|
De inrichting van het studieprogramma De Hogere Opleiding Verpleegkundige Informatica is een deeltijdopleiding en duurt twee jaar. Het onderwijs wordt in modules aangeboden. Een module is een overzichtelijk en samenhangend deel van de totale leerstof van een deelgebied en wordt afgesloten met een tentamen, opdracht of verslag. De wijze waarop het studieprogramma is ingericht vraagt een grote mate van zelfstandigheid en zelfwerkzaamheid. Om de student daarin te ondersteunen zal het internet gebruikt worden als communicatie medium tussen student en docent. Tijdens de opleiding zal zowel Nederlands- als Engelstalig onderwijs materiaal gebruikt worden.
Het theoretische deel van het studieprogramma omvat de volgende onderdelen:
verpleegkundige concepten informatiekunde/informatica toepassing informatica binnen verpleegkunde management van implementatie processen
Het eerste jaar In het eerste jaar oriënteert u zich op de verdere studie en op het vakgebied van een verpleegkundig informaticus. Doordat u de fasen van het systeemontwikkelingstraject aan de hand van casuïstieken doorloopt, maakt u kennis met de verschillende rollen die u in dit traject kunt vervullen. Ook bestudeert u ontwikkelingen in de verpleegkundige beroepspraktijk en leert u deze op waarde te schatten. Daarnaast maakt u kennis met informatietechnologische producten.
Een greep uit de modulen van het eerste jaar:
analyse van het verpleegproces organiseren en informeren vaardigheden informatietechnologie systeemontwikkeling het schrijven van nota's het managen van projecten
Coaching Met coaching vindt er een voortdurende reflectie plaats op de eigen ontwikkeling en de toekomstige beroepspraktijk.
Het tweede studiejaar Na het eerste jaar gaat de praktische toepassing van het geleerde een steeds belangrijkere rol spelen. Het onderwijs staat nu meer in het teken van het aanleren van vaardigheden, die u kunt toepassen bij:
het uitvoeren van informatiekundig onderzoek het implementeren van onderzoeksresultaten het geven van advies het maken van een begroting het ontwikkelen van informatiebeleid.
Stage In het laatste halfjaar van de opleiding loopt u een stage binnen een bedrijf of instelling. Ook kunt u in uw eigen instelling een opdracht uitvoeren. Verder werkt u aan een aantal persoonlijke leerdoelen.
Afstuderen De opleiding wordt afgesloten met een afstudeeropdracht die u tijdens de stage uitvoert. Denk hierbij aan een informatiekundig onderzoek, een implementatie van een informatiesysteem of een opzet van een bijscholingsprogramma. Als u aan de eisen van de modules en de afstudeerstage heeft voldaan, ontvangt u het certificaat.
Tentamens Alle modules worden afgesloten met een tentamen en/of een praktijkopdracht. Voor alle modules moet u een voldoende halen. Gedurende de gehele opleiding zijn er per jaar vier tentamenperiodes.
|
|