4. EL CIBERAMANT-ZÀPING: ES POT CIBERLLIGAR SIMULTÀNIAMENT AMB DOS, TRES O MÉS CIBERAMANTS?
Una de les grans virtuts dels xats és el fet de poder conversar simultàniament amb moltes persones alhora i, el que és més important, també el de poder ciberlligar amb diversos nicks al mateix temps, procés que podrem assolir mitjançant la tècnica del ciberamant-zàping.
Efectivament, mentre que en el món dels àtoms és tècnicament inviable lligar de manera sincronitzada amb l'amant, la seva germana i la seva millor amiga, al xat, contràriament, mercès al ciberamant-zàping, pot ser factible practicar semblant ciberelació. En aquest quart capítol del Curset estudiarem els avantatges i els perills que pot comportar usar aquesta tècnica de ciberlligamenta que consisteix en mantenir ciberelacions simultànies i/o paral·leles amb dos, tres o més ciberamants.
AVANTATGES
L'avantatge principal que té el fet de practicar el ciberamant-zàping és que podem buscar, comparar i, si en trobem un de millor, ciberlligar-hi. Per dur a terme una bona tria, no hi ha res com mantenir diàlegs paral·lels i observar què és el que contesta respectivament cada nick a les qüestions que plantegem de finestra en finestra auxiliant-nos del copiar+enganxar. En efecte, és summament curiosa la varietat de respostes que podem obtenir a partir d'una mateixa pregunta, i és de gran utilitat practicar el ciberamant-zàping quan volem llançar el que experts ciberlligadors anomenen preguntes sonda. Les preguntes sonda són interrogants que ens serveixen per detectar ràpidament els nicks del canal que estaran disposats, ja de bell antuvi, a ciberlligar amb nosaltres.
El primer que hem de fer quan volem llançar una pregunta sonda és identificar els nicks que provoquen ciberpatxoca a la nostra connexió. Un cop fet això obrirem una finestra o xat, segons convingui [veure lliçó n.1] i hi escriurem la pregunta sonda. Un cop escrita la pregunta en una de les finestres, la copiarem i l'enganxarem a cadascuna de les susdites finestres, què anirem obrint a cadascun dels nicks que volem sondejar.
Les pregunta sonda sempre han d'anar revestides d'una aparent absurditat o banalitat, però han de delatar, en la seva resposta, si els nicks que ens provoquen ciberpatxoca estan disposats a ciberlligar amb nosaltres. Una pregunta sonda clàssica però que sempre sorprèn per la gran varietat de respostes que dóna és la de "hola, ets la dallonsis?" (o "el dallonsis", si s'escau). Si el nick en qüestió ens respon un "no" sec o bé un "no, no ho sóc" voldrà dir que aquell nick, almenys en aquell moment, no té cap interès en ciberlligar amb nosaltres. Si respon coses com "quina dallonsis?" o bé "Crec que no, com es diu el dallonsis?" voldrà dir que no té un interès explícit en ciberlligar amb nosaltres però que tampoc no s'oposarà a que ho fem. Finalment, si respon coses com "Si que ho sóc, quina alegria de veure't!" o bé "No sé, però podria ser-ho, no?" voldrà dir que està totalment disposat a que hi iniciem un procés de ciberlligamenta.
PERILLS
Però... compte! No tot són avantatges. El ciberamant-zàping comporta també seriosos perills que poden arribar a truncar una o més incipients ciberelacions. El primer i més evident perill en què podem incórrer és el de fer-nos un ciberembolic amb les personalitats dels ciberamants amb qui zapegem.
No és del tot infreqüent, en efecte, sentir casos com el d'un ciberlligador que, havent materialitzat dues cites amb dos nicks que li provocaven ciberpatxoca, va confondre el dia i l'hora de la primera cita amb el de la segona. Si no volem caure en confusions lamentables i acudir al poble del nick tal per comptes del del nick qual -i exposar-nos a que el nick tal ens vegi palplantats a la plaça del seu poble i que pensi que "aquell noi amb cara de pomes agres sembla aquell del xat amb qui he quedat la setmana vinent en aquest mateix lloc"- caldrà que sempre que practiquem el ciberamant-zàping tinguem activats els logs de les converses privades, i consultar-los abans d'emprendre el camí cap al reguitzell de cites que haurem concretat.
Un altre perill tant o més funest que el que acabem d'exposar és el de confondre personalitats. Quan estem ciberlligant o, encara més, quan estem en una cita concretada mitjançant l'IRC, no hi ha res més llastimós que, per exemple, dir les coses que diem habitualment a la joveneta de Cardedéu -amb qui mantenim regulars sessions de cibersexe- a aquella noia de Sant Joan de les Abadesses, que sempre ens diu que pretén arribar verge al matrimoni.
El mateix ocorre en el tercer i últim perill que comporta la pràctica del ciberamant-zàping, que és, sense més preàmbuls, el fet que alguns dels nicks amb qui el practiquem es coneguin -ja sigui virtualment o en carn i ossos-. S'ha donat casos de nicks que per aquest motiu han muntat un ciberescàndol al canal, esvalotant d'aquesta manera el galliner de ciberamants.
Per evitar aquests seriosos inconvenients del ciberamant-zàping, experts ciberlligadors recomanen el que hom anomena la doble dispersió. Les estratègies que comporta la doble dispersió són dos, valgui la redundància: en la mesura del possible, intentar ciberzapejar amb nicks de procedències geogràfiques diverses i disperses i de canals diversos i adversos.
En definitiva, és altament recomanable practicar el ciberamant-zàping donat que ens permet ciberlligar en poc temps amb molts nicks, cosa que multiplica les possibilitats de trobar ciberamants i, en una mena de pagui'n un i emporti-se'n dos, divideix els números de la factura telefònica en cas que ciberlliguéssim amb aquests nicks un per un.
Els ciberlligadors més oblidadissos, els incapaços d'associar els nicks amb llurs personalitats respectives i de recordar els dies i llocs de les cites concretades, havent esguard dels perills en què incorren, és preferible que s'abstinguin de practicar el ciberamant-zàping.
5. ÉS CONVENIENT CONVERTIR LES CIBERELACIONS (.cr) EN RELACIONS (.r)?
Donada la gran diversitat de formats existents, la informàtica ha hagut d'incorporar, en els diferents tipus de programari, la possibilitat de transformar els formats propis en altres d'aliens. Per descomptat, l'IRC ens ofereix també aquesta possibilitat de manera que, si hom ho desitja, pot convertir les ciberelacions (.cr) establertes al xat en relacions (.r), que és el format propi del que alguns anomenen "el món real".
Però la possibilitat de triar, encomiable en si mateixa, genera també el principi del dubte. Efectivament, són molts els ciberlligadors que aclaparats es pregunten si és escaient convertir les ciberelacions en relacions o bé és preferible mantenir el format estàndard IRC.
Doncs bé, davant de semblant dilema el primer que hom ha de fer és qüestionar-se què pretén en canviar de format la ciberelació que manté al xat. Si l'únic que es pretén en convertir les ciberelacions en relacions és "veure quina cara fa aquell/a del xat amb qui mantinc plaents sessions de cibersexe" i no pas aprofitar les possibilitats que ofereix el format .r, experts ciberlligadors recomanen no iniciar la conversió donat els perills intrínsecs que comporta.
Ara bé, si el que pretenem amb el pas de .cr a .r és aprofitar a ple rendiment les propietats tècniques del nou arxiu -utilitzant-ne el maquinari i programari adequats- és factible córrer el risc de passar d'un format a un altre.
Abans d'iniciar la conversió, però, cal que tinguem en compte els possibles bugs i/o errors de lectura que podem trobar en el format .r, errors que poden fins i tot originar també la pèrdua del format .cr que preteníem convertir.
En efecte, per evitar la temuda conversió frustrada -causada per les potencials incompatibilitats que els ciberamants tenen en ser formatats en .r-, abans d'iniciar la conversió cal seguir unes recomanacions que donaran més fiabilitat en el procés.
Aquestes recomanacions cal plantejar-les des d'una doble vessant, perquè la conversió frustrada pot donar-se tant per incompatibilitats del nick amb qui volem convertir la nostra ciberelació en .r com per incompatibilitats nostres (i, no cal dir-ho, a vegades per incompatibilitats d'ambdós).
Per evitar o minimitzar en la mesura del possible les nostres incompatibilitats, en la fase de concretar una cita -pas previ a la conversió .r- no hem de crear mai falses expectatives. Si en la fase de presa de contacte amb un nick era premissa indispensable fer-nos els interessants [veure
6. TÈCNIQUES PER ESBRINAR EL SEXE I L'EDAT DEL NOSTRE CIBERINTERLOCUTOR.
Sovint, quan ens trobem en un canal de xat, veiem una llarga llista de nicks la majoria dels quals no denoten el sexe de les persones que hi ha darrera el teclat ni, menys encara, llur edat. Això es pot convertir en un contrapeu per aquells ciberlligadors que tenen unes determinades preferències cibersexuals, car esbrinar el sexe dels nicks que apareixen en la llista del canal esdevé una tasca que requereix certs dots auguris.
Sobre aquesta qüestió, eminents ircaires afirmen que alguns ciberlligadors han desenvolupat un sisè sentit que els permet discernir sexe i edat del ciberinterlocutor només llegint-ne el nick. Tanmateix, mentre aquestes manifestacions no es generalitzin, haurem d'aprendre algunes tècniques que -segons estudis recents amb un marge d'error inferior al 9'69%-, ens permetran capir sexe i edat dels nicks que pul·lulen pels xats sense haver de preguntar-los, puix que preguntar-los comportaria que s'adonessin immediatament de les nostres ciberconcupiscents intencions.
La història ens mostra que el problema de discernir el sexe del nostre interlocutor en determinats contextos no és una cosa nova. Tractadistes de l'Edat Mitjana, si calia escatir quin sexe s'amagava rere un elm o una ampla capa, recomanaven jugar als daus al camp i, en un moment donat, llançar-los a les cames del personatge ambigu. En cas que el seu acte reflex fos el de tancar les cames, es tractaria d'un mascle. En cas que -per l'hàbit de dur falda- les obrís, es tractaria d'una femella. Avui dia aquesta tècnica i d'altres de semblants no serveixen, ja que a moltes llars és la dona qui porta els pantalons. A internet en general i a l'IRC en particular, per raons òbvies, semblant estratagema esdevé encara més estèril, i per tant haurem d'usar altres mètodes per esbrinar el sexe del nostre ciberinterlocutor i, no cal dir-ho, la seva edat.
Això és el que anem a veure en aquesta 6a lliçó del Curset, on comentarem algunes tècniques que ens permetran esbrinar el sexe i l'edat aproximada dels ircaires que conviuen amb nosaltres al canal sense necessitat de preguntar-los. Anem a veure-les tot seguit.
TÈCNIQUES PER ESBRINAR EL SEXE
Si volem escatir el sexe del nick amb qui ens volem ciberelacionar amb garanties, el primer que hem de fer és intentar forçar que respongui alguna pregunta delatant el seu gènere. És a dir, hem de fer-li una pregunta banal quant a continguts però que en la seva resposta delatarà a quin gènere pertany. Això pot ser difícil d'assolir si el nick amb qui parlem no desitja delatar el seu sexe, car fàcilment pot aconseguir esquivar una resposta amb marca de gènere. Per això, si aquesta estratègia falla, haurem d'aplicar les tècniques segona o tercera, que detallem tot seguit.
La segona tècnica és la de donar per fet que el nostre ciberinterlocutor és d'un sexe determinat perquè, si resulta que és del sexe oposat, ens corregeixi. Donada la inèrcia masculinitzadora del llenguatge, sempre serà més efectiu que utilitzem el gènere femení en interpel·lar-lo. Així, si resulta que el nostre ciberinterlocutor és un mascle i li comentem que "ets molt ràpida escrivint!", de ben segur que ens corregirà immediatament, sovint mostrant-se fins i tot palpablement ofès per haver posat en dubte la seva masculinitat. Si fem la mateixa pregunta i es tracta d'una femella, probablement no farà cap comentari al respecte, però se sorprendrà que hàgim endevinat el seu sexe, que potser ella creia tan ben dissimulat. Si hi pretenem ciberlligar, tindrem el camí ja aplanat d'entrada, ja que la nostra capacitat "endivinatòria" ("Com s'ho ha fet per saber que sóc una noia?") ens convertirà en personatges positivament interessants.
Una tercera i última tècnica que donarà bons resultats és fixar-nos en les característiques dels nicks. Evidentment, si el nick és un nom de noi o de noia, tindrem fàcil endevinar-ne el sexe. Si no és nom ni de noi ni de noia, ens haurem de fixar en el gènere de la paraula -masculí o femení- i en la terminació del mot. Efectivament, per raons atàviques, els ircaires tendeixen a usar en els nicks el gènere o, en el seu defecte, les terminacions típiques de cada sexe. Així, si veiem un nick que és Meló i un altre que és Síndria, segons estadístiques hi ha un nombre elevadíssim de probabilitats que el primer sigui de sexe masculí i el segon de sexe femení. Exactament el mateix s'esdevé si ens trobem davant d'un nick que no té gènere però que la seva terminació és amb sufix típicament masculí o bé femení com, per posar un exemple, Cubiro o Cubira, respectivament.
TÈCNIQUES PER ESBRINAR L'EDAT
Si no volem preguntar directament l'edat al nick amb qui ens estem ciberelacionant, una tècnica que ens permetrà saber-ne la franja d'edat aproximada i que té un tant per cent força elevat d'efectivitat és la d’interpel·lar-lo contínuament com a nen o nena (com per exemple: "Des de quin servidor connectes, nena?").
Si després que hàgim fet servir diverses vegades aquest sintagma nominal en funció de vocatiu el nostre ciberinterlocutor no ens en fa cap comentari, és altament probable que la seva edat sigui superior als 25 anys. Si per contra, el nick de qui pretenem esbrinar-ne l'edat de seguida ens corregeix i ens diu que no és cap nen o nena, gairebé amb tota probabilitat tindrà menys de 25 anys. És important saber, també, que la seva edat serà inversament proporcional a l'èmfasi que posi en la protesta; a més èmfasi en recalcar que ja no és cap nen o nena, tindrà menor edat. Quantes més vegades fem servir el vocatiu sense que protesti (sinó que fins i tot sembli que li plagui) tindrà major edat.
Experts ciberlligadors usen la següent fórmula per esbrinar l'edat dels nicks amb qui ciberlliguen. En ella veiem que l'edat és igual al nombre de vocatius nen o nena usats en la conversa menys el número de vegades que protesti el ciberinterlocutor, multiplicant el resultat pel factor de correcció percentual 2'5:
Edat ciberinterlocutor = (n. vocatius usats - n. protestes) * 2'5
Així, si en una conversa hem fet servir 12 vegades el vocatiu nen i el nick amb qui parlem només ha protestat una vegada, voldrà dir que aquell nick té 27 anys i mig ( [12-1] * 2'5 = 27'5 ). Si només hem fet servir 7 vocatius però, tanmateix, el nick amb qui parlem ja ha protestat 3 vegades, voldrà dir que té 10 anys ( [7-3] * 2'5 = 10 ).
Una altra tècnica que ens serà utilíssima per capir l'edat aproximada del nick amb qui ens ciberelacionem és fer-li preguntes que, en llur contingut, ens el situaran diacrònicament. Li hem de preguntar, per exemple, quina és la seva música preferida. Depenent de si ens diu que és fan de les Spice Girls, del Rock dur o de la Conchita Velasco, el situarem cronològicament sense dificultats. També són convenients en aquest sentit preguntes que mostrin els coneixements que té d'una determinada època; si li parlem d'en Quini o de Los ángeles de Charlie i no té ni idea de qui són, el personatge serà sens dubte inferior als vint anys. Si li parlem de l'estraperlo i ens n'explica la seva experiència fent, a més a més, detallades incursions en batalletes de la Guerra del 36, voldrà dir que el nick en qüestió connecta des de l'internet d'un club de jubilats.
Amb tot això, fer-nos una idea aproximada però amb garanties del sexe i l'edat del nostre ciberinterlocutor serà força senzill. Caldrà que tinguem en compte, però, el marge d'error que hi pot haver si el nick en qüestió intenta enganyar-nos. En aquest sentit, serà indispensable utilitzar la intuició -femenina o masculina, no cal dir- per descobrir l'impostor.