Logo Klippan

Hem Start Bakåt Nästa Slut Källor Copyright E-post

3. Klippan

Karta KlippanKlippan hette tidigare Skinnareklippan och var känd bl a som färjeplats och tullstation. Namnet sägs härstamma från att tidigare togs tull upp av passerande här vid Klippan. Tullnärer har i alla tider haft dåligt anseende genom att ta betalt, d v s skinna folk.

Klippan 4
Området betydde mycket för Ostindiska kompaniet på 1700-talet. Byggnader som härleds från den tiden är bl a den röda byggnaden, Klippan 4, som uppfördes 1762 och är ett av de äldsta från kompaniets tid. Huset har använts som bostad och som förrådslokaler.
1815 disponerades huset av tullen. Innan dess beboddes det av den kapten som hade till uppgift att föreslå utrustningen av kompaniets skepp.
Huset har också kallats "Palmens hus" efter en sjökapten vid namn Palm.

"Min son på galejan"
BostadshusDet gula huset var Klippans värdshus, Lilla Klippan. Det uppfördes 1762 och är känt för att det är omnämnt av Jacob Wallenberg i hans bok "Min son på galejan". Jacob höll avskedsfest på värdshuset innan han avseglade till Kanton i Kina 1769.
Värden för värdshuset var skotten James Carnegie (han var inte släkt med industrifamiljen med samma namn). Han arrenderade byggnaden av Volrath von Öltken, som på den tiden ägde en stor del av Klippanområdet. Carnegie svarade för rusthållet endast till 1770.
1858 inreddes värdhuset till bostäder.

David Carnegies sociala verksamhet
Klippans skolaIndustrimannen David Carnegie var på 1800-talet känd bl a genom sin sociala verksamhet för sina anställda vid bruken. Han inrättade en fond för dem. När en anställd blev sjuk fick han en halv dagspenning och fri läkare och medicin. Det var ovanligt på den tiden. Han startade en affär med kooperativa principer och 1854 byggdes det två badhus i området.
Carnegie lät uppföra bostäder i engelsk stil. Några av dem är tegelhuslängorna Klippan 14-24 som byggdes 1856-58. Lägenheterna var praktiskt inredda med ett rum och kök och kostade 8 kronor i månaden som var mycket billigt. 1860 var hyran 5-5 ½ riksdaler i månaden och det inkluderade skafferi, vedbod samt del i vind och i bagarstuga.

Skola och kyrka
Birgittas kapellEn skola lät han uppföra 1858-59 för barnens bildning.
Typiskt för David Carnegies religiöst-sociala inställning och strävanden var att en kyrka blev centralpunkt i industrisamhället. Han lät uppföra Sankta Birgittas kapell 1856-57 efter en liknande kyrka i sin skotska hembygd. Namnet kommer från Irlands skyddshelgon (Brigida, den latinska namnformen för Birgitta. Hon levde 452-525 och dyrkades under en lång tid även i Norden under medeltiden).
Arkitekt för arbetarbostäderna, skolhuset och kapellet var Adolf W Edelsvärd.

Bilder:
- Arbetarbostäder uppförda 1856-58.
- Klippas skola uppfördes 1858-59.
- Sankta Birgittas kapell uppfördes 1856-57.

Bakåt Nästa

webbmakare
Mats Savolainen
msa@home.se

10 juni 1998


Dessa sidor gör sig bäst i 800x600, 256 färger eller bättre.

Gjord med Logo Internet Explorer i FrontPage Express

1