Sık kullanılanlara ekle
  
   HABERLER
   POLİTİKA KAZANI
   RESMİ TELEFONLAR
  BİRAZ GÜLELİM
  İLETİŞİM
   
   
   
      LİNKLER
     Bergama
 
  
 

 

 

Hakkı Ülkü'den Soru Önergesi


Hakkı Ülkü, TBMM Başkanlığı'na Adalet Bakanı Sayın Cemil Çiçek tarafından cevaplanmasını istemiyle bir soru önergesi verdi.


Hakkı Ülkü soru önergesinde "Aliağa İş Mahkemesinin 50 km. uzaktaki Karşıyaka'ya taşınmasının yasal dayanağı var mıdır? Bakanlığınızın ya da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun bu karardan geri dönülmesi yönünde bir çalışması var mıdır? Yoksa, bu konuda bir çalışmada bulunacak mısınız" dedi.
Bir buçuk yıl öce kurulan Aliağa İş Mahkemesi'nin faaliyetleri Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından 18.04.2005 tarihinden itibaren dondurulmuş, Karşıyaka Adliyesinde 2. İş Mahkemesi kurulmuş ve bu tarihten itibaren Mahkemedeki toplam 1325 destek dosya Karşıyaka'ya gönderildiğini belirten CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in yanıtlaması amacıyla TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde şu görüşlere yer verdi. "1350 dosya; davacısı, davalısı, işçisi-işvereni, tanıkları, avukatları ile yaklaşık 3000 kişiyi ilgilendirmektedir" dedi.
İlçenin yapısı gereği, Aliağa'da her geçen gün iş mahkemesi ile ilgili davaların aratacağını belirten Milletvekili Ülkü "Ayrıca Aliağa İş Mahkemesi'nin hakimi ve katibi geçici görevle Karşıyaka 2. İş mahkemesine gönderilmiştir. Bundan sonra İş Hukuku ile ilgili bütün davalar Karşıyaka'da görülecek. İşçilerin ve sanayi tesislerinin yoğun olarak bulunduğu, halihazırda 20 binin üzerinde işçinin çalıştığı ve ilerde Organize Sanayi Bölgesinin de faaliyete geçmesiyle 40-50 bin civarında işçinin çalışacağı Aliağa gibi bir ilçede iş mahkemesinin bulunmaması hak arama hürriyetinin kısıtlanması anlamına gelmektedir" dedi. Ülkü, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in yanıtlamasını isteyerek şu soruları yöneltti:
1-Aliağa İş Mahkemesi'nin faaliyetlerinin, dondurulmasının ve tüm faaliyetlerinin Karşıyaka 2. İş Mahkemesine gönderilmesinin yasal gerekçeleri nelerdir?
2-Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun bu karara gerekçe olarak, Büyükşehir Belediye Kanunu gereğince Aliağa'nın Büyükşehir sınırlarına dahil edilmesi gösterilmektedir. 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu'nda yargı ile ilgili bir hüküm ya da düzenleme bulunmakta mıdır?
3- Söz konusu karar 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu'na göre alındıysa Aliağa'daki diğer ihtisas mahkemelerinin de Aliağa'dan İzmir'e taşınması gerekmez mi?
4-Aliağa Adliyesi mevcut kapasitesinin iki katını dahi kaldırabilecek olanağa sahipken, Karşıyaka Adliyesi'nin fiziki koşullarındaki yetersizlik ve iş yükünün fazlalığı dikkate alınmış mıdır?
5-Aliağa İş Mahkemesi'nde bir sonraki duruşmaya 1 ay sonra gün verilirken, Karşıyaka İş Mahkemeleri'nde 3-4 ay sonraya gün verilebilmektedir. Karar alınırken bu durum dikkate alınmış mıdır?
6-Aliağa İş Mahkemesi'nin 50 km. uzakta olan Karşıyaka'ya taşınması -çoğunluğunu emekleriyle geçinen işçilerin oluşturduğu- davacıların yapmak zorunda kalacakları mahkeme masraflarını üç katına çıkaracaktır. Bu durum göz önüne alınmış mıdır?
7-Hukuk sistemimizde davaların en az masrafla en kısa sürede sonuçlandırılması esas iken Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun aldığı bu karar zaman, maliyet, emek ve kamu yararı açısından büyük bir çelişki doğurmamakta mıdır?
8-Bakanlığınızın ya da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun bu karardan geri dönülmesi yönünde bir çalışması var mıdır? Yoksa, bu konuda bir çalışmada bulunacak mısınız?

ismetbaytak@hotmail.com

ismetbaytak@kuzeyege.net

bergamaturkey@yahoo.com

kuzeyege@yaoo.com


1