Deze pagina is verplaatst naar: www.zibkip.be......

This page has moved to: www.zibkip.be......

 

 

 

 

 

 

English

Kips travelpage IJsland

Navigatiebalk

Bezienswaardigheden

Vanuit Reykjavik zijn verschillende daguitstappen met een gewone personenwagen mogelijk. Voorlopig beperk ik mij tot het omschrijven van de routes die ik zelf gevolgd heb, met een maximum afstand  van 350 km per dag. Nuttige tips i.v.m. autorijden in IJsland.

Ten Noord-Westen van Reykjavik

Verlaat Reykjavik via de ringweg ( n°1) in Noordelijke richting via de randstad Mosfellsbaer.
Mount Esja : Bergmassief van +- 900 m hoog waarop je uitkijkt vanuit Reykjavik. Beklimming van de berg is mogelijk met vertrek in Mógilsá, maar neemt ongeveer een dag in beslag. De toppen zijn vaak besneeuwd.

Hvalfjörður (Walvisfjord): Deze mooie fjorden strekken zich uit over een veertigtal kilometer. Er werd recent een tunnel aangelegd waarmee je op enkele minuten tijd  de overkant  bereikt, wat  interessant kan zijn voor wie gehaast is. Tunnelprijs voor een personenwagen bedraagt  1000 Isk. (+- 600 Bf of +- 33 Fl). De bochtige rit rond de  fjorden  neemt ongeveer een uurtje in beslag. Je rijdt langs het helderblauwe water, rotsen, watervalletjes en bergen o.a. Botnssúlur (1095m). Afstand  Reykjavik- Hvalfjörður: +- 35 km tot 75 km.

Nabij Thyrill was vroeger een station voor walvisvaart en vlakbij in Miðsandur staan nog enkele ontsierende brandstofopslagtanks van de NATO. Tijdens WO II kwamen hier konvooien van het Amerikaanse leger aan en er waren een tijdlang ook Britse soldaten gevestigd. Thyrill is ook de naam van de berg waar je langsrijdt. Bij Ferstikla leidt weg 50 het binnenland in. Afstand Reykjavik- Miðsandur: +- 65 km

Reykholtdalur is een gebied met een nogal eentonig agrarisch uitzicht; wat  weiden en af en toe een boerderij.

Reykholt is een historische dorpje aan weg N°519 dat in veel reisgidsen bezienswaardig genoemd wordt, vanwege het voormalige woonhuis van Snorri Sturluson, een belangrijke Middeleeuwse schrijver. Bij het woonhuis is nog te zien waar hij baadde. Er staat een aantrekkelijk modern kerkje met in de kelder een informatiecentrum en souvenirwinkel van de heemskundige kring, een twintigtal huizen en een school/zomerhotel. Ik vond hier absoluut niets aan, maar ik was er buiten de zomermaanden en  blijkbaar is hier meer leven in juli en augustus, dan vindt er o.a. een klassiek muziekfestival plaats in de kerk.Meer info: http://www.vortex.is/festival/reykholt. Afstand Reykjavik - Reykholt  +- 120km.

Een 25-tal km verderop liggen de Hraunfossar watervallen. Vanuit de zwarte lavarotsen komt op verschillende plaatsen het water de rivier Hvita ingestroomd. Het water van de rivier loopt werkelijk door de poreuze wanden van de rots door. Als je het wandelpad volgt zie je de  waterval Barnafoss door de grillige lavarotsen kolken. Het lichtblauwe water en de zwarte rotsen vormen een prachtig contrast.

Het nabijgelegen gehuchtje Husafell is voor veel IJslanders een favoriete vakantieplek. Er staan wat bungalows, er is een camping en een winkeltje met cafetaria, en het is een goede uitvalsbasis voor wandeltochten of 's winters sneeuwscootertochten in de beboste omgeving. Je kan naar de top van de Strútur (938 m) wandelen of de Eiriksjökull beklimmen.

Voorbij Husafell wordt het een prachtig kaal maanlandschap, zwarte absoluut kale ondergrond met frisse riviertjes. Op de terugweg rijdt je de hele tijd naast riviertjes, weiden met wilde paarden en schapen en fantastische zwart-bruine berglandschappen. Je kijkt hier uit op de gletsjer Eiriksjökull.

Terugweg is mogelijk langs de Borgarfjördur, je rijdt over een 2 km lange dam-brug langs fjorden (minder mooi dan Hvalfjördur) en de kustlijn.

Alternatieven in deze omgeving :

Glymur: een waterval van 190 m hoog, in de buurt van Thyrill te bereiken via Botnsskáli. De waterval ligt verborgen achter de rotsen. In de omgeving is een berkenbos en er staan enkele boerderijen.

Borgarnes ( +- 2000 inwoners) is een doorgangspunt voor het verkeer naar de West-Fjorden en het Snaefellness-schiereiland. De plaats ligt aan de kust maar visserij speelt er een ondergeschikte rol. Toeristisch gezien heeft Borgarnes niet zoveel te bieden. In het park Skallgrimsdalur zou een van de hoofdfiguren van een bekende sage begraven liggen.

De regelmatig gevormde ringvulkaan Eldborg staat temidden van een lavaveld en is 50 m diep, 200 m in doorsnede en heeft een kraterrand van 60 m hoog.

Akranes: visserijplaatsje, maar met +-5200 inwoners een belangrijke stad in West-IJsland. Van weinig toeristisch belang, maar wel een plaats waar je je kan bevoorraden.

Borg: historisch plaatsje, speelde een belangrijke rol in sages. het kerkje werd gebouwd in 1880.

Hvanneyri: hier is de landbouwschool en een museum van landbouw gevestigd.

Weg 52 waarlangs je naar Thingvellir kunt, komt uit op weg 50. Niet voor als je weinig tijd hebt. Er zijn vanuit Reykjavik andere en kortere wegen naar Thingvellir.

Het westelijk schiereiland Snaefellness moet prachtig zijn, maar is te ver van Reykjavik om er een daguitstap naar te maken.

Map

 top

Zuid

Bij een kort bezoek aan IJsland is deze route zeker aan te bevelen vanwege de opmerkelijke natuurfenomenen die er te zien zijn.

Verlaat Reykjavik via de ringweg ( n°1) in Noordelijke richting via de randstad Mosfellsbaer. Sla af op weg 36 richting Thingvellir. Ondanks het feit dat dit een vrij belangrijke weg is, is het een hobbelige gravelweg.

Het Thingvallavatn is met een oppervlakte van 84 km² het op één na grootste meer van IJsland en is tot 114 meter diep.Het meer is ontstaan doordat sinds duizenden jaren de continentale platen van Eurazië en Amerika uiteengedreven worden, het is dus een enorme breuklijn.
Thingvellir (+- 45 km van Reykjavik) is een belangrijk nationaal park en beslaat 50 km². Het is een lavavlakte met bodemspleten begrensd door de Almanngjá, een kloof met 40 m hoge wanden wordt doorsneden door de rivier Öxará en grenst aan het Thinvallavatn. De Öxará stort via een kleine waterval naar beneden in de kloof. Thingvellir is niet enkel landschappelijk de moeite waard, het heeft ook een erg belangrijke rol in de geschiedenis van IJsland gespeeld. In 930 NC vond hier de eerste bijeenkomst van het parlement plaats (de Althing). Volksafgevaardigden kwamen samen om vanop de lögberg (de steen van de wetten) de landwetten voor te lezen, gevolgd door festiviteiten. Tot 1798 vonden deze bijeenkomsten in openlucht plaats, een massieve blok steen deed dienst als podium het podium en de hoge omringende wanden zorgden voor de akoestiek. Pas in de 17e Eeuw werd een vergaderzaal gebouwd  zodat de volksvertegenwoordigers niet langer moesten kamperen. Dit gebouw werd echter afgebroken. Bebouwing tref je hier amper aan: er staat een kerkje uit 1859 met daarnaast de woning van de parkbeheerder met de zomerresidentie van de president. Het kerkhofje is reeds zeer oud. Ook voor de godsdienst speelde deze plek een belangrijke rol : omstreeks het jaar 1000 werd hier de eerste kerk gesticht. In 1944 werd hier IJsland symbolisch onafhankelijk verklaard. Het doet een beetje vreemd aan : een historische plek zonder grootse gebouwen, die zo één is met de natuur. Aan het begin van het park is een informatiecentrum met boekenwinkeltje en een cafetaria waar je een kleinigheid te eten kan vinden. Afstand Thingvellir - Reykjavik: +- 45 km).

Vervolg je weg naar het geisergebied Haukadalur. Als er al een hel bestaat, dan is dit gebied er het voorportaal van. Over een gebied van 100m lang en 500 m breed kookt en pruttelt de grond, stoom ontsnapt uit de rode en bruine modder, de zwaveldampen ruiken afschuwelijk, de wind giert om je oren, het water spuit metershoog, op de achtergrond rode kale bergen : dit is prachtig ! Geysir was de grootste geiser van het gebied, en  diegene die de term bepaalde voor waterspuitende hete bronnen: geisers. Deze poel had een diameter van 18 m en spoot het water tot 60 m hoog. Vervuiling door detergenten ( zeep toevoegen activeert maar vernietigt op termijn de geisers) zorgde ervoor dat deze geiser sedert de jaren 20 nog amper actief is. De Strokkur heeft nu zijn plaats ingenomen en spuit  elke 5 - 10 minuten een 10 - 20 m hoge waterstraal de lucht in. Het water pruttelt, vormt plotseling een enorme bel en gedurende een fractie van een seconde spuit het kokende water omhoog. Het is bijzonder facsinerend om zien, maar je moet wel uitkijken je geen heet water over je krijgt. Er is een cafetaria en souvenirwinkeltje naast de parking van het gebied.

Verder op deze route ligt de prachtige waterval Gullfoss "de gouden waterval". Het smeltwater van de Langjökull-gletsjer stort in 2 haakse trappen neer in de Hvitakloof, 70 meter diep. De natuurkracht die hiermee gepaard gaat is overweldigend. Mits wat geklauter over de rotsen kan je tot vlak naast het neerstortende water geraken. Boven het klotsende water hangt een dichte nevel, en als de zon hierop schijnt verschijnt er een regenboog, vandaar de naam "de gouden waterval". Gelukkig is dit natuurfenomeen weinig toeristisch uitgebuit. Een eindje van de waterval verwijderd, is een informatiecentrum gewijd aan Sigrídur Tómasdottir. Zij heeft in het begin van de 20e Eeuw gestreden heeft om te beletten dat aan de waterval een waterkrachtcentrale zou gebouwd worden. Met succes, want het is nu beschermd natuurgebied.

In Stöng is een overkapte fundering van een boerderij uit de sagatijd te zien. Het eigenlijke plaatsje is enkel met een jeep te bereiken. We zijn met een gewone personenwagen gereden tot de riviertjes te diep werden om over te steken. Of Stöng zelf de moeite is weet ik dus niet, maar  de weg ernaartoe is  mooi voor liefhebbers van kale, maanachtige rotsformaties.

Map

Reykjanes schiereiland

Bessastadir : een tiental kilometer van Rykjavik is de witte ambtswoning van de president met ervoor een18e eeuws kerkje.De geringe veiligheidsmaatregelen verbaasden mij ; er staat geen hek omheen en er waren geen bewakers te zien. je hebt van hietuit een mooi uitzicht op Reykjavik.

Hafnarfjördur is één van de randsteden van de hoofdstad. Het is een visserijcentrum met een volksmuseum, visserijmuseum en postmuseum.

Hafnir : piepklein dorpje aan de kust met prachtig zwart houten kerkje en aquarium.

Het schiereiland is erg kaal, vol prachtige lavaformaties. Er is ook een duidelijke breuklijn te zien.

Kleifarvatn, Krisuvik = Actieve hete bronnen en een spectaculair groen meer. Graenavatn is eveneens een groen meer. Deze kleur is te danken aan het hoge zwavelgehalte van het water.

Bláa Lonid is de Blue Lagoon. Warmwaterbron omgebouwd tot zwembad met helblauw water.  Het water kan zalig voelen en heilzaam zijn, maar je lijkt in een fabriek te zwemmen. Er worden veel uitstappen hier naaroe georganiseerd, maar mij viel het uitzicht erg tegen. Ik had gedacht dat het een zwembad temidden van de natuur was, maar je kijkt enkel uit op de lelijke blinkende torens en leidingen van de centrale. Nochtans is iedereen is enthoesiast over deze locatie, het zal dus wel aan mij liggen.

Reykjanesta, Reykjanesvista: Het uiterste punt van het schiereiland. Prachtig uitzicht aan de  vuurtoren en vogelrots, met zicht op vogeleilandje Eldey. Fantastische rotskust.

Gunnuhuer is nog een gifgroen meer en zwavelputten ( stinkt vreselijk). Deze plek ligt nogal verborgen aan de rand van een slecht zandweggetje.

Map

Reykjavik

Reykjavik vond ik een verrassende hoofdstad. Het lijkt meer op een provinciestad, maar dan wel een levendige en  met voldoende culturele activiteiten. De winkelzone bestaat maar uit een tweetal straten, dus echt een shoppersparadijs kan je de binnenstad niet noemen (er is wel de Kringlanshoppingmall, aan de rand van de stad). Hoewel het er gezellig is, heb je het er volgens mij, op een dag of twee wel allemaal gezien. De straatjes met zicht op de haven en hun houten huisjes zijn charmant, maar er staan ook lelijke onderkomen woningen. Het gemeentehuis is sedert enkele jaren gehuisvest in een knap, modern gebouw naast een enorme vijver middenin de stad. De Hallgrimmskirkja is een kerk met een opvallende moderne architectuur. Er zijn eveneens enkele belangrijke historische gebouwen. Tijdens mijn verblijf heb ik de voorkeur gegeven aan de natuur van het eiland en hoewel ik zowat heel de stadskern van Reykjavik doorkruist heb, heb ik geen musea bezocht. Omdat ik te weinig op de hoogte ben van de activiteiten in deze stad, verwijs ik naar andere sites voor gedetailleerde en recente informatie.

Toeristische dienst van IJsland :  http://www.icetourist.is/
Uitgebreide informatie : http://www.travelnet.is/
Officiële site van Reykjavik : www.tourist.reykjavik.is
Activiteitenkalender : http://www.whatson.is/

top

naval05.gif (2424 bytes)

http://geocities.datacellar.net/zibkip/ijslroute.htm | contact

1