Sık kullanılanlara ekle
  
   HABERLER
   POLİTİKA KAZANI
   RESMİ TELEFONLAR
  BİRAZ GÜLELİM
  İLETİŞİM
   
   
   
      LİNKLER
     Bergama
 
  
 

 

 

ALLIANOI’YE ULUSLARARASI KORUMA


Allianoi Girişim Sözcüsü, Ören yerinin sular altında kalmasını önlemek için geniş tabanlı bir platform oluşturacak Bergama Allianoi'nin kısa süre içinde sular altında kalma riski olduğundan "Tehlike altındaki dünya kültür mirası" olarak değerlendirilmesi için girişimler planlandı.


Allianoi'nin 1972 Paris Dünya Kültürel ve Doğal Mirası'nın Korunması'na Dair Sözleşmenin 11. maddesi uyarınca Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması amaçlanıyor. Emine Kantarcı Bergama-İvrindi karayolunun 18. km'sinde Bergama'nın kuzeydoğusunda Yortanlı Barajı gölet alanının tam ortasında bulunan Allianoi antik kenti için uluslararası girişimler planlandı. Paşa Ilıcası Mevkii'nde bulunan antik yerleşim biriminde 1998 yılından itibaren kurtarma kazıları Bergama Müze Müdürlüğü ve Trakya Üniversitesi tarafından devam ettiriliyor.


Gelecek kuşaklar için
İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından 2001 yılında 1. Derece Arkeolojik SİT olarak belirlendi. Zamanında gelmeyen ödenekler ve bürokratik sınırlamalara rağmen özverili kazılar sonucunda tam anlamıyla ziyaret edilebilecek bir ören yerine dönüştü. Allianoi'de gezi yolları, seyir platformları, bilgi panoları ve ziyaretçilere yanıt verebilecek kapasitede otopark alanı düzenlendi.
Halen baraj gövdesi inşaatı ve çevre ile bağlantıyı sağlayacak yol yapım çalışmalarının sürdüğünü belirten avukat Ali Arif Cangı, Allianoi Girişim Grubu oluşturduklarını söyledi. Proje aynen uygulandığı taktirde geri dönüşü mümkün olmayan gelişmeler yaşanacağını belirten Allianoi Girişim Grubu Sözcüsü Ali Arif Cangı, "Yortanlı Barajı'na ilk ilan edildiği gibi su toplanmaya başlandığı 20 Şubat 2005'te Allianoi tamamen su altında kalacak. Ören yerinin sular altında kalmasına çok az bir zaman var. Bunu önleyebilmek, insanlığın ortak mirasının, gelecek kuşaklara kalmasını sağlayabilmek için geniş tabanlı bir platform düzeyinde çalışacağız. İzmir Barosu Avukatları, Mimar ve Mühendis Odası temsilcileri, arkeologlar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri bir araya geldi. Hukuk görüşü, DSİ raporları, Harita ve Kadastro Mühendisleri, Jeoloji Mühendisleri ve Jeofizik mühendisleri odaları ve diğer sivil toplum örgütlerinin de görüşleri alınarak çok yönlü çalışma yürütülecek" diye konuştu.
Dünya mirası şemsiyesi
Allianoi'nin bin 800 yıllık yerleşim birimi özelliği ile Anadolu Mozaiği'nin en güzel parçalarından birisi olduğunu vurgulayan Cangı, "Şifalı suları olan, dünyada ikinci büyüklükteki dört antik sağlık yurdundan biri. Halen sıcaklığı 45-47 derece olan, bölgede antik çağ termalinden yararlanılan, etrafında antik bir sayfiye yerinin olduğu, kuzeyinde ise sağlık, kültür ve konferans turizmine hizmet edecek büyük bir turistik tesis bulunuyor. Ege'nin Zeugması'nın yitip giden diğer tarihî ve kültürel değerlerden biri olmaması için bu çalışmaya katkıda bulunacak Allianoi Dostları'nın zincirini daha da büyütmek istiyoruz. Ankara, İstanbul, İzmir olmak üzere birçok ilde akademisyen, sivil toplum örgütü temsilcisi üyelerimiz var" diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuk imkanlarının çare için sonuna kadar zorlanacağını hatırlatan Cangı, "ODTÜ Modern Diller Bölümü Öğretim üyesi Üstün Bilgen Reinar'tın çevirileriyle UNESCO ile Avrupa Birliği'nin Kültürel ve Tarihi Mirasın Korunması ile ilgili kurumlarına ve büyükelçiliklere gönderilmeye başlandı. Dünya Kültürel Miras Merkezi ile Uluslararası Kültürel Varlıkların Korunması ve Restore Edilmesi Çalışmaları Merkezi'ne seçildi" dedi.
Allianoi'nin dünya mirası olarak uluslararası bir koruma şemsiyesinden yararlanmasını amaçlayan Allianoi Dostları, 1972 Paris Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunmasına Dair Sözleşmenin 11. maddesi uyarınca, Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmasını arzu ediyorlar. Bu amaçla kısa sürede sular altında kalma riski olduğundan, "Tehlike Altındaki Dünya Kültür Mirası" olarak değerlendirilmesi için girişimlerde bulunulmaya başlandı.
 

ismetbaytak@hotmail.com

ismetbaytak@kuzeyege.net

bergamaturkey@yahoo.com

kuzeyege@yaoo.com


1