Delegationen för resursarbeten vid Arbetsmarknadsdepartementet har börjat sända ut inbjudningar till konferenser runt om i landet, med rubriker som "Varför höja kvalitén i arbetet?"(Lillebeth har samlat ihop en lista med orter och datum för konferenserna:
Borås 12 januari, Höör 15 januari, Skansen,Sthlm 19 januari, Falun 22 januari, Växsjö 26 januari, Enköping 29 januari, Bräcke 2 februari, Lycksele 5 februari, Visby 9 februari, Boden 12 februari)
(Ett exempel på en konferensinbjudan-klicka här)

Lillebeths insändare om detta -klicka här

Det är alltid bäst att fingranska de nya åtgärder som dyker upp, men i det här fallet har det varit besvärligt. Resursarbete bygger nämligen på ett trepartssamarbete; fack - länsarbetsnämd/arbetsförmedling - offentliga arbetgivare (kommuner, landsting, statliga myndigheter, försäkringskassor samt svenska kyrkans pastorat och kyrkliga samfälligheter). Och redan i informationsbladet har de olika uppfattningar.

Först dock en faktaruta om "anställnings"-villkoren, så långt de går att läsa fram ur texten:

Resursarbete kan den få som har KAS eller a-kassa, och har varit inskriven vid arbetsförmedlingen i minst sex månader.
Resursarbete borde vara en väg in på arbetsmarknaden för den som står helt utanför, men det verkar vara reserverat för dem som redan uppfyllt anställningsvillkoret.

Resursarbetaren får lön enligt avtal motsvarande högst 90 procent av den dagpenninggrundande inkomsten.
Vem som tecknar avtal för resursarbetarna framgår inte, och det framgår inte heller om resursarbetare har rätt till facklig organisering.

Arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgift och semesterersättning.
Statsbidraget omfattar också lagstadgade sociala avgifter och allmän löneavgift.
Detta borde innebära att man får semester, att avtals-försäkringarna gäller och kanske är resursarbetet till och med pensionsgrundande, men det framgår inte.

De personer som deltar i resursarbete omfattas inte av lagen om anställningsskydd. Normalt omfattar resursarbetet 6 månader, men tiden kan utsträckas till nio.

Resursarbete ger möjlighet till ny ersättningsperiod eftersom det utgör sk jämställd tid i arbetslöshetsförsäkringen.
Det framgår inte om resursarbete kan ge återinträde för den som stämplat ut.

 

Så till parternas olika meningar:

Om arbetuppgifterna:

Kommunals Lasse Thörn säger att "En av poängerna med resursarbeten som ursprungligen är Kommunals idé är att de arbetslösa utför ordinarie arbetsuppgifter."
Anita Sandqvist, Jokkmokks kommun att "...ordinarie verksamhet inte kan byggas kring resursarbeten."
I delegationens egen text står det att "Arbetsuppgifterna ska vara sådana som vanligen förekommer på arbetsplatsen."

Resursarbetare verkar altså bli ersättningen för alla dem som avskedats från den offentliga sektorn, men med (i bästa fall) 10% lägre lön och mycket sämre anställningstrygghet. Dessutom ska de utföra samma arbetsuppgifter som fast anställda gör på helt andra villkor. Hur går det ihop med likalöneprincipen?!

Om vikariat:

Anita Sandqvist: "...Samtidigt har de en chans att ta erbjudna vikariat"
Bent Kindbom, Svenska kyrkans Församlings- och Pastoratsförbund: "Vid lämpliga vikariat finns personer som kan gå in i arbete..."
Delegationen: "En förutsättning är också att när vikariatsbehov uppstår ska resursarbetarna erbjudas dessa."

Utom att det är osäkert om en resursarbetare har användning för ett "vikariatsbehov" - de har snarare behov av ett vikariat - så kan man se att det blir kärva tider för dem som hittils dragit sig fram som vikarier. De kommer alla att ersättas av resursarbetare. En närmast hudraprocentig undanträngningseffekt kan man förmoda.

Om nyanställningar

Den misstanken kan utvidgas till att omfatta undanträngning av nyanställningar.
Agneta Westerdahl, Östergötlands läns landsting säger: "Resursarbete ger möjlighet för arbetslösa ungdomar med vårdutbildning ... viktigt med tanke på kommande ... nyrekrytering.

I rutan "Ersättningar & kostnader" står att "... i Skurup uppgick arbetsgivarens genomsnittliga kostnad till 2 200 kronor per person och månad."
Då förstår man hur många nya riktiga anställningar som kommer till - inga - när det finns tillgång till resursarbetare.

Om kvinnolönerna

Dessutom; eftersom den offenliga sektorn till stor del bemannas av kvinnor, så blir resursarbetslönen en ny kvinnolön.
Eller som Kommunals Lasse Törn säger det: "Styrkan med resursarbeten är också att de har en tydlig kvinnoprofil."

till sist några rader..

Om reglerna för resursarbete

Delegationen skriver i sin information att "Reglerna är enkla och grundas på erfarenheter från den s k Kalmarmodellen inom vården och omsorgen."
Däremot Säger Anita Sandqvist att "Reglerna är inte alltid så lätta att tolka men finns viljan från alla parter att åstadkomma resultat med denna satsning löser vi det."

Jag måste säga att jag tror mer på Anita Sandqvist. Särskillt som reglerna måste finnas att läsa innan man kan tolka dem. Och jag har inte hittat varken lagtext tillägg 7/1 klicka här, regelverk eller avtalstexten ännu...

Men information till arbetsgivare finns. Klicka här

Uppsala 6/1-97 Fred Torssander
ordf. i ArbetsKraften, de arbetslösas förening i Uppsala

En insändare i ämnet från Lillebeth, tidigare publicerad på DN:s insändarsida

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1