Avrupa Müzik Şenliği 100'ün üzerinde kentte kutlanan tam anlamıyla uluslararası bir kültür etkinliğidir. İstanbul kenti, şenliği düzenleyen en önemli 10 kültür kenti arasında yer almaktadır. Barselona, Roma, Paris gibi bir çok kentte belediyeler şenliğin organizasyonunda aktif rol almaktadır. Bu şekilde Avrupa'nın çeşitli kentleri arasında kültürel düzeyde ilişkilerin geliştirilmesi söz konusudur.
Fransız Kültür Bakanlığı'nın şenliğe aktif katkısı söz konusudur. Şenliğin koordinasyon bürosu Brüksel'de olup, Avrupa Komisyonu tarafından resmen tanınmaktadır. Türkiye'nin henüz AB üyesi olmadan bu çapta bir Avrupa kültür etkinliğinde resmi üye sıfatıyla yer almasının, Avrupa Birliği'ne sosyal ve kültürel entegrasyon yönünde önemli katkılar sağlayacağı açıktır.
Avrupa Müzik Şenliği, Dünya Müzik Günü olan 21 Haziran ayında Avrupa'nın 100 kentinde aynı anda kutlanılan uluslararası bir etkinliktir. Şenliği düzenleyen kentler arasında sanatçı değişimi gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda 2000 yılında Türkiye'den 7 müzik grubu Avrupa'nın çeşitli kentlerine gönderilecektir. Bütün bunlar sektöre de geniş anlamda katkılar sağlamaktadır.
Avrupa Müzik Şenliği açık hava mekanlarında ve herkese açık, ücretsiz olarak düzenlenmektedir. Şenliğin bir diğer özelliği de amatör ve profesyonel sanatçıları aynı sahnelerde ve mekanlarda buluşturmasıdır. 1999 yılında düzenlenen 1. Avrupa Müzik Şenliği'ne yerli ve yabancı, amatör ve profesyonel 60'ın üzerinde grup ve sanatçı katıldı.
Avrupa Müzik Şenliği ikinci yılında, bir önceki yıla göre çok daha kapsamlı olarak planlanmıştır. Bu yıl gerçekleşecek olan şenliğin 200.000 kişiye doğrudan ve 2.000.000 kişiye de dolaylı yollardan ulaşması beklenmektedir. Şenlikle ilgili geniş promosyon faaliyetleri planlanmıştır.
Avrupa Müzik Şenliği 1999 yılında ilk kez gerçekleştirildi. 18 Nisan seçimleri nedeniyle izinlerin oldukça geç alınmasına ve ilk kez olmasından kaynaklanan çeşitli aksaklıklara rağmen, oldukça başarılı geçti. Şenliğin promosyonu da oldukça başarılı gerçekleşti.
|
|