Ana Sayfa  SCTSu ve Sabun  YettinizNetçi Biraderler Linux PGP Download Konuk Defteri

PGP, "Pretty Good Privacy"nin kasıltılmış halidir ve Türkçe karşılığını "Tatlı Mahremiyet" şeklinde çevirmek olası. PGP denince akla gelen, programın yazarı Phil Zimmermann'dır. Zimmermann, PGP'yi herkesin kullanımına sunmasının ardından Amerikan makamları tarafından 3 yıl boyunca baskı ve soruşturmaya maruz kaldı. Başta Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) olmak üzere Amerikan makamları, kendilerinin de "kıramadıkları" PGP'yi engellemek istiyordu. Bunda, Zimmermann'ın emekli bir nükleer enerji karşıtı olmasının, nükleer enerji karşıtlarının eğitimine yardımcı olmasının ya da Nevada'daki test bölgesindeki eylemlere katılmış olmasının etkisi ne kadardır bilinmez. Fakat PGP yarattığı PGP, kriptografi ile eşanlamlı bir özellik kazanmıştır.

        PGP, yerine koyma ve kaydırma olarak çevirme çalıştığımız her iki kriptografik yöntemi de kullanan Halka Açık Anahtarla Şifreleme (Public Key Encryption ) sistemidir. Hatırlanacağı üzere DES ve IDEA gibi yöntemlerde şifrelemeye/deşifrelemeye esas olan anahtarın/anahtarların güvenli birn şekilde alıcı ve verici arasında değiş tokuşu sözkonusu idi.

        Halka Açık Anahtar sisteminin en büyük avantajı, anahtarların alıcı ve verici arasında değiş tokuşu için güvenli bir kanala ihtiyaç duymamasıdır. Bununla birlikte, bir kez kapatılan veya şifrelenen dosya, ancak ve ancak alıcısının özel anahtarı ile açılabilmekte veya deşifre edilebilmektedir.  "Halka açık anahtar"ı herkesin bilmesinde sakınca olmadığı gibi, herkeste bulunmasında yarar da bulunmaktadır. "Kişiye özel anahtar"ın ise kesinlikle gizli tutulması zorunludur. Bu iki anahtar üretilirken, halka açık anahtardan yararlanılarak kişiye özel anahtarın belirlenmesine olanak vermemek esas alınmıştır.

  PGP ile mesaj alışverişinde bulunacak olan Ahmet ve Mehmet'imiz olsun. Herbiri ikişer tane anahtar üretmek durumunda. Her ikisi de halka açık anahtarlarını bütün dünyaya ifşa ediyor. Şimdi Ahmet'in işi gücü kalmadı Mehmet'e gizli bir mail atmak istiyor. Ne yapacak ? Maili şifreleyebilmek için  Mehmet'in halka açık anahtarını "key server"lardan birinden bulacak. Halka açık anahtarı bulmak için ya Mehmet'in adını ve/veya soyadını ya da e-mail adresini vererek "ara" komutunu verecek. Bulduğunda bilgisayarında bir yere kaydedecek.  Maili yazdıktan sonra Mehmet'in halka açık anahtarından yararlanarak metni şifreleyecek. Böylece elde edilen şifreli metin ancak Mehmet tarafından açılabilecektir. Ahmet bile mesajı tekrar deşifre edemez.

       PGP ile mail alışverişini gösteren bu grafik, karmaşık gibi görünse de, Windows 95 için geliştirilen PGP'nin son versiyonu bizden sadece alıcıyı seçmemizi ve şifremizi girmemizi istiyor. Bütün bu işlemler, tamamen otomatik olarak çok hızlı bir şekilde arka planda gerçekleşiyor
 


Biz Ahmet ve Mehmet örneğini verdik. Grafik PGP'nin homepage'inden alındığı için onlar da Alice ve Bob isimlerini kullanmayı uygun görmüşler

PGP'nin İç Dünyası

    Şifreleme programları, şifrenin başkası tarafından "kırılamaması" halinde bir anlam ifade edeceğinden PGP bu amaçla IDEA ve RSA yöntemlerini aynı anda karşılıklı olarak kullanmaktadır.

    PGP, halka açık anahtarın üretilmesi amacıyla RSA algoritmasından yararlanıyor. RSA ile asimetrik şifreleme her ne kadar güvenli ise de, çok zaman almaktadır. Dijital imza ile oluşturulan kontrol verileri RSA ile şifrelenmektedir. Böyle güvenlik sağlanmış hem de zamandan kazanılmış olunuyor. Bütün metnin RSA ile şifrelenmesi çok zaman alacağından PGP bu amaçla IDEA yöntemini kullanıyor. IDEA ile şifreleme, aynı anahtarın birden fazla kullanılmaması halinde güvenlidir.

    İşte bu nedenle PGP, bu zayıf olan bu  noktayı ortadan kaldırmak için herbir e-mailin şifrelenmesi sırasında apayrı tek bir defalık (session key) üretmektedir. Şifreleme işlemi sırasında bütün açık metin sıkıştırılıyor ve bir defalık anahtarla  IDEA yöntemine göre şifreleniyor. Bir defalık anahtar tekrar kullanılmadığından bu yol oldukça güvenlidir. Fakat alıcının maili deşifre edebilmesi için bu bir defalık anahtarın kendisine iletilmesi gerekmektedir. Bu nedenle bir defalık anahtar RSA yöntemiyle alıcının halka açık anahtarı birlikte kullanılarak şifreleniyor ve IDEA yöntemiyle şifrelenmiş olan metne ekleniyor.  Alıcıda ise PGP, RSA yöntemiyle oluşturulmuş kişiye özel anahtar ile bir defalık anahtar deşifre edilmekte ve sonra bu anahtarla metin deşifre edilmekte ve sonuçta metindeki sıkıştırma kaldırılmaktadır.

    Doğal olarak bir çok kullanıcıya oldukça karmaşık gelebilecek bütün bu işlemlerin PGP tarafından tamamen otomatik olarak arka planda gerçekleştirildiğini ve kullanıcının sıkıştırma, bir defalık anahtar vs ile tek tek uğraşmasına gerek kalmadığını tekrar belirtmekte yarar var.



Ana Sayfa  SCTSu ve Sabun  YettinizNetçi Biraderler Linux PGP Download Konuk Defteri 1