Sık kullanılanlara ekle
  
   HABERLER
   POLİTİKA KAZANI
   RESMİ TELEFONLAR
  BİRAZ GÜLELİM
  İLETİŞİM
   
   
   
      LİNKLER
     Bergama
 
  
 

 

 

İZMİR BERGAMA SERA ORGANİZE BÖLGESİ...


İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kesme çiçekçilik ve seracılık sektörünün, üretim, ihracat, katma değer ve döviz açısından önemli bir sektör olduğunu bildirdi.


Demirtaş, Bergama Ticaret Odası Başkanı Ali İhsan Suter, İZTO Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Osman Öğmen, Hollandalı Tac Company Firması temsilcisi ve proje asistanı Ali Murat Aksu ve Wellantcollege International'den proje sorumlusu Loek Koop'un da katılımıyla, İzmir Bergama Sera Organize Bölgesi Fizibilite Tanıtım Toplantısı düzenledi.
Yurt içi ve özellikle yurt dışında büyük pazar olanakları bulunan çiçekçilik ve seracılık sektörünün en büyük kaybının organizasyon eksikliği olduğunu belirten Demirtaş, potansiyel olmasına karşın, üreticilerin uluslararası kalitede, sürekli, garantili, yüksek katma değer yaratacak ürünler üretemediğini ve satamadığını kaydetti.
Demirtaş, ''Kesme çiçekçilik ve seracılık sektörü, üretim, ihracat, katma değer ve döviz açısından önemli bir sektördür'' dedi.
Oda olarak bu potansiyeli değerlendirmek için İzmir Bergama Sera Organize Sanayi Bölgesi Projesi'ni geliştirdiklerini anlatan Demirtaş, şu bilgiyi verdi:
''Projemiz için 2004 yılında bir fizibilite etüdü yapmıştık. Ancak bu etüt daha çok sera konstrüksüyonuyla ilgiliydi. Projenin ürün geliştirme ve pazarlamayla ilgili kısmı eksik kalmıştı. Bu kapsamda sektörün lideri ve merkezi olan Hollanda ile temasa geçerek uluslararası bir kuruluşu fizibilite etüdü yaptırmayı düşündük. Karşılıklı görüşmeler neticesinde, Hollandalı Tac Company ve Wellentcollege International firmaları işbirliğinde fizibilite raporunun hazırlanmasına karar verdik.''
Demirtaş, Hollandalı ekibin 10 Kasım 2005 tarihinde fizibilite raporunu odaya teslim ettiğini söyledi.
Özellikle Ege Bölgesi'nde, İzmir'de 300 güne yakın güneş olduğunu, jeotermal bulunduğunu, kesme çiçekçilik ve seracılık sektöründe bu gibi avantajların kullanılmasının önemli olduğunu ifade eden Demirtaş, Türkiye'de Çiçek Organize Sanayi Bölgeleri kurulması fikrinin 5 yıl önce kendileri tarafından gündeme getirildiğini hatırlattı.
-''SERACILIK KARLI İŞ''-
Demirtaş, fizibilitenin ilk sonuçlarından elde edilen bilgiler ışığında seracılığın karlı bir iş olduğunun ortaya çıktığını dile getirerek, şöyle dedi:
''Proje hayata geçirilebilir türden. Pazarı Avrupa'daki mağaza zincirleri, İspanya gibi rakipler olmasına rağmen dış pazarda biz şanslıyız. Yerimiz var, fizibilite hazır, kar ve pazar da bulunuyor. (Un var, irmik var, şeker var, neden helva yapmıyoruz?) diye düşünülebilir. Helva yapmak için girişimcilere ihtiyaç var. Dış finansman da bulunabilir. Ancak, böyle bir tesis için en az 5 ya da 10 hektarlık alan gerekiyor.''
Bergama Ticaret Odası Başkanı Ali İhsan Suter, bölgede Türkiye'nin en modern seralarının bulunduğunu, yatırımcılara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi.
Wellantcollege International proje sorumlusu Loek Koop, Bergama'da kurulacak seralarda dört ürün seçeneği bulunduğunu, bunların California veya Çan biberi, salkım domates, kiraz domates ve gül olduğunu söyledi.
Bahçecilik ve seracılık ürünlerinin Avrupa pazarıyla yurt içindeki pazarlarda satılma şansının yüksek olduğunu ifade eden Koop, Avrupa'daki market zincirlerinde sebzelerin yüzde 80'i, çiçeklerin ise yüzde 35'inin satıldığını, Türkiye'nin yüksek teknolojili seralara ihtiyacı olduğunu öne sürdü.
Koop, içinde soğutma, ısıtma, havalandırma, damla sulama, bilgisayar altyapısı, depolama, yönetim, gübreleme ve kontrol ünitelerinin bulunacağı, cam kaplama seranın metrekare maliyetinin ortalama 52 avro olabileceğini ifade etti.

ismetbaytak@hotmail.com

ismetbaytak@kuzeyege.net

bergamaturkey@yahoo.com

kuzeyege@yaoo.com


1