|
Σ ε ι σ μ ο ί
|
|
Εφαρμόστηκαν όλες οι υπάρχουσες σε διεθνές επίπεδο μεθοδολογίες, αφού τροποποιήθηκαν σύμφωνα με τις σεισμοτεκτονικές ιδιαιτερότητες του Ελληνικού χώρου. Μελετήθηκε η σεισμική επικινδυνότητα ολόκληρου του Ελληνικού χώρου και επιμέρους περιοχών με χρήση διαφόρων μεθόδων και έγιναν λεπτομερείς συγκριτικές μελέτες για τα αποτελέσματα που προέκυψαν. Εκτιμήθηκε η επίδραση του μέγιστου αναμενόμενου μεγέθους σεισμών. Χρησιμοποιήθηκαν οι έννοιες της σεισμικής ροπής και των διαστάσεων του ρήγματος στον υπολογισμό της σεισμικής επικινδυνότητας.
Στον τομέα της Τεχνικής Σεισμολογίας έγιναν ουσιαστικές προσπάθειες για τη βελτίωση των μεθόδων ανάλυσης και επεξεργασίας των εγγραφών των ισχυρών σεισμικών δονήσεων. Εγινε ψηφιοποίηση και ανάλυση όλων των επιταχυνσιογραφημάτων που έχουν καταγραφεί από το δίκτυο του Γ.Ι. και οργανώθηκε βάση δεδομένων. Η φασματική ανάλυση των σεισμών αυτών και ιδιαίτερα των μικρών σεισμών βοήθησε σημαντικά στην ανάπτυξη μοντέλων ερμηνείας της εμφάνισης των υψηλών συχνοτήτων στις ισχυρές σεισμικές εδαφικές κινήσεις.
Σημαντική επίσης προσπάθεια έγινε στον καθορισμό των αναμενόμενων ισχυρών δονήσεων σε μια συγκεκριμένη περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις δυναμικές παραμέτρους της διάρρηξης στον τρόπο απόσβεσης της σεισμικής ενέργειας, καθώς επίσης και τις τοπικές γεωλογικές συνθήκες
Με σκοπό τη μελέτη της δομής του φλοιού και του μανδύα εφαρμόστηκαν, τόσο οι συμβατικές τεχνικές, όσο και οι σύγχρονες τεχνικές, όπως της Σεισμικής Τομογραφίας. Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος αντιστροφής των χρόνων διαδρομής για την κατασκευή τρισδιάστατου μοντέλου ταχυτήτων του Ελλαδικού χώρου.
Επίσης έγινε χρήση των επιφανειακών κυμάτων των σεισμών του Ελληνικού χώρου και με τη μέθοδο της αντιστροφής προσδιορίστηκαν μοντέλα του φλοιού στον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου.
Τέλος, μοντέλα δομής του φλοιού της Γης και του μανδύα για τις περιοχές της Ελλάδας και της Ιταλίας προσδιορίστηκαν με τη μέθοδο της αντιστροφής των μακροσεισμικών εντάσεων.
|