KORT HISTORIK FRÅN MIN SYNPUNKT
Situationen på vår planet är att 20% av befolkningen(dom rika länderna), förbrukar 80% av energiresurserna, medan dom andra 80% människor får hålla tillgodo med 20% av energin.
  Jag vill jämna ut obalansen genom att vi minskar vår förbrukning, och anser att alla måste dra sitt strå till stacken, och eftersom jag har sett vad man kan göra med enkla medel, så är det här mitt sätt att göra kick off.

MIN BAKGRUND.
Jag har varit engagerad i energi och miljöfrågor ända sedan 1960, då jag fick veta att man byggde höga fabriksskorsstenar för att man ville sprida ut avgaserna över landet, istället för att rena dem. Jag tyckte resonemanget var helt befängt. Varför inte rena gaserna istället?
Jag fortsatte att vara sur på våra ingenjörer, som tog så lätt på vår miljö.

Sedan 1970 har jag arbetat med olika energiprojekt som hobby, och sedan 1990 har jag haft eget företag som tillverkat och installerat solvärme, och där har jag fått erfarenhet av befintliga värmesystem i småhus. Jag har sett att i många hus kan åtskilliga kWh energi sparas med små medel.
Jag är ingen fanatiker, utan anser att den "bästa kompromissen" skall råda.

ENERGI.
Energi använder vi dagligen för att skaffa mat, tillverka arbetsbesparande hjälpmedel, resa, hålla oss friska, kommunicera med andra människor mm. Kort sagt energi är vad vi lever av, och solen är vår största leverantör av energi.
Energi finns i nästan allting. För att en kropp skall sakna energi, måste den vara masslös, laddningslös samt ha temperaturen 0 grader Kelvin. Inget i universum har ännu kunnat påvisas ha dessa egenskaper.
Man kan tyvärr bara utnyttja en del av den energi en kropp innehåller. Om en ackumulatortank innehåller 95 grader varmt vatten, kan vi bara utnyttja intervallet från 95 - 20 grader till värme i ett småhus.
Denna mängd kallar vi Exergi. Resten kallar vi Anergi.
EXERGI + ANERGI = ENERGI. Utmaningen i att finna milövänliga energiformer ligger i att omvandla anergi till exergi.

FAKTA.
De sista hundra åren har vi lärt oss att använda fossila bränslen (kol, olja och naturgas), samt instabila grundämnen (uran, plutonium mm) för att erhålla de energiformer vi behöver, förutom solens direkta strålning ( ljus, värme och elektromagnetism). 

HISTORIK.
Inget är nytt under solen.
Ju mer jag läst om vår historia, desto mer förvånad har jag blivit, för det tycks inte finnas någon ny teknik att använda, bara gammal teknik att utveckla.
Vi har använt solen, vinden och vattenkraften i många tusen år. Att vi har använt vinden att segla med, är väl helt klart, men att Archimedes år 214 före kristus använde solspeglar att tända eld på romarnas segel tycker jag är fantastiskt. En fransman "Laurent Lavoisier" lyckades smälta platina (1773 grader) med en solspegel i slutet på 1700-talet. Han blev giljotinerad av revolutionsdomstolen med motiveringen "republiken behöver inte vetenskap".
Svensken Cristoffer Polhem uppfann på 1600 talet ett slags vevstakar av trädstammar, (stånggångar) för att överföra kraften från ett vattenfall till gruvornas pumpar.
De tekniska framstegen har i stort sett följt utvecklingen i resten av samhället. När vi började använda fossila bränslen i slutet av 1800 talet, slutade vi utveckla milövänliga energiformer pga konkurrensen från olja och kol.
Då hade några ingenjörer, bla John Eriksson (han som konstruerade det Nordamerikanska krigsskeppet Monitor), lyckats tillverka soldrivna motorer på upp till 35 Hk (25KW). Hans sista modell såldes i över 50.000 exemplar.

Tyvärr blev konkurrensen för stor i slutet av 1800-talet. Det var bara vattenkraften som lyckades överleva.
Många vetenskapsmän varnade för miljöförstöring, jordens undergång mm, på grund av användning av fossila bränslen. Deras röster tystnade snart i glädjen över bilens intåg på marknaden.

Bröderna Eriksson.
Här är lite om brodern Johns arbeten med soldrivna ångmotorer bl.a samt hans oro för miljöns status pga förbränningen av stenkol. Detta oroade han sig för redan i mitten av 1800-talet, och jag skriver ned ett citat som jag läst i en bok om solenergi av Hans Rau. Böcker han skrivit är "Contributions to the Centennial exhibition" och "Radiant heat".

"Alleredan börjar man i England beräkna den tid då stenkolen kommer att tryta. Ett par årtusenden - droppar i tidens ocean - kommer att fullständigt uttömma Europas stenkolsfält, om icke solen under tiden anlitas." År 1868 skriver han till brodern Nils: "Troligen har du hört att jag lyckats nedkalla solens kraft, och att jag bygger maskiner som löper utan bränsle..... Jag kommer att kunna ge mänskligheten en drivkraft som överstiger de avtynande stenkolsfälten tusenfallt. Jag har under mitt tak i denna stund maskiner, solmaskiner kallar jag dem, som göra från 150 till 300 slag i minuten, och jag kan steka kycklingar utan bränsle." En av solmaskinerna beskriver han: "En av dessa drives av ånga bildad av det koncentrerade strålande värmet. De andra drivas av atmosfärisk luft, upphettad direkt av det koncentrerade värmet. Det är visserligen sant att solens värmestrålar ofta hindras att nå jorden, men med det stora magasinet öppet, varest bränslet erhålles kostnadsfritt och utan transport, förstår den erfarne ingenjören väl, huru sparmagasinet skall fyllas på för den mulna dagen. Anmärkas bör att en stor del av jordens yta består av en alltid lika klar sol. Omfånget av solmaskinens verkningskrets kan därför anses lika gränslös, som krafttillgången är utan gränser."
Firman "Lamater & Co" tillverkade och sålde 50.000 st av en av hans soldrivna ångmotorer.

När det gäller det "självklara" sparmagasinet kan jag idag konstatera att frågan fortfarande är olöst, och den viktigaste länken innan vi på allvar kan använda solenergin direkt.

Jag vill bara påminna om solens enorma energibidrag till vår jord. Brutto 173.000 TeraWatt, netto ca 100.000 TW, att jämföra med den samlade energianvändningen på jorden..... ca 13 TW.

Våra forna ingenjörer och uppfinnare, Eriksson, Dahlén, De Laval mfl, för att inte glömma nu verksamme Håkan Lanz, är mycket viktiga för världens tekniska utveckling, och Sveriges ekonomi.

Vi har använt fossila bränslen de sista 100 åren, och kanske har luften vi andas förändrats så att vi i längden inte kan överleva av den, men ingen vet. Jag tänker inte ta den risken utan att göra något åt det.
Jag vill att vi alla ska tänka till ordentligt och hjälpas åt att använda kostnadsfri (miljövänlig) energi så långt möjligt, samt att förbättra vår miljö på lång sikt.

Jag kommer att fortsätta driva min bilmotor med bensin, så länge det inte finns ett bättre alternativ, men det finns redan nu alternativ på många områden, och bränslecellen är
snart ute på marknaden.

Stig




Nästa
Tillbaks
Engelsk
Toppsida
1