Hertog Jan Brouwerij te Arcen
Hertog Jan Fan Page

[ Hertog Jan Fan Page, Bier Assortiment, Historie van Hertog Jan ]

Het oude stadje Arcen ligt in een van de meest ongerepte gedeelten van het rustige en afwisselende Noordlimburgse landschap. In dit natuurschone landschap vormt de Arcense Bierbrouwerij een markant punt in de uiterwaarden van de rivier de Maas met de uitgestrekte bossen en heide, de snelstromende beekjes en de roerloze vennen.

Op 2 maart 1915 werd in Arcen de acte ter oprichting van een Stoombierbrouwerij de Vriendenkring ondertekend door vier kleine brouwers. Deze brouwers waren: Leopold Hoffmans (Brouwerij de Roobeek te Roobeek), Gerard van Soest uit Broekhuizen, Gerard van Dijk (Brouwerij de Oranjeboom te Broekhuizenvorst) en August Schraven (Brouwerij het Anker te Lottum). Zoals de naam van de brouwerij al aangeeft was dit een brouwerij met een stoommachine, een kostbaar bezit waar men destijds trots op was. Het bier werd afgevuld in houten vaten en in beugelflessen. Het ging goed met de Vriendenkring en het VK Bier werd op vele plaatsen in het land verkocht.

Tijdens de tweede wereldoorlog heeft de Vriendenkring veel te lijden gehad, want auto's en paarden werden in beslag genomen en het strategisch gelegen pand werd tegen het einde van de oorlog zwaar beschoten door de Engelsen. Na de oorlog is men direct weer met de wederopbouw begonnen, maar door de algemene malaise was de bierafzet ondermaats en kwam men in financiële problemen. Een oplossing was het verkopen van 201 aandelen aan Brouwerij de Drie Hoefijzers te Breda in 1949. In 1968 ging deze brouwerij weer op in Allied Breweries. In oktober 1980 werden de plannen bekend gemaakt, dat wegens verminderende resultaten de bottellijn in Helmond en de brouwerij in Arcen gesloten zouden worden. Toon van de Rook, op dat moment nog werkzaam in Helmond, en een paar consorten die al langer plannen hadden om bovengistende bieren te gaan brouwen, besloten de Arcense brouwerij zelf te gaan exploiteren. Van die drie is brouwmeester (en later directeur) Toon van de Reek als enige overgebleven. In het huurcontract werd vastgelegd dat er geen bier van lage gisting gemaakt mocht worden. Vandaar dat het Hertog Jan pils, Speciaal en Oud Bruin door een andere brouwerij (voorheen Dommelsch en nu Stella Artois) wordt geproduceerd.

In juni 1981 werd gestart met het brouwen van een tweetal bieren: het Oud Limburgs en het Magnus. Begin 1982 werden de volgende bieren gelanceerd: het Primator, Hertog Jan Tripel en de Magnus Grand Prestige. Deze bieren worden nog steeds gebrouwen, al heten enkele ervan nu anders: Magnus heet nu Hertog Jan Dubbel, en Magnus Grand Prestige heet nu Hertog Jan Grand Prestige. In hoog tempo kwamen er nieuwe hooggegiste specialiteiten van uitstekende kwaliteit op de markt. Arcener Bockbier, Arcener Meibock. Arcener Stout, Altforster Alt, Hertog Jan Speciaal van het vat, Arcener Tarwe, Winterbier (proefbrouwsels daarvan waren er ook al eens onder de naam Mirakel), het Stoombier, Janneke en Lieve (alleen bestemd voor de horeca). Het assortiment is nu veruit het grootste en meest gevarieerde van Nederland. Enkele andere bekende bieren van de Arcense Bierbrouwerij zijn het Oer Bock, Jan Primus van Arcen Stout bier, Het Elfde gebod, Witte Raaf (na sluiting van de destbetreffende brouwerij), het Arcener Pilsener (dat uitsluitend wordt gebrouwen voor Albert Hein) en de Laafse Lurk (voor het Land van Laaf in attractiepark de Efteling).

Op 29 oktober 1992 is de Arcense Bierbrouwerij B.V. ingelijfd door Oranjeboom (Verenigde Bierbrouwerijen Breda-Rotterdam / Allied Breweries Nederland). De geschiedenis herhaalt zich wat dat betreft, want onder de naam de Vriendenkring maakte de Arcense brouwerij al eerder deel uit van het concern. Op 6 februari 1995 werd de brouwerij onder de hoede van Interbrew genomen.



Hertog Jan Brouwerij-Café: De Proeferij

Op het terrein van de Arcense Bierbrouwerij werd in 1981 De Proeverij geopend als ontvangstgelegenheid voor bezoekers van de Brouwerij. Al snel bleek dat het proeflokaal vaker geopend moest worden omdat steeds meer mensen één of meerdere bieren van de Arcense Bierbrouwerij wilden proeven, De grote toeloop van bierliefhebbers was dan ook de reden voor Antoinette en Henk Clevis om De Proeverij als hun hoofdzaak te gaan beschouwen. Vele tienduizenden mensen hebben in de eerste negen jaar het café bezocht. Daarna werd het café te klein en de bierbrouwerij steeds groter, zodat zij de ruimte zelf hard nodig hadden. Een geluk bij een ongeluk was, dat aan de overkant, direct tegenover de brouwerij een villa was leeg komen te staan. Henk en Antoinette zagen daarin wel mogelijkheden om een nog mooier en groter café te realiseren, ware het niet, dat de gemeente er in eerste instantie niet veel in zag. Na twee jaar touwtrekken lukte het eindelijk om de benodigde vergunningen bij elkaar te sprokkelen. Na een half jaar werken en zweten kon eindelijk de openingshandeling worden verricht door A.B.T. (Alliantie van Biertapperijen) collega Lei Meissen van 't Pintje uit Mechelen.

Door de band die Arcen, de Arcense Bierbrouwerij en De Proeverij met zijn uitstraling voor het speciaalbier met de Alliantie van Biertapperijen hadden, is Brouwerij-Café De Proeverij in 1994 het Eerste Bijzondere A.B.T.-lid geworden. Daarmee hoefde het café niet meer te voldoen aan de eisen van de A.B.T. wat betreft het aantal te voeren bieren. Maar na 3 jaar is het assortiment uitgegroeid tot 8 bieren van het vat en 45 van de fles. Buiten een prachtige antieke Engelse buffetkast, is het café versierd met honderden oude geëmailleerde bier-reklameborden en aan het plafond hangen ruim 1600 bierpullen. Tegenwoordig is het café direct verbonden met de brouwerij via een lange pijpleiding waardoor de bieren van Hertog Jan direct beschikbaar zijn aan de tap. Voor mensen die Brouwerij-Café De Proeverij nog nooit hebben bezocht, kan ik verzekeren, dat het café behoort tot één van Limburgs gezelligste café's en dat het meer dan de moeite waard is.

Het woord Brouwerij-Café houdt tevens in, dat hier vanuit excursies gemaakt kunnen worden door de direct tegenover gelegen Arcense Bierbrouwerij. Een rondleiding door de bierbrouwerij wordt afgesloten met een bezoek aan De Proeverij, alwaar u een biertje wordt aangeboden, uiteraard uit het assortiment van de Arcense bierbrouwerij.


Praktische informatie:

De Brouwerij en Proeferij zijn eenvoudig te bereiken. Ten noorden van het plaatsje Arcen aan de N271 Venlo-Nijmegen richting veerpont Broekhuizen.

Rondleidingen door de Arcense bierbrouwerij alléén mogelijk na reservering.
Tarieven en tijden op aanvraag (077-4732459).

Hertog Jan café De Proeverij, Kruisweg 43, 5944 EM Arcen, Telefoon: 077-4739160
Hertog Jan Bierbrouwerij, Kruisweg 44, 5944 EN, Arcen, Telefoon: 077-4736060



1