκε στις ανασκαφές της πυραμίδας της Saqqara το 1898 εθεωρείτο μέχρι πρόσφατα απεικόνιση πουλιού, όμως ο αρχαιολόγος, Φυσικός και αερομοντελιστής Dr.Khalil Messiha που το επανανακάλυψε παρατημένο σε μουσείο το 1969 έχει άλλη άποψη. Το βρίσκει ύποπτα διαφορετικό από τα υπόλοιπα μοντέλα πουλιών καθώς δεν έχει πόδια και η ουρά του είναι κάθετη - δεν υπάρχουν στην Αίγυπτο πουλιά με κάθετη ουρά, λέει. Χιλιάδες αγάλματα πουλιών στην Αίγυπτο έχουν πόδια εκτός από αυτό. Μέρος της ουράς είναι σπασμένο και ο Dr. Khalil πιστεύει ότι εκεί βρισκόταν μηχανισμός σταθεροποίησης.
Ο Dr. Khalil έφτιαξε ένα πειραματικό μοντέλο από ξύλο αντιγράφοντας το αρχικό, και ανακατασκευάζοντας τον σταθεροποιητή στο πίσω μέρος της ουράς, και φυσικά το μοντέλο πέταξε όπως αναμενόταν. Οι Αιγύπτιοι, θεωρεί, ότι πάντα φτιάχνανε μοντέλα πραγμάτων που επρόκειτο να κατασκευάσουν σε μεγάλη κλίμακα.
Για περισσότερα: http://web.searchalot.com/home/pyramid/.
Ο γνωστός μας χαρταετός συναντάται στην Ευρώπη σχετικά πρόσφατα σαν παιχνίδι μετά τον 10o μ.Χ. αιώνα δια μέσω των Αράβων. Στην Κίνα η χρήση του όμως φτάνει ίσως και το 1000 π.Χ.! Σε κείμενο του 4ου αιώνα π.Χ. κάποιος Κουνγκσού Φαν αναφέρεται ότι κατασκεύασε «ξύλινο πουλί» που πέταγε τρεις μέρες συνεχώς.
Το ακόμα πιο εντυπωσιακό όμως της Κινέζικης ιστορίας είναι η χρήση χαρταετών που σήκωναν ανθρώπους για στρατιωτικούς κυρίως σκοπούς, τόσο για χρήση σαν εναέρια παρατηρητήρια όσο και σαν σύστημα μετάδοσης τηλεπικοινωνιακών σημάτων. Ο αυτοκράτορας Γουέν Χσούν Τι έκανε πειράματα πτήσεων με αετούς φτιαγμένους από μπαμπού και επιβάτες τους κρατούμενούς του. Οι τυχεροί κέρδιζαν την ελευθερία τους.
Ο Μάρκο Πόλο περιγράφει τους χαρταετούς και τις επικίνδυνες επανδρωμένες πτήσεις τους. Στην Ιαπωνία απαγορεύτηκαν οι χαρταετοί πάνω από κάποιο μέγεθος ώστε να αποφεύγονται τα επανδρωμένα μοντέλα και οι κίνδυνοι που συνεπαγόταν, μιας και λέγεται ότι η Ιαπωνία φοβόταν εναέρια εισβολή από την Κίνα! 'Αλλες δημοφιλείς χρήσεις των χαρταετών πέρα από την διασκέδαση ήταν το ψάρεμα και η ανύψωση βαρών ως και οικοδομικών υλικών!
Στις αρχές του 20ου αιώνα, κατά την εκβιομηχάνιση της Κίνας οι συντηρητικοί επιστήμονες ζητούσαν να επενδυθούν χρήματα όχι σε δρόμους και γέφυρες αλλά στην μελέτη και ανάπτυξη της τεχνολογίας κατασκευής ιπτάμενων οχημάτων που ανάφεραν τα αρχαία τους κείμενα. Αν και προτιμήθηκαν οι σίγουρες δοκιμασμένες λύσεις δεν ξέρουμε τι απέγιναν οι αρχαίες γνώσεις...
μπούμερανγκ |
ροές σε τομή πτέρυγας |
Εντυπωσιακό πανάρχαιο ιπτάμενο εργαλείο είναι και το μπούμερανγκ. Έχει βρεθεί σε αρκετά μέρη του κόσμου αλλά στην Αυστραλία οι aborigines το χρησιμοποιούσαν περισσότερο. Έχει την ιδιότητα αν πεταχτεί με κατάλληλο τρόπο να διαγράφει έναν αρκετά μεγάλο κύκλο πετώντας και να μπορεί να επιστρέφει σε αυτόν που το έριξε. Πέρα από το ενδιαφέρον παιχνίδι έβρισκε πρακτική χρησιμότητα σαν όπλο που αν δεν πετύχαινε τον στόχο του επέστρεφε για την επόμενη βολή. Η αρχική σχεδίασή του παραμένει άγνωστη. Ακόμα και αν το πρώτο μπούμερανγκ κατασκευάστηκε τυχαία, η αντιγραφή του και η τροποποίηση μεγεθών προϋποθέτει πολλές γνώσεις αεροδυναμικής. Η μία πλευρά του είναι πιο επίπεδη από την άλλη, θυμίζοντας σε τομή φτερό αεροπλάνου και δίνωντάς του φυσικά άνωση κατά την πτήση του.
Στην Αίγυπτο εκτός από τις πυραμίδες που θα δουν όλοι οι τουρίστες, μπορούμε να δούμε και αρχαίες απεικονίσεις από μερικά αρχαία Αιγυπτιακά Ιπτάμενα Μηχανήματα. Αυτά τα σκαλίσματα που βλέπετε βρίσκονται στο ταβάνι ενός ναού 3.000 χρόνων της Νέας Βασιλείας, μερικές εκατοντάδες μίλια νότια του Καΐρου και της Γκίζας, στην 'Αβυδο (Abydos).
Πιστεύουμε ότι οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους. Μπορούμε να δούμε κατά σειρά ένα ελικόπτερο, ένα υποβρύχιο (1940) - ή μήπως είναι UFO; ένα hovercraft κάτω δεξιά, και ένα αερόστατο σαν το zeppelin (η κι άλλο UFO;) από πάνω του.
Είτε κάποιος αρχαίος Αιγύπτιος γλύπτης ταξίδεψε στο χρόνο είτε οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γνώριζαν περισσότερα από όσα νομίζουμε. Είναι απ' ότι βλέπετε από τα ευρήματα που δεν μπορούν να αποδοθούν απλά σε συμπτώσεις ή παρανοήσεις των αρχαιολόγων... Είναι εκεί επιμένοντας να μας θυμίζουν ότι σαν ανθρωπότητα ξέρουμε ελάχιστα απ' την πραγματική ιστορία μας.
Ο Αρχύτας (440-360 π.Χ.) ήταν ένας μαθηματικός από τον Τάραντα μαθητής του Πυθαγόρα που ασχολήθηκε μεταξύ πολλών άλλων και με πτήσεις! Θεωρείται ο τελευταίος αλλά και ο σημαντικότερος των Πυθαγορείων. Έγινε επίσης γνωστός σαν πολιτικός αλλά και στρατιωτικός ηγέτης του Τάραντα. Επτά φορές που ήταν στρατηγός του Τάραντα δεν νικήθηκε ποτέ!
Φίλος του Πλάτωνα, διατηρούσε αλληλογραφία και ανταλλαγή συγγραμμάτων μαζί του. Έλυσε το πρόβλημα διπλασιασμού του κύβου. Μελέτησε την αρμονία των ήχων και διαπίστωσε ότι οι οξύτεροι ήχοι οφείλονται σε ταχύτερες κινήσεις των χορδών.
Βρήκε κάποιο τρόπο υπολογισμού της τετραγωνικής ρίζας, όπως αναφέρει ο Ήρων. Ο Διογένης ο Λαέρτιος αναφέρει ότι ο Αρχύτας πρώτος μελέτησε μηχανικά προβλήματα με βάση τα μαθηματικά και χρησιμοποίησε γεωμετρικά διαγράμματα για την λύση τους.
Γύρω στο 420 π.Χ. κατασκεύασε μία απ' τις πρώτες αυτοπροωθούμενες ιπτάμενες μηχανές. Ήταν ένα τεχνητό περιστέρι! Με κάποιο μηχανισμό κι ένα βάρος που κρεμόταν από τροχαλία το ομοίωμα περιστεριού κουνούσε τα φτερά του. Όταν πια βρισκόταν στον αέρα για την προώθησή του χρησιμοποιούσε ένα μπαλόνι που ξεφούσκωνε αργά αλλά με δύναμη από μία μικρή τρύπα. Πού βρήκε μπαλόνι εκείνη την εποχή; Μα χρησιμοποίησε την ουροδόχο κύστη ενός γουρουνιού! (Η κύστη του γουρουνιού χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα από κάποιους λαούς φουσκωμένη σαν μπαλόνι σαν παιδικό παιχνίδι ή για πανάλαφρο αλλά ανθεκτικό δοχείο υγρών). Έτσι το πανάλαφρο ομοίωμα περιστεριού που είχε κατασκευάσει μπορούσε να πετάει σχεδόν 200 μέτρα μέχρι να ξεφουσκώσει εντελώς το μπαλόνι!
Αναφορές στο περιστέρι αυτό κάνουν οι Λατίνοι ιστορικοί Φαβορίνους και Τζέλιους.
Κάποιο παράξενο κείμενο που λέγεται ότι είναι γραμμένο απ' τον Αρχύτα περιγράφει ένα ταξίδι γύρω από την γη μέσα σε μια αεροστεγώς κλεισμένη σφαίρα! Τι είδους ιπτάμενη σφαίρα που ταξίδευε γύρω απ' την γη ήταν αυτή, και γιατί άραγε αεροστεγώς κλειστή; Τι ήξερε ο Αρχύτας που δεν έφτασε σε μας; Κείμενα του Αρχύτα λέγεται ότι μελετούσε (αρκετά αργότερα βέβαια) και ο Γαλιλαίος.
μπάλα ποδοσφαίρου από γλυπτό των Ίνκας |
Μιας και αναφερθήκαμε σε μπαλόνια ας θυμηθούμε ότι μια δερμάτινη μπάλα ποδοσφαίρου, με σχεδόν ίδιες διαστάσεις με τις σημερινές μπάλες, βρέθηκε στην Σαμοθράκη. Είναι του τρίτου αιώνα π.Χ. και για το φούσκωμά της με αέρα χρησιμοποιούταν πάλι η ουροδόχος κύστη κάποιου μεγάλου ζώου. Παιχνίδια με τέτοια μπάλα περιγράφονται και από τον Όμηρο.
Το παιχνίδι με μπάλα ήταν κοινό στοιχείο πολλών πολιτισμών. Στην Νότιο Αμερική χρησιμοποιούσαν συνήθως μια μπάλα από λάστιχο διαμέτρου περίπου 20 εκ. και ο αγώνας δείχνει να ήταν αρκετά τελετουργικός. Η περιγραφή του θυμίζει κάτι ανάμεσα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Στην διπλανή εικόνα βλέπουμε έναν παίκτη των Μάγια.
Οι μπάλες στην Νότιο Αμερική κατασκευαζόταν είτε συμπαγείς είτε κούφιες όπως και σήμερα. Για να φτιάξουν μια κούφια μπάλα που ήταν ελαφριά και βολική στο παιχνίδι, έφτιαχναν αρχικά μπάλα από πηλό που την βούταγαν σε λατέξ που είχαν συλλέξει από τα κατάλληλα δένδρα. Με την χρήση κάποιων υγρών από άλλα φυτά το λατέξ σκλήραινε μόνιμα και γινόταν το γνωστό μας μέχρι σήμερα λάστιχο. Από μια μικρή τρύπα αφαιρούσαν λίγο λίγο τον πηλό από το εσωτερικό της μπάλας και πάλι με λατέξ ξανάκλειναν την τρύπα. Με αρκετές επιστρώσεις μπορούσαν να φτιάξουν όσο χονδρή μπάλα ήθελαν.
Ο Κλεοίτας όμως κατάφερε να κάνει έναν χάλκινο αετό να πετάει αλλά με αρκετά ιδιαίτερο τρόπο. Για την εκκίνηση των ιπποδρομιών, στους Ολυμπιακούς αγώνες, κατασκεύασε μία πολύπλοκη συσκευή που απ' την μία επέτρεπε την ταυτόχρονη εκκίνηση των ιππέων αλλά ταυτόχρονα εκτίνασσε στα ύψη έναν χάλκινο αετό με ανοιγμένα φτερά. Χρησιμοποιούταν προφανώς κάποιο περίπλοκο μοχλικό σύστημα ενεργοποιούμενο απ' τον αφέτη, γιατί ταυτόχρονα με την εκτίναξη του αετού στον αέρα ένα χάλκινο δελφίνι έπεφτε στο έδαφος.
Η εκκίνηση των αθλητών στους αγώνες δρόμου γινόταν με παρόμοιο αλλά απλούστερο σύστημα, την ύσπληγα. Ήτανε κατασκευασμένη από ξύλινο μηχανισμό με δύο τεντωμένα σκοινιά που έπεφταν εμπρός στους αθλητές σηματοδοτώντας την εκκίνηση.
Με την υποστήριξη του πανεπιστημίου Berkeley ανακατασκευάστηκε ύσπληξ και τοποθετήθηκε στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας όπου την 1η Ιουνίου του 1996 δοκιμάστηκε σε αγώνες με συμμετοχή αθλητών από 29 χώρες. Το αντίγραφο της ύσπληγος κατάφερε να δώσει χωρίς πρόβλημα και τις 56 φορές την εκκίνηση εκείνη την μέρα.
Απ' όσο ξέρω κάποιες περιγραφές ιπτάμενων μηχανών παρόμοιες με την περιγραφή του Ήρωνα και μάλιστα με αρκετές κατασκευαστικές λεπτομέρειες υπάρχουν στα Ινδικά έπη «Μαχαμπαράτα». Μάλιστα στο κομμάτι «Σαμαρανγκάνα Σουτραδάρα» υπάρχουν οδηγίες κατασκευής ενός «βιμάνα» (ιπτάμενου οχήματος).
Στα ινδικά κείμενα Βιμαάνικα Σάστρα αποκρυπτογραφείται σήμερα ο τρόπος προώθησης και πτήσης τους. Με παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ιόνιζαν τον αέρα μπροστά από το αεροσκάφος οπότε αυτό προχώραγε αυτόματα πρός το κενό!
Στην Οδύσσεια έχουμε εντυπωσιακή αναφορά στα χωρίς κυβερνήτες πλοία των Φαιάκων που γνώριζαν τα πάντα. Επίσης η Αργώ της Αργοναυτικής εκστρατείας λέγεται ότι είχε παρόμοιες ιδιότητες.
Υπάρχουν ιστορικές αναφορές ότι όταν ο Μεγάλος Αλέξανδρος πέρασε από την Ινδία, 2300 χρόνια πριν, ο στρατός του κατατρομοκρατήθηκε σε ένα σημείο από «ιπτάμενες ασπίδες που πέταγαν μανιασμένα». Αυτοί οι ιπτάμενοι δίσκοι πάντως δεν χρησιμοποίησαν πυρηνικά όπλα εναντίον του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος προχώρησε μετέπειτα στην «κατάκτηση» της Ινδίας.
«Το αεροπλάνο που καθόταν ο Σάλβα ήταν πολύ μυστήριο. Ήταν τόσο παράξενο που μερικές φορές πολλά αεροπλάνα φαίνονταν στον ουρανό και μερικές φορές κανένα. Μερικές φορές το αεροπλάνο ήταν ορατό και μερικές όχι και οι πολεμιστές της δυναστείας του Yadu μπερδεύονταν... 'Αλλοτε βλέπανε το σκάφος στη γη, άλλοτε να πετάει στον ουρανό, άλλοτε στην κορφή ενός λόφου και μερικές φορές να πλέει στο νερό.»
Bhaktivedanta, Swami Prabhupada, Krsna
Περισσότερα για την πυρηνική ενέργεια στην αρχαία Ινδία.
Για την προώθηση των Vimanas λέγεται ότι χρησιμοποιούταν υδράργυρος, (όπως και για τον Τάλω και τα ρομπότ του Δαίδαλου). Αυτό φαινόταν εντελώς αλλόκοτο και εξωπραγματικό μέχρι που ο Μ.Λ.Ζεραρντέν στο διεθνές συνέδριο διαστήματος που έγινε το 1959 στο Παρίσι πρότεινε κινητήρα ιόντων υδραργύρου για την προώθηση των διαστημικών πυραύλων, εν΄β είχα προηγηθεί σχετικά πειράματ από αρκετά νωρίτερα. Σήμερα κάποιοι κινητήρες ιόντων υδραργύρου χρησιμοποιούνται ήδη για τροχιακούς ελιγμούς δορυφόρων.
Προ ετών οι Κινέζοι ανακάλυψαν κάποια αρχαία σανσκριτικά κείμενα στην Lhasa και τα έστειλαν στο Πανεπιστήμιο του Chandrigarh για μετάφραση. Από τα κείμενα αυτά που περιγράφουν αρχαία αεροπλάνα, πήραν πολλές ιδέες που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν στην σχεδίαση νέων αεροσκαφών, την παραγωγή κινητήρων, γεννητριών κλπ.
Ο καθηγητής Sun Shili διευθύνει στο Πεκίνο ένα κρατικό ινστιτούτο υπεύθυνο για την μελέτη των UFO και της τεχνολογίας τους, πιστεύοντας ότι εκεί βρίσκεται η λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της Κίνας. Στο ινστιτούτο εργάζονται επιστήμονες, ακαδημαϊκοί μέχρι και μέλη του Κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος. Μέχρι τώρα έχει κατασκευαστεί κάποιο πρωτότυπο αεροσκάφος με ένα νέο τύπου κινητήρα.
για περισσότερα: Kathy Chen, Staff Reporter of THE WALL STREET JOURNAL, 7th November, 1997
Πολλοί απ' τους Θεούς των Ελλήνων πετάγανε επίσης εδώ κι εκεί με οχήματα ή χωρίς! Η Αθηνά και η Ήρα αναφέρονται στην Ιλιάδα να πετάνε με τα οχήματά τους. Τα οχήματα αυτά μάλιστα μπορεί να γινόταν κατά βούληση των Θεών ορατά ή αόρατα για τους κοινούς θνητούς. O Ερμής είναι ο διασημότερος ιπτάμενος Θεός μιας και εκτελούσε και χρέη Θεϊκού αγγελιοφόρου. Ο Απόλλωνας λέγεται ότι κάποιους χειμωνιάτικους μήνες άφηνε το μαντείο των Δελφών και ταξίδευε σε κάποια χώρα πολύ πιο βόρεια με το άρμα του που το έσερναν κύκνοι.
Ευθυγραμμισμένα με το μαντείο των Δελφών βρίσκονται τέσσερα αρχαία μνημεία της Δανίας.
Κατά την εποχή του Μαξιμιλιανού του Α' λέγεται ότι κάποιος Ρεζιονοντάνους είχε κατασκευάσει ιπτάμενο μηχανικό αετό σε φυσικό μέγεθος που μπορούσε να τον κατευθύνει όπου ήθελε. Το ίδιο μάλιστα λέγεται ότι είχε πετύχει και με μία μεταλλική μύγα!
'Αλλες πηγές αναφέρουν ακριβώς το ίδιο για τον Γερμανό αστρονόμο Γιόχαν Μίλερ (1436-1476)
Έχει κανείς περισσότερες πληροφορίες;
μεσαιωνικός αστροναύτης; |
Στην δυτική Ισπανία, στην πόλη Σαλαμάνκα υπάρχει ένας καθεδρικός ναός γοτθικού ρυθμού με αρκετά καλλιτεχνικά σκαλίσματα εντός κι εκτός. Στην είσοδο του ναού αυτού υπάρχει σκαλισμένη «η πύλη των ανθέων» μιας και πολλά σκαλισμένα άνθη και φυλλώματα αποτελούν μέρος της διακόσμησής της. Ανάμεσα στα πολύπλοκα σκαλίσματα ηλικίας 500 ετών, βρίσκεται σε μία λεπτομέρεια (που πέρασε για χρόνια απαρατήρητη ή ακατανόητη) σκαλισμένος ένας σύγχρονος αστροναύτης! Αναδείχθηκε πρόσφατα από έναν πιο παρατηρητικό τουρίστα που φωτογράφιζε λεπτομέρειες «της πύλης των ανθέων».
Ίσως να μην είναι πράγματι διαστημική στολή με κράνος, μπότες και κίνηση σχεδόν διαστημικής αιώρησης, αλλά πείτε μου εσείς τι άλλο μπορεί να είναι... Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε τίποτε παρόμοιο. Οι μεσαιωνικές στολές των συγχρόνων του καλλιτέχνη ιπποτών και πολεμιστών, προφανώς ουδεμία σχέση είχαν με την συγκεκριμένη απεικόνιση.
Ο Ιησουΐτης μοναχός Μπαρτολομέου Λοουρέντσο Γκουσμάο λέγεται ότι κατασκεύασε και πέταξε με αεροπλάνο το 1709. Όταν βρέθηκε στην Βολιβία είχε την ευκαιρία να μελετήσει κείμενα των Ίνκας. Το γεγονός αυτό συνδυασμένο με την παραδοσιακά πολύ καλή μόρφωση των Ιησουϊτών μοναχών, τον βοήθησε μετά από μελέτες, να προτείνει στον βασιλιά της Πορτογαλίας Ζοάο Ε' την πραγματοποίηση της κατασκευής. Ο βασιλιάς επιδότησε την κατασκευή και λίγους μήνες αργότερα μέσα στην αυλή της «κάζα ντα Ίντια» πραγματοποιήθηκε επιτυχημένη επίδειξη πτήσης! Για το επίτευγμά του έγινε ακαδημαϊκός και διορίσθηκε βασιλικός ελαιονόμος.
Αργότερα όμως η τότε παντοδύναμη Ιερά Εξέταση έκρινε επικίνδυνη την εφεύρεσή του και αυτό ήταν και το άδοξο τέλος της μιας και κανείς δεν την ξαναείδε.
Αρκετά παλιώτερα, το 1060 μ.Χ. ο μοναχός Ολίβιε στο Μάλσμπερι της Αγγλίας είχε ξεκινήσει τις πρώτες αποτυχημένες προσπάθειες για πτήση.
Σε αρχαίους τάφους στην Κολομβία που ήταν σφραγισμένοι απ' το 480 π.Χ. βρέθηκαν μινιατούρες σύγχρονων αεροσκαφών με φτερά σχήματος "Δ".
Οι μαρτυρίες για αιώρηση αντικειμένων και προσώπων, αντίθετα με γνωστούς νόμους της φυσικής και της βαρύτητας, είναι τόσες πολλές που θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ειδικές σελίδες σχετικά. Οι περισσότεροι λαοί περιλαμβάνουν στις παραδόσεις τους σχετικά φαινόμενα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι με χρήση αντιβαρύτητας μεταφέρθηκαν οι ογκόλιθοι πολλών μεγαλιθικών μνημείων. Η λειψανοθήκη του προφήτη Μωάμεθ λέγεται ότι αιωρούταν στο τζαμί της Μεδίνας για πάρα πολλά χρόνια.
Αρχαιοελληνικές μαρτυρίες αναφέρουν ότι ένα σιδερένιο άγαλμα αιωρούταν στον ναό της Αρτέμιδος.
Για πολλούς αιώνες το βαλσαμωμένο σώμα του Τσόνγκ Κάμπα, άγιου μεταρρυθμιστή του Θιβέτ, αιωρούταν διαρκώς μπροστά στα μάτια χιλιάδων προσκυνητών. Τελευταία σχετική αναφορά το 1845.
Πολλοί άγιοι του χριστιανισμού λέγεται ότι αιωρούταν σε κατάσταση έκστασης ή και κατά βούληση. Μερικοί απ' αυτούς, Θωμάς ο Ακινάτης, Τερέζα της 'Αβιλας, Ιωσήφ του Κοπερτίνο (αυτός μάλιστα έπαιρνε και επιβάτες!), Ελισάβετ της Βαυαρίας, Πέδρο ντε Αλκάνταρα και αρκετοί άλλοι.
Κάποιοι Ινδοί ασκητές το πετυχαίνουν και σήμερα.
Διάσημες ήταν και οι πτήσεις πνευματιστών μέντιουμ και ατόμων με «ψυχικές δυνάμεις» τις δεκαετίες του πνευματισμού στην Αμερική. Είναι δυνατόν να ήταν όλες αυτές οι περιπτώσεις μαζική ψευδαίσθηση;
Οι Ινδιάνοι της βόρειας Αμερικής έχουν στις παραδόσεις τους πτήσεις πάνω σε μεταλλικούς δίσκους που ενεργοποιούταν με τον ήχο που προκαλούταν από το χτύπημά τους.
Σε αρκετά σημεία παρατηρείται ότι η γήινη βαρύτητα αλλάζει και δείχνει να λειτουργεί παράξενα. Σε κάποιο σημείο της Πεντέλης αλλά και κοντά στην Πρώτη των Σερρών υπάρχουν ανηφόρες που λειτουργούν σαν κατηφόρες έλκοντας τα αντικείμενα προς την κορυφή τους! Οι «αρμόδιοι» επιστήμονες επιμένουν για οφθαλμαπάτη...
Στο ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι ο καθηγητής Πρυντόμ κατάφερε να ανυψώνει μπάλες από φελλό χρησιμοποιώντας υπερήχους.
Φήμες αναφέρουν ότι η General Electric απ' το 1948 έχει στην διάθεσή της τεχνολογία για να κάνει αντικείμενα να αιωρούνται αλλά για δικούς της λόγους δεν την κάνει διαθέσιμη για μαζική χρήση.
Ο ερευνητής Σ.Δημητρίου κατάφερε να κατασκευάσει ένα δίσκο που με κάποιο ηλεκτρονικό κύκλωμα καταφέρνει να μειώνει το βάρος του κατά 10%. Οι έρευνές του συνεχίζονται και ευχόμαστε σύντομα ακόμα εντυπωσιακότερα αποτελέσματα
για περισσότερα: περιοδικό Τρίτο Μάτι, Απρίλιος 2001
Το 1788 οι Αδελφοί Μονκολφιέ στην Γαλλία παρουσιάζουν το πρώτο αερόστατο θερμού αέρα.
Το 1903 οι αδελφοί Ράιτ στις ΗΠΑ παρουσιάζουν το αεροπλάνο.
Σήμερα κάποιοι σαν τον John Searl λένε ότι έχουν ήδη κατασκευάσει ιπτάμενο δίσκο!