ENERGIFAKTA




MINA ENERGIMÅTT
Energi mäts i sverige, (och i stora delar av världen), i enheten Joule (J). Men Joule = Ws (Wattsekund), dvs. Effekten av en Watt när den får verka under en sekund.
Det är vanligare att man använder enheten kWh (kiloWatthour) eller kiloWattimme, dvs. när effekten 1000 Watt får verka under en timme, vilket = 3,6 MegaJoule = 3600000 J.
Det är den energin vi betalar ca 50-80 öre för. Det finns tabeller för att omvandla ved- och oljeenrgi till kWh, där bl.a 1000 liter = 1m3 olja motsvarar 10.000 kWh.

FAKTA OM SOLEN  OCH DESS ENERGIFLÖDE

Både vattenkraft, kol, olja och ved är ju lagrad solenergi. I grund och botten är det ju solen som är orsak till all energi vi har här på jorden. Faktiskt är själva jorden gjord av rester vid solens bildande för ca 5 miljarder år sedan.

När vi tittar på solen ser vi en skiva som täcker en halv grad på himlen. Solen och Månen ser lika stora ut, men solen är 400 ggr större än Månen men också 400 ggr längre bort.
Den är så stor, att om den skulle placeras där Månen är, skulle vi på jorden befinna oss halvvägs inne i solen.
Solen omvandlar 654 milj ton väte till 650 milj ton helium varje sekund. Det blir 4 milj ton över, dessa utgör den energi solen sänder ut.
Varje gram av dessa 4 milj ton motsvarar ca 20 m3 olja, eller 180000 kWh.
Man kan tänka sig en rätt skaplig total energiutstrålning från solen va?
Solen befinner sig 150 miljoner km från jorden, och sprider sin energi i alla riktningar, men det blir ändå effekten 1354 W/m2 kvar när strålningen kommer hit. Efter att ha passerat atmosfären har den minskat till ca 1000 W/m2.
Jordens diameter är 12.756 km, och dess bestrålade yta är grovt räknat 128 x 10 upphöjt till 12 m2. Jorden bestrålas alltså med 128 x 10E12 x 1,354 = 173,312 x 10E12 W. Eller med andra ord mer än 173.000 Terawatt, eller 173.000.000.000.000.000 Watt.
Trots att jorden är en liten prick långt borta från solen, träffas den av denna enorma strålningseffekt. Vid passage av atmosfären försvinner ca 45.000 TW, och pga molnbildning försvinner ytterligare ca 30.000 TW. Det som träffar jordytan blir ungefär 100.000 TW.
Världens samlade energianvändning (olja, ved, kol, gas, El mm) motsvarar ca 13 TW.

Som ni förstår är strålningen inte jämnt fördelad över jordytan, utan den största delen tas emot vid ekvatorn.
Det strålar ut en del också, så mycket att det råder balans i de temperaturer vi ser omkring oss, och det räcker ju inte för att leva gott på vintern här i Sverige. Detta trots att ett svenskt småhus tar emot ca 200.000 kWh energi från solen varje år, vilket är nästan 10 ggr så mycket som huset förbrukar i form av köpt energi.
Problemet är bara att vi får det mesta av energin när vi inte behöver den, dvs på sommaren.

LAGRAD ENERGI (EJ FÖRNYELSEBAR)
Kolväten som finns lagrade i jorden, kol, olja, gas kallas fossila bränslen. Detta är ju egentligen lagrad solenergi. Även torv borde räknas dit, eftersom det inte är förnyelsebart inom vår livstid. Det finns en hel del olje, och kolreserver kvar i jorden, men platserna blir mer och mer svårtillgängliga, och därmed blir oljan och kolet dyrare efterhand.

ATOM ENERGI (EJ FÖRNYELSEBAR)
Instabila grundämnen såsom uran, plutonium, mm kallas kärnbränslen, och används i kärnkraftverk (fissionsverk). Dessa utnyttjar den energi som blir över när man delar en atom, (uran, plutonium mm), i nya, mindre atomer. Vetenskapen utvecklar den omvända processen, att slå ihop två väteatomer (fusion), samma process som pågår i solens kärna.
Vi vet bara inte när vätekraften blir kommersiellt användbar.


GEOTERMISK ENERGI (EJ FÖRNYELSEBAR)
Jordens innandöme innehåller värmeenergi(geotermisk energi), men kan bara utnyttjas i områden nära vulkanisk aktivitet, som på Island.
I forna Sovjet (på Kolahalvön) försökte man borra sig ner till denna energi, men fick ge upp vid ett djup på 11.000 m. Ingen annan har borrat så djupt. Men det räckte ändå inte. Vid ytan är jordens temperatur ungefär nollgradigt, och i medeltal stiger temperaturen tre grader per 100 meter, så vid 11.000 m bör temperaturen vara ca 330 grader.

SOLENERGI (FÖRNYELSEBAR ENERGI)
Solen levererar all energi vi behöver om vi vill utnyttja den.
Jämför solinstrålningen 100.000 TW, och den samlade världsanvändningen 13 TW.
Med förnyelsebar menar vi alla de energiformer vi kan utnyttja, och som ersättes inom vår livstid. Växtoljor, alkoholer, halm, Ved, (allt vi kan bränna med återväxt) vind, vatten, solstrålning mm.
Problemet med förnyelsebar energi är att den antingen är arbetskrävande, eller inte finns när den behövs.

VÄRMEENERGI
Ved är det äldsta och det vanligaste bränslet vi har, och behöver väl inte ordas om. Jo förresten, har du tänkt på att när du eldar en brasa ved, så är det lagrad solenergi du eldar.
Jorden innehåller en mängd solvärmd energi nära ytan, men temperaturen är för låg, endast ca 0 - 5 plusgrader. Värmepumpen kan utnyttja denna energi och höja temperaturen till för oss användbara 55 - 60gr.
Ännu bättre är om man utnyttjar berget under oss, till att lagra solenergin från sommar till vinter.

ELEKTRISK ENERGI
Det finns en hel del outnyttjad vattenkraft, men problemet är att man gör ingrepp i naturen, därför har vår regering sagt stopp för vidare utbyggnad. Vattenkraft kan utnyttjas där det finns fallhöjd, men inte annars. Därför bygger man dammar, som förstör fisket, torrlägger strömfåror och fall och dränker strandområdena. Men med lite fiffighet bör man kunna komma förbi detta problem. Då kan också vågenergi utnyttjas effektivare. Vattenkraften producerar 68 TWh/år i Sverige, och räknar man in alla små bäckar finns lika mycket outnyttjad vattenkraft.
Vattenkraft står dock för endast 2,3% av världens energiproduktion.

Vindkraft har också problem med intrång i naturen. Det gäller att hitta rätta platserna. Dagens konstruktioner av vindelverk är mycket bra, men små vindelverk kan göras bättre.
Idag har vi i Sverige installerat 470 st vindelverk som tillsammans genererar 0,3 TWh/år =300 000 000 000 Wh/år.
Som jämförelse är den totala svenska elproduktionen 140 TWh/år = 140 000 000 000 000 Wh/år , dvs vindkraften svarar för ca 2 promille av vår elproduktion.

SOLKRAFT (DIREKT SOLSTRÅLNING)
Solen kan på lång sikt ge all den energi vi behöver, men under den närmaste framtiden kommer den knappt att kunna ge mätbara mängder energi sett ur global synvinkel. Den främsta orsaken till detta är lagringsproblem, eftersom solen lyser mest när den behövs minst.
Elektriska solceller har ännu mindre chans att synas i statistiken.

Värmeenergi (vattenburna solfångare)
Tre typer utvecklas:
1. Lågtemperatursolfångare. den plana termiska solfångaren försöker fånga in och låsa fast värmestrålningen på så stora ytor som möjligt. Detta gör att de blir svåra att isolera effektivt, men de är fast monterade och kan ge energi även vid mulet väder. Ger temperaturer kring 100 grader.
2. Högtemperatursolfångare. Reflekterande (koncentrerande) solfångare fungerar som ett brännglas. Dessa måste följa solens bana över himlen för att fungera, men kan bli upp till 300 grader varma.
En variant är cylindriska paraboler, vilka är fast monterade i solens ungefärliga höjdläge, och alltså inte följer solen till 100 %, men ändå ger ganska hög temperatur.
3. Vaccumsolfångare. Dessa är fast monterade, och fungerar som en genomskinlig thermosflaska. De är sköra, och behöver en stabil ram att hängas upp i. De kan också bli 300 gr och räknas till högtempsolf.

Elektrisk energi (ångturbiner)
En firma i Kalifornien "LUZ International ltd" har gjort en kombination av 2 o 3 och fått upp temperaturen till 450 grader, vilket gjort att de kunnat driva en ångturbin och elgenerator direkt med solvärme, och med lönsamhet.
Solar towers, dvs ångtorn omgivna av en massa solspeglar, vilka riktas mot tornet är en annan variant på högtempsolfångare.

Otaliga varianter och kombinationer förekommer på marknaden, men detta är de tre principer man brukar skilja på.

Elektriska solceller är för ineffektiva och för dyra för kommersiellt bruk som värmekällor, men
som energikälla till belysning, radio-Tv, på avlägsna platser mm, och för den inbitne kan det vara ett bra alternativ.

Detta var lite fakta om våra energikällor.



Nästa
Tillbaks
Engelsk
Toppsida
1