Sık kullanılanlara ekle
  
   HABERLER
   POLİTİKA KAZANI
   RESMİ TELEFONLAR
  BİRAZ GÜLELİM
  İLETİŞİM
   
   
   
      LİNKLER
     Bergama
 
  
 

 

 

JEOTERMAL İLE ISINMA
BİR BAŞKA KIŞA KALIYOR


Bergama Belediyesinin jeotermal enerji ile ısıtma projesi, ekonomik yetersizlikler yüzünden bu kışa yetişmesi mümkün görünmüyor.


Bergama Belediyesinin Doğan Jeotermal Şirketi ile yaptığı anlaşma gereği, 'örnek ısıtma' yapılana kadar şirket hiçbir hak ediş hazırlamayacaktı. Fakat en son elektrik sorunun da çözülmesi üzerine, örnek ısıtmanın yapılacağı Yuvam Yapı Kooperatifinin bu kış ısıtılmasında hiçbir engel kalmamış oldu.
Fakat yapılan anlaşma gereğince örnek ısıtma yapılınca müteahhit firma, hazırladığı hak edişi hemen belediyenin ödemesini isteyecek. Bu rakamın da yaklaşık 1 tirilyon lira olduğu dile getiriliyor. Bergama Belediyesi şimdilik bu yükün altına girmemek için örnek ısıtmayı Bayatlı Yapı Kooperatifine de yaymak istiyor.
Fakat Bayatlı Yapı Kooperatifinin büyük kesiminin henüz boş olması ve yerleşkenin dağınık olması ayrıca burasının da 1 tirliyon lirayı karşılamaktan uzak olması yüzünden bir çözüm üretmesi oldukça güç.
Bir başka gerçek de, Belediyenin elinde kullanabilir sadece bir tek kuyu var. 300 metrede bulunan 65 derecelik bir kuyu. Bu kuyu sadece 400 konuta yanıt verebilecek durumda. Bu yüzden belediyenin acilen, daha yüksek sıcaklıkta olacak en az 5-6 kuyu daha açıp sıcak su bulması gerekiyor.
Bergama Belediye Başkanı Raşt ürper'in jeotermal ile ilgili görüşü ise şöyle:
"Biz bir müşavir firmayla anlaştık. Geçmişten gelen bazı müteahhitle ilgili sorunlar vardı. Onları çözdük. Şimdi çalışmalar başladı. Bayatlı Yapı Kooperatifini bu kışın büyük ihtimalle ısıtacağız. Müteahhit önce 'Yuvam Kooperatifini ısıtalım' diyor. O da bize ekonomik açıdan ağır geliyor. Onun için hedef Bayatlı çünkü orada 680 konut var. Bir yatırım maliyeti var. Müteahhit belli yatırım yaptıktan sonra ödeme isteyecek. Biz belediye olarak, Belediye şirketi BETA olarak da müteahhit' e bir kuruş para ödememişiz.
Önce Bayatlı altyapısıyla ilgili geçişleri yapacağız. O konuyla ilgili çalışmalar başlattık. Bunun yanında bizim ilave kuyular açmamız gerekiyor. Bir kuyumuz var, onunla da olacak gibi değil.
Bölgede rezervuar tespiti yapıldı. Bundan sonra açılacak olan kuyular randımanlı kuyular olmalı. Açılmış ama 300 metrede 65 C derece akıyor su. Asında o bölgede açılan kuyudaki su 80- 90 hatta 120 C dereceye kadar çıkmalı. Her kuyu bir maliyet, her işi akıllıca yapmamız lazım. Bu konuda çalışmalar yapıyoruz. İkinci, üçüncü hatta beşinci kuyuları açmaya hazırlanıyoruz.
Bir de vatandaşın güveni kalmamış. Bunun için bizim hedefimizde Bayatlıya sıcak suyu getirmek ve bina içinde de suyun dağılımını sağlayacak bir tesisat kurulması lazım. Bayatlı'da oturan vatandaşların bazıları, 3. kattaki istiyor, 1. kattaki istemiyor. Bununla ilgili olarak da hesabı- kitabı yapalım dedik, Koop. Başkanına.
Biz çalışmaları başlattık. O bölge Jeotermal enerjiyle ısınmaya başlayacak ama bu yeterli değil. Finlandiyalı bir grup var onlar bize arıtmayı yapalım, sera yapalım dediler. Biz dedik sera için para istemiyoruz, sera yapacak, işletecek adamlar istiyoruz.


PAZAR YERİ
Bu konuda biz biraz arada kaldık. Vatandaş bir yandan, esnaf bir yandan, pazarcılar bir yandan bastırıyor,.
Pazarcılar Odası, "Pazaryerini Hasan Ergül Sağlık Ocağı harman yerine bölgesine taşıyalım." Diyorlar.
Şimdi pazaryerinden vatandaş şikayetçi, evler şikayetçi, esnaf şikayetçi...
Bir çok kararı mesleki odalarla birlikte alıyoruz. Bu kararlar hem halkın hem de esnaflarımızın lehine. Biz birlikte karar alıyoruz herkes de o karara uyacak."dedi.
Ersezgin'in tamamladığı Pazaryeri ile ilgili olarak, Bergamalılara göre orası çok uzak. Hem pazarcılar hem vatandaşlar için. Ulaşım konusunda ayrıca apayrı bir yer olacak orası bu konuda görüşünüz nedir? Sorusuna Başkan Ürper:
"Mahallelerden pazaryerine ulaşım sağlanacak. İlerde pazaryeri başka yere taşınır, orası da kapalı çarşı olabilir, başka şekilde değerlendirilir.
AB diyoruz; açıkta gıda satışı yasaklandı, orda her türlü imkan olacak, otoparkı, tuvaletleri,vs.
Şimdi pazarın nerede başlayıp nerede bittiği belli değil, ama oraya taşınınca her şey yerli yerinde olacak.
Atatürk Mahallesi pazara yakın, Fevzi paşa mahallesi pazara yakın olacak. Oradaki insanlar buraya geleceğine oraya gidecekler.
En çok ta Pazartesi günü esnaflar dükkan açamamaktan şikayetçi oluyor. Bu konuya da çözüm getireceğiz." Dedi.


İMAR DURUMU (KAT SAYISI)
Bu konuyla ilgili çalışmalarımız devam etmekte. Devlet Bakanıyla görüşmelerimiz oldu Ankara ile görüşmelerimiz devam ediyor.
Bayındırlık Bakanlığının bir genelgesi var. Genelgede diyor ki;
Jeolojik etüt çalışmalarına kat artırımı konusunda görüş ve kat beyan edilemez, diyor. Ona ancak şehir planlamacıları ve şehir meclisleri karar verir.
Bakan bunu temmuz ayında genelge olarak yayınlamış.
Afet işleri genel müdürlüğü daha önceki yayımlanan genelgelerle raporlarla iş yapmak istiyor. Bu durumda Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve Bakanlık çatışma yaşıyor, karşı karşıya geliyor.. Afet İşleri Genel Müdürlüğü kat sayısını artıran yeni imar planını kabul etmeyeceğini söylüyor. Fakat bizim çalışmalarımız sürüyor. Kat sayısını arttıracağız.
 

ismetbaytak@hotmail.com

ismetbaytak@kuzeyege.net

bergamaturkey@yahoo.com

kuzeyege@yaoo.com


1