Şenlik Türkiye'ye ne kazandıracak

 

  • Avrupa Birliği'nin 100 kadar kenti ile müzik etkinlikleri kanalıyla kültürel ilişkiler kuruyor.
  • Türkiye, şenliğe dahil olarak Avrupa Birliği'nin logosunu kullanma hakkını kazandı. Bu şekilde Türkiye, henüz üye olarak kabul edilmediği AB'ye kültürel çerçevede "üye" olarak dahil edildi. Atina kentinin de İstanbul kenti ile birlikte ilk kez 1999 yılında şenlik çerçevesine dahil edildiği düşünülürse, bu durumun önemi ortaya çıkacaktır.
  • Şenliği düzenleyen kentlerin belediyeleri ve organizasyonu gerçekleştiren kurumlar yılda iki kez toplanarak, aralarındaki kültürel ilişkileri geliştirmek üzere projeler üretmekte. Paris'te gerçeklen son toplantı Fransız Kültür Bakanı sayın Catherine Trautmann'ın daveti ile gerçekleşmiş ve İstanbul kenti de bu toplantılarda temsil edilmiştir.
  • Fête Européenne de la Musique'in organizatörleri kasım 2001 yılında İstanbul'a davet edilmiştir.
  • Şenliği düzenleyen kurumlar, 1999 yılında Avrupa Birliği'nin kültürel çerçevesi içinde uluslararası bir dernek kurmuşlardır. Türkiye de bu kurumlaşma içinde "üye" sıfatıyla temsil edilmektedir. 
  • 2000 yılında şenliği düzenleyen 100'den fazla kentin kültürel işbirliği çeşitli büyük projelerle (örneğin her kentte düzenlenen şenliğin canlı radyo programlarıyla birbirine bağlanması, vs gibi) pekiştirilecek. İstanbul kenti de bu çerçevede AB'nin belli başlı kentleriyle ilişkilerini pekiştirerek, 2000'li yıllara taşıyacak.
  • İstanbul'da 1999 yılında düzenlenen şenlik, Fransız Kültür Bakanı sayın Catherine Trautmann'ın, Berlin Eyaleti Kültür Bakanlığı'nın, İtalya'nın İstanbul Başkonsolosu sayın Roberto Pietrosanto'nun, İstanbul Alman Kültür Merkezi'nin, İstanbul İtalyan Kültür Merkezi'nin desteğini kazanmıştır. İstanbul Fransız Kültür Merkezi ise Avrupa Müzik Şenliği çerçevesinde düzenlediği etkinliklerle şenliğin partneri olarak aktif rol almıştır. Önümüzdeki dönemde bu tür ilişkilerin daha da çoğalacağı doğaldır.
  • Avrupa'nın 100'den fazla kentinde çok popüler olan şenlik, Türkiye açısından turistik bir atraksiyon olacağı şüphesizdir.
  • Ücretsiz ve halka açık böyle geniş ve uluslararası bir etkinliğin, Türkiye'nin kültürel etkinliklerine zenginlik katacağı ortadadır.
  • Şenlik çerçevesinde kentler çeşitli kültürel değişim programları uygulamakta. Bu çerçevede Avrupa'lı bir çok sanatçının Türkiye2ye gelmesi söz konusu olduğu gibi, aynı şekilde Türkiye'den de bir çok sanatçının Avrupa'daki etkinliklere katılması olanaklı olacak. Bu şekilde Türkiye'den çeşitli sanatçılar müzik kanalıyla Avrupayla kültürel köprüler kurabilecekler.

 

 

GENEL BİLGİLER
MÜZİK
PROGRAM
TANITIM
İŞBİRLİĞİ
BASIN
MAİL
LİNKLER

 

1